I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Soal Jawab : Was-was Dengan Lafaz Talak

Assalamualaikum Ustaz.

Saya ada kemusykilan ingin ditanya. Sebelum itu, biarlah saya berterus-terang. Saya menghidap penyakit was-was sudah bertahun-tahun lamanya. Maaf ustaz tulisan saya ini agak panjang.

Dipendekkan cerita. Kami pernah disahkan oleh mahkamah jatuh talak dulu akibat satu insiden (saya secara tak sengaja meniru lafaz cerai yang SOREH ketika menonton sebuah filem dan berpaling kepada kepada isteri). Sebelum melalui prosedur mahkamah, saya ada bertanyakan soalan secara online di website JAKIM dan jawapannya talak jatuh dan dinasihatkan supaya merujuk ke mahkamah. Setelah melalui prosedur, mahkamah sah kan talak memang jatuh. Hanya Tuhan sahaja yang tahu ketika itu bagaimana perasaan kami, lebih-lebih lagi isteri saya. Saya redha dengan ketentuannya. Lama-kelamaan kami dapat menerima hakikat. Hidup kami makin bahagia, ditambah lagi dengan kehadiran seorang cahaya mata.

Tetapi, beberapa bulan yang lepas, saya secara tak sengaja terjumpa semula soalan saya dalam web JAKIM. Tapi kali ini, lain pula jawapan yang diberi. Baru saya sedar bahawa, soalan saya dijawab oleh beberapa orang panel sebenarnya. Sebelum ini panel JAKIM mengatakan talak jatuh, tapi yang saya baru jumpa hari itu pula mengatakan talak tidak jatuh dengan lafaz yang saya tiru dalam filem tersebut. Saya jadi keliru, dan secara automatik lafaz cerai yang lama tersebut bermain-main semula di fikiran. Sedang asyik berfikir, TIBA-TIBA SECARA TAK SENGAJA LAFAZ YANG LAMA TERSEBUT TERPACUL/ TERLAFAZ KELUAR DARIPADA MULUT SAYA. Saya berani bersumpah ketika itu. Malah sebelum itu pun saya tiada sedikit niat pun untuk menceraikan isteri saya kerana saya tiada masalah dengan isteri malah amat menyayangi isteri saya. Ia terlafaz kerana saya memikirkan lafaz tersebut dalam kepala fikiran.

Saya yakini diri saya lagi,”Logikkah jika aku, seorang yang dalam keadaan waras dan sedar yang aku seorang suami yang amat menyayangi isterinya, dengan secara tiba-tiba tanpa apa-apa alasan, engkau lafaz cerai tersebut kepada isterimu? Logikkah? Sudah tentu TIDAK!! Ia terlafaz kerana apa yang sedang kamu fikirkan ketika itu. Tiada niat bercerai. Yakinlah”. Tapi oleh kerana ia lafaz soreh saya jadi risau, bimbang. Ditambah lagi dengan keadaan saya yang ada penyakit was-was.

Kemudian timbul pula kata-kata jahat dalam kepala mengatakan, ”Memang la kau tak ada niat. Entah-ntah kau secara tak sengaja tujukan lafaz tersebut pada isteri kau dalam hati saja nak cuba-cuba lepas tu terlafaz di mulut. Mana tau kan? Lafaz soreh ni kalau tak ada niat tapi kalau dituju pada isteri jatuh talak tau.” Subhanallah. Suara-suara halus tersebut selalu bermain di fikiran saya ustaz. Tolonglah saya ustaz. Saya yakinkan diri saya ini semua kata-kata jahatdan was-was yang dibisikkan oleh syaitan. Betulkan ustaz ini semua daripada syaitan? Bagaimana mahu meyakini diri suara-suara halus ini benar-benar daripada syaitan ustaz? Saya sudah sehabis jujur dengan diri saya ustaz.

Soalan 1: Bolehkah ustaz ulas permasalahan saya ini. Adakah jatuh talak dalam keadaan ini? Adakah ia berpunca daripada penyakit was-was yang saya alami selama ini? Saya dekatkan diri dengan Allah SWT mohon perlindungan daripada was-was ini. Solat hajat, menangis mohon perlindungan-NYA.

Soalan 2: Bolehkah saya mengambil pendekatan ini untuk menghilangkan keraguan saya ini ustaz? “Berkata Asy-Syaikh al-Allamah Shalih Al-Fauzan..” Apabila ragu-ragu telah jatuh talak darinya, maka istrinya tidaklah tertalak hanya semata-mata ragu-ragu. Dikarenakan pernikahannya dibangun diatas keyakinan dan tidak bisa gugur hanya karena ragu-ragu..” atau dengan Kaedah fiqh yang kedua iaitu al-Yaqiin la Yuzaal bil al-Syak (Keyakinan tidak hilang dengan keraguan).

Diharap ustaz dapat membantu saya dalam kesulitan saya ini.

~M.

Kira-kira lebih 10 tahun yang lalu, Ustaz Love pernah dijemput untuk menghadiri perbincangan panel soal jawab agama di JAKIM. Walaupun ketika itu Ustaz Love cuba berjawatan juruteknik komputer, namun mungkin disebabkan Ustaz Love masih lagi berwajah suci dan berjanggut, maka Ustaz Love dijemput sebagai pemerhati, merangkap tukang pasang komputer dan projektor. Hihi.

Pada pemerhatian Ustaz Love (pada ketika itu), kewibawaan situasi soal jawab itu agak kurang jika nak dibandingkan dengan soal jawab di mahkamah, kerana ia cuma dihadiri oleh beberapa orang panel dan diketuai oleh seorang ketua, yang mana perbincangannya banyak kepada ‘saya rasa’ dan soalan pula ditanyakan melalui penulisan. Tidak berlaku soal balas untuk lebih memahami situasi soalan. Sebab itu dalam satu soalan, kadang-kadang kita berjumpa dengan pelbagai jawapan. Itu berdasarkan pemerhatian Ustaz Love saja pada ketika itu. Mungkin panel soal jawab yang sekarang ini lebih mempunyai kepakaran dalam penguasaan ilmu usul dan pemahaman dalil.

Berbeza dengan situasi perbincangan jawatankuasa fatwa kebangsaan yang dihadiri oleh para mufti. Habis segala hujah dan kitab dikeluarkan sehingga satu keputusan dipersetujui (walaupun kadang-kadang tidak sebulat suara). Ada kalanya, satu keputusan yang hendak dibuat itu memakan masa sehingga berbulan-bulan disebabkan banyak perkara hendak diambil kira. Contohnya semasa nak memutuskan hukum pemakaian emas putih (masa tu Ustaz Love ada dalam perbincangan tersebut, masih lagi sebagai tukang pasang projektor), pakar galian daripada sebuah universiti telah dipanggil untuk memberikan penerangan tentang asal-usul emas termasuk kadar campurannya, komposisi campuran emas putih, galian yang terlibat, kesan baik-buruknya dan sebagainya. Para mufti bertanyakan pelbagai soalan kepada pakar galian tersebut sehinggalah mereka berpuas hati dengan penjelasannya. Selepas itu, barulah sidang perbincangan antara mufti pula bermula. Segala hujah dikeluarkan termasuk pelbagai dalil dan pandangan ulamak. Keputusan pula dibuat pada masa yang lain setelah mengambil kira pandangan semua mufti yang hadir.

Ustaz Love cerita panjang lebar pasal ni sebab nak bagi gambaran macam mana sesuatu fatwa itu dikeluarkan. Bukan main hentam saja seperti yang kita selalu fikirkan. Mungkin ia menjadi sedikit rumit memandangkan situasi fatwa yang dikeluarkan adalah untuk hukum-hukum yang baru. Jika hukum itu telah dijelaskan dalam al-Quran, hadis, ijmak dan qias, maka ia tak memerlukan fatwa yang baru. Dan inilah tugas panel soal jawab iaitu untuk menaqalkan (memindahkan / menyampaikan) hukum yang telah dibincangkan oleh ulamak mazhab mahupun majlis fatwa.

Saudara tak perlu keliru. Keputusan mahkamah syariah itu pun sudah jelas. Itulah yang wajar dipegang oleh saudara dan tak perlu lagi mencari-cari pandangan lain semata-mata nak memuaskan hati sendiri. Ustaz Love yakin semasa di mahkamah, saudara dan isteri telah disoal jawab oleh pendakwa syari’e atau hakim sendiri dengan lebih jelas dan teliti. Secara peribadi, Ustaz Love bersetuju dengan keputusan mahkamah dan panel yang mula-mula menjawab soalan saudara, iaitu talak telah jatuh.

Lafaz talak yang soreh (jelas) ini tak memerlukan niat. Jika ia dilakukan dengan sengaja (bukan sebab melatah, terkejut, tak sengaja dan sebagainya), walaupun tanpa apa-apa niat, maka jatuhlah talak. Ini berbeza jika kita meniru lafaz itu dengan gaya penceritaan. Contohnya isteri bertanya, “Apa dialog dia tu, abang? Sayang tak dengar.” Lalu suami pun menjawab, “Dia kata aku ceraikan kau dengan talak sebelas”. Maka yang jenis ini ada tujuan. Sama macam mengajar atau menceritakan kembali.

Ustaz Love rasa tak perlu dipanjangkan lagi perkara yang sudah berlaku. Biarkan ia berlalu. Cuma yang menjadi masalah kepada saudara sekarang ini adalah masalah was-was. Tahap was-was saudara sebenarnya belum sampai ke tahap kronik lagi, sebab akal masih dapat membuat pertimbangan berdasarkan kaedah dan dalil.

Jika kita bercakap kepada seekor kucing, “Aku ceraikan kau”, maka itu tidaklah menjadikan ucapan itu sebagai talak kepada isteri. Jika secara sendirian kita mengucapkan ayat cerai dan ditujukan kepada isteri, maka jatuh talak sekalipun hanya kita yang mendengarnya. Jika sekadar menyebutkan lafaz cerai secara sendirian, tanpa menujukan kepada isteri akan lafaz cerai itu, maka tidak jatuh talak.

Jadi, buangkanlah rasa was-was dan ragu-ragu itu. Itu hanyalah permainan syaitan. Kita boleh mengetahuinya kerana syaitan ini sentiasa akan menyuruh kepada perbuatan maksiat, permusuhan dan perpecahan. Apabila kita tak jelas akan sesuatu perkara, maka kita kembalilah kepada perkara yang kita yakin. Jika kita ragu-ragu solat Asar kita dah buat 4 rakaat atau 3 rakaat, maka kembalilah kepada rakaat yang yakin iaitu 3 rakaat, dan tambahlah satu lagi rakaat untuk mencukupkannya menjadi 4 rakaat. Jika kita ragu-ragu telah terkentut ketika solat atau tak, maka kembalilah kepada yang yakin iaitu kita masih lagi masih berwuduk dan teruskan sahaja solat. Inilah apa yang dimaksudkan dengan kaedah usul “keyakinan tidak dapat dihilangkan oleh keraguan”. Kalau memang dah jelas dengar bunyinya siap pakej getaran di dubur dan baunya sekali, maka memang sah la kita kentut. Jangan nak sangka-sangka baik pulak.

Dalam mengatasi penyakit was-was seperti ini, sebaiknya kita perlu mengelakkan keadaan bersunyi diri dan kurangkan mengelamun. Jika datang perasaan mengelamun, cepat-cepat kita istighfar dan memohon keampunan Allah. Jangan berikan ruang pun kepada syaitan untuk masuk dalam lamunan kita dan seterusnya membisikkan perasaan was-was dalam hati dan fikiran kita. Tutup terus pintu daripada was-was dengan menambahkan ilmu dan menambahkan amal. InsyaAllah, bila kita beramal dengan ilmu, kita akan terhindar daripada perasaan was-was ini. Orang yang beramal tanpa ilmu kerap diserang penyakit was-was disebabkan syaitan memainkan logik akalnya dalam menentukan perkara benar dan salah. Namun, ada juga di kalangan ahli ilmu yang terkena penyakit was-was ini. Ini mungkin merupakan ujian buat mereka.

Bagi mereka yang was-was dengan amalan mereka, maka rujuklah kepada orang alim. Jangan main pakai yakin sendiri saja tanpa ilmu. Ada orang yang yakin dengan tok bomoh kerana melihat beliau melakukan upacara dengan menggunakan ayat al-Quran dan nada bunyi bahasa arab, sedangkan beliau sendiri tidak memahami apa yang diucapkan oleh tok bomoh itu. Ada yang beramal dengan amalan yang diwarisi daripada orang tua, dan yakin bahawa amalan itu betul disebabkan ia ‘menjadi’. Memancing dengan hanya berseluar dalam diyakini sebagai amalan yang betul kerana kebetulan setiap kali memancing dengan berseluar dalam saja, banyak ikan yang dapat didaratkan. Inilah keyakinan yang tidak betul walaupun betul-betul terjadi depan mata kita.

Basahkan lidah dengan selawat dan istighfar. Lakukan solat hajat dan mohonlah kepada Allah agar dihilangkan sifat was-was ini. Dan jangan sesekali melayani perasaan was-was, kerana ia akan berkembang sehingga mampu dijadikan novel 1000 muka surat.

WA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

228 Comments

Add a Comment
  1. Salam ustaz..jika si suami lafaz sorih seorang diri,tanpa isterinya dengar.si suami ni saja-saja@sengaja nak lafaz soreh.padahal suami tidak tuju lafaz soreh pada isterinya@tanpa niat.apa kesannya ustaz?

  2. emmm kronik jugak kalau ada waswas ni yer…
    tapi sememangnya dengan ilmu kita boleh membuangnya… bila kita berilmu, kita yakin, jadi bisikan2 waswas tuh akan hilang

  3. Salam ustaz,adakah ini lafaz kinayah? 1)”awak ambil dia”(Menyuruh rakannya jemput majikannya menaiki kenderaan).2)”aku taknak ambil awak”(tidak jemput menaiki kenderaan)

  4. Ragu Tentang Talak
    Rabu, 15 Mei 2013 11:21 maksa Informasi – Soal Jawab Agama E-mail Cetak PDF
    Jabatan Mufti Negeri Perlis telah menerima pertanyaan hukum melalui e-mel. Ini adalah email pertanyaan melalui http://mufti.perlis.gov.my/ dari: nurul

    Berikut adalah penjelasan hukum yang diberikan dan telah diperakui oleh S.S. Mufti Dr. Juanda bin Jaya.

    Assalammualaikum ustaz… saya ada kemusykilan agama munakahat…mohon ustaz tolong jawabkan.

    soalan;

    Asssalammulaikum ustaz,
    Saya ada satu soalan mengenai lafaz cerai. Pada suatu malam, saya dan suami sedang menonton TV cerita lawak bersama dua orang anak kami. Cerita dalam TV tersebut memaparkan tentang seorang lelaki yang sedang untuk melafazkan cerai kepada isterinya tetapi belum melafazkannya lagi hanya baru menyebut nama isterinya.
    Semasa kami sedang menonton drama TV tersebut, tiba-tiba ibu suami saya datang dan terus bertanya kepada suami saya kenapa dengan drama TV ini? suami pun berkata dia kena cerai, dia nak ceraikan isteri dia. kemudian ibu suami terus masuk ke dalam bilik. Kemudian secara tiba-tiba suami terus kata aku ceraikan kau.
    Dalam situasi ini, lafaz cerai tersebut tidak ditujukan kepada saya (isteri ) kerana saya sangat pasti suami melafazkan ke arah tv dan tidak memandang saya walaupun saya ada di belakang sebelah kanan suami. Semasa suami melafazkan cerai tersebut, muka dan tubuh badannya menghadap televisyen dan suami tidak memandang ke arah saya (isteri)
    Soalan :
    1. Adakah talak itu jatuh terhadap saya (isteri)
    2. Saya ada bertanya kpd suami mengenai lafaz tersebut dan suami berkata lafaz tersebut TIDAK DITUJUKAN KEPADA AWAK (isteri )..
    abg (suami) tujukan kpd orang dlm TV tu ( hantu perempuan yg kahwin dgn manusia lelaki )
    3. Apa pandangan ustaz mengenai masalah dan situasi saya ini?

    Saya berhapar sangat ustaz dapat bantu saya. Saya risau memikirkan hal tersebut.

        1. lafaznya soreh, tapi itu bukan lafaz talak yg sengaja dilafazkan untuk menjatuhkan talak, sebaliknya sekadar mengulangi dialog untuk memberikan penjelasan dan bukan ditujukan khusus kepada isteri.

          WA

  5. salam ustaz,
    kami baru berkahwin 1tahun 7 bulan.2 hari lepas kami ade bertengkar di atas motor masa dia ambil saya dr kerja.
    dalam perjalanan balik rumah suami ade memaki hamun saya.Disebabkan saya xdapat bertahan,sebab malu diperlakukan begitu,saya ade cakap “ko jangan nk kurang ajar,ko kene ingat kau siapa,suka hati nk memaki hamun,hutang hantaran _K mak aku pon ko x bayar lagi”

    Lalu dia pon cakap.
    “baiklah,lepas je ak dpt bayar habis duit mak kau,(nama penuh saya) aku ceraikan kau”

    dan dia telah keluar dr umah, balik ke rumah parents dia sampai hari ini..

    soalanya:-

    adakah saya telah sah dijatuhkan talak?
    ape perlu saya buat?sebab saya dah xnak menyusahkan keluarga dengan masalah saya.

    Tapi sehingga hari ni jugak,suami saya buat xkisah.maksudnya,xdepon dia ajak pergi pejabat agama.

    1. Assalamualaikum ustaz… maaf meganggu.. sye nk bertanya.. sya dgn isteri sye telah bergaduh dlm whatsapp. Sye ckp kt dia , pergi la pejabat agama buat failkan abg yg abg xbahagiankan syg kt pejabat agama. Abg redha. Lpas tu sye ckp kt dia, nak abg carikan peganti abg ke? Ustaz adakah ia jatuh talak?

  6. As salam ustaz..semasa mmbc jawapan tuan ke atas soalan was2 nie..ada 1 ayat yg tuan tulis ‘jika bercakap depan kucing “aku ceraikan kau” sy telah trbaca dengan kuat secara tidak sedar di depan isteri tanpa memandangnya..maksudnya sy membaca keseluruhan tulisan tuan dengan suara yang hanya didengari oleh sy sahaja..adakah jatuh talak tuan? Sy rasa ssah ht sngt..sy amat sygkn isteri sy dan tak mungkin ingin menceraikannya.

  7. assalam ustaz saya ade 1 soalan,ketika saya sedang bergurau senda dgn isteri saya,dan pegang erat tangan nya,Dan saya pun berkata ‘Ko nak aku lepaskan ko tak ? maksud saya tangannya akan tetapi tidak berkata “tangan” pada waktu itu,Adakah nie dikira jatuh talak ?

  8. Assalammuaikum ustaz.. sya nak tnya Klu suami hntr sms kt isteri mcm ini “klu kau x bls sms ku ini aq ceraikan kau dgn talak 3″dan isteri mmg ada bls tp isteri telah marah dalam biarkan sms tu dalam hati kalau kta berpisah biar lah…tapi slps kemarahan dah reda.. isteri pn bls jua sms tu selepas 2 hari.. adakh jtuh talak tu? bila tnya suami dia xda niat lgpn dia x bg tmph bla last hantar sms tu.. sbb time tu isteri yg mta cerai.. so mcmna ya.. harap ustaz ble tlg sya.. tq

  9. Assalamualaikum Ustaz..buat pengetahuan ustaz saya ialah ‘penanya’ soalan yang panjang lebar tersebut.seingat saya soalan tersebut ditanya pada tahun lepas…terima kasih kerana ustaz akhirnya menjawab juga soalan saya tersebut..saya hargainya. Ketika saya kemukakan soalan tersebut saya memang dalam dalam keadaan tertekan..ditambah dengan penyakit was-was yang saya alami sejak zaman bangku sekolah dan universiti lagi..sesak dada..tertekan..menangis..mengadu kpd Allah..itu saje yang mampu saya lakukan..Tapi Alhamdulillah..perasaan itu beransur pulih..setelah mendekatkan diri kpd Allah..namun ianya seperti tidak 100% pulih..kadangkala ia datang menyerang saya..betul kata ustaz..elakkan drpd mengelamun..duduk sorang2..tapi itu la ustaz ia selalu menyerang ketika saya sorang2 di tempat kerja..memang sakit untuk melawan penyakit ini..hanya mereka yang mengalami saja tahu akan peritnya penyakit hati ini..saya selalu terjumpa video2..penulisan2 dlm internet yang menjadikan mereka yg berpenyakit was-was ini sebagai bahan jenaka mereka..anggapan mereka kenapa ‘bodoh’ sgt ikut telunjuk syaitan..dengan gaya angkat takbir byk kali..mandi wajib niat tak masuk..tapi takpe la..mungkin mereka bertuah kerana tidak diganggu dan diuji dengan penyakit ini..dan ini pula pesan saya kpd mereka yang menghidap penyakit ini..sebenarnya kita lagi bertuah..saya pernah terbaca..”Tanda orang sayang kita, dia kan bagi perhatian..dan tanda Allah sayang kita, Dia akan bagi ujian kpd kita..” Redha la dgn ujian ini..bukan redha dalam erti kata putus asa..sebaliknya redha la ini sebagai ujian drpd Allah..dan Allah mahu kita merintih dan kembali kepada nya..mungkin jika Allah tidak timpakan ujian penyakit was-was ni kpd kita..mungkin kita semakin lalai dalam bab agama..kurang mendekati diri pada Allah..percaya la janji Allah itu pasti..saya selalu sematkan kata2 ini dalam hati..saya akn terus berdoa kepada Allah semoga saya dipermudahkan dalam melawan penyakit was-was ini. Akhir kata buat Ustaz Love..terima kasih ustaz..kata2 ustaz secara tak langsung menjadi pendorong..pembakar semangat..untuk saya melawan penyakit ini. Assalamualaikum.

  10. assalamualaikum..sy ada soalan nak tujukan kat ustaz,kalau suami lafaz cerai sebanyak 2 kali dalam masa yg sama macamana? bunyi pertama dia sebut macam ni”aku ceraikan ko”…pastu dlm beberapa saat@minit bunyi kedua pula dia sebut macam ni”aku ceraikan ko talak 3″.masa tu ada saksi mak mertua dan masa tu juga baru kami tahu rupa-rupanya kami perlu pergi ke jabatan agama.untuk pengetahuan ustaz juga sebelum ini waktu tahun 2012 suami saya ada pernah lafaz cerai bunyi macam ni”aku ceraikan ko talak 1″ tapi masa tu kami tidak tahu apa-apa,kami tidak pernah pergi rujuk mana-mana jabatan agama dan tiada saksi masa tu.jadi persoalan di sini adakah kami dapat bersama lagi sebagai suami isteri? apa pendapat ustaz mengenai ini? ~WANITA DILEMA~

  11. SOALAN 1:

    Saya mesej suami dan kandungan mesej seperti berikut:
    Isteri : abang, saya ada perkara nak tanya kpd abg..
    Suami ; apa dia?
    Isteri :ingat tak pada malam semalam abang ada cakap satu benda ni..masa sedang tengok drama tv cerita ni (tajuk)
    Suami : petang nanti kita bincang ( suami cuba ingat balik ayat apa yg disebut dan tiba2 lafaz ni & “aku ceraikan kau”.. terpancul dari mulut suami dengan tujuan untuk mengingati semula kejadian semalam, tanpa niat)

    Boleh jatuh talak ke ustaz?

    SOALAN 2 :
    Selepas suami pulang, saya dan suami pun berbincang mengenai situasi pada soalan 1 tadi, saya pun cakap:
    Isteri : semalam abang masa tengok tv ada ckp lafaz ni
    Suami : awak cakap, abang tak boleh cakap
    Isteri : Abang cakap “aku ceraikan kau”.
    Suami: iye,mmg abang cakap tapi lafaz tu abang tak tujukan kpd awak/tak bermaksudkan kpd awak..

    Jatuh ke talak dalam situasi 2 ni?

  12. assalamualaikum ustaz…harap ustaz sudi jawab kemusykilan sy ni…suami pernah lafaz “aku ceraikan kau” dlm keadaan marah tanpa menyebut nama sy…namun keesokan harinya die meminta maaf diatas perlakuannya yg di kawal oleh kemarahannya dn die berkata di dlm hatinya tiada niat utk menceraikan sy…adakah jatuh talak ke atas sy ketika itu??

  13. assalamualaikum ustadz. saya ingin bertanya, saya ada perasaan was was tentang cerai taklik… saya ada rasa suami telah melafazkan cerai taklik ..tetapi suami dgn nama Allah menafikan..beliau tidak terpikir pun tentang cerai/berpisah atau bercerai taklik..cuma saya ( yg ketika itu sedang marah ) yg mungkin salah paham..saya telah rujuk ke pejabat agama, pej.agama juga yakin yg tiada talak terjadi kerana suami saya telah jelaskan yg beliau tidak berkata begitu..beliau tidak terpikir langsung utk bercerai. beliau cuma mencabar saya..ayat beliau..’kalau berani telepon la mak… ‘ saya pula beranggapan kalau berani telepon mak, aku ceraikan kau’… dan beberapa hari kemudian saya telah telepon mak.. saya bertanya kepada suami ( beratus kali ) adakah beliau memaksudkan utk ceraikan saya…beliau menafikan sekeras2 nyer… saya rujuk pejabat agama, ustazah juga yakin yg taklik tidak belaku…cuma saya was was… sila berikan pendapat ustad.. apakah syarat cerai taklik ? adakah taklik berlaku sekiranya isteri yg tersalah sangka, ingatkan cerai taklik tapi sebenarnya suami cuma gertak dan tiada maksud lain.

  14. Suami sebut “aku ceraikn Kau” depan istri tp sebenarnye die sedang menerangkn ttg talak takde niat pon. Tak jatuh talak kan ustaz???

  15. assalamualaikum Ustaz. sy ingin bertanya, adakah terjatuh talak apabila isteri meminta cerai dan disebut berkali-kali akibat terlalu marah terharap suami? Disini isteri yg meminta bercerai. Adakah jatuh talak itu ustaz?

    1. Talak tu hak suami. Isteri takde hak nak menceraikan suami. Tidak berlaku apa2 talak di situ, kecuali jika suami ada melafazkan talak tersebut.

  16. salam saya ada kemusykilan disini.

    saya pernah memaksa/menyuruh/berjanji si suami menyatakan taklik ‘ jika saya berzina dengan mana2 perempuan laen selain isteri saya maka jatuh talak ‘ . dan beliau nyatakan seperti berikut.

    adakah taklik itu berlaku ?

    dan sekiranya beliau pernahnya nyatakan hasratnya untuk menarik taklik tersebut dan sy, si isteri berkata ‘ saya tidak menerima hal tersebut’

    adakah taklik itu masih berlaku ?

    jika si suami melanggar taklik tersebut apakah cara rujuk ?

    1. Taklik itu berlaku dan tak boleh ditarik balik. Jika suami melanggar taklik, maka jatuhlah talak dan suami boleh rujuk kembali dengan cara melafazkan perkataan rujuk kepada isteri. Sebaiknya, jika talak telah jatuh, puan suami isteri hendaklah memfailkan pengesahan lafaz cerai di mahkamah syariah dan failkan sekali permohonan rujuk. WA

    2. jika suami buat lagi setelah rujuk, akan jd talak ke 2 ka ustaz? atau lafaz taklik ini hanya pada talak pertama?

  17. Salam ustaz,saya ada kemusykilan. saya telah bersembang2 dengan suami saya. saya cakap “perempuan antara penyebab utama lelaki masuk neraka” dan suami saya cakap “kalau macam tu i takleh la kawen dgn u, kena cerai u la.” lepas saya tegur suami saya pasal tu, dia cakap tak jatuh talak sbb tanpa bercakap tanpa niat. adakah jatuh talak ustaz?

  18. salam ustaz..sy ingin bertanya adakah talak jatuh ketika suami ucapkan ”kita berceraila mi” ucapan ni d keluarkan ketika kami bertengkar besar..

    1. Pada pandangan saya, itu adalah lafaz talak. Sebaiknya puan suami isteri failkan permohonan pengesahan lafaz talak di mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat.

  19. Assalamualaikum,

    Ustad, saya ingin tanya; apakah kata “jauh” termasuk dalam redaksi talak kinayah?
    Krn saya pernah berbicara dg seseorang dg mengatakan “terlalu jauh” dan pada saat itu terbersit dihati saya utk menalak istri saya. Saya kira saya pun dah terkena penyakit was-was ini. Jawaban ustad sangat penting bagi kami krn ini menyangkut kelangsungan rumah tangga kami.

    Wassalamualaikum

    1. Pada pandangan saya, itu bukanlah lafaz kinayah atau berkaitan dengan talak. Itu cuma perasaan was2 yang dimainkan oleh syaitan supaya saudara menganggap ia adalah niat untuk bercerai.

  20. As salam ustaz.

    Cuma nak Tanya adakah dengan menyebut perkataan ‘putus’ itu boleh jatuh talak jika dalam keseorangan? Khususnya apabila hati ini terlintas mengenai perceraian. Tak sebut putus dengan apa. Cuma saya ini selalu was-was.

    Terima kasih.

    1. tak boleh.. itu cuma sebahagian daripada perasaan orang was2 yang kadang2 cuba mengadakan benda yang tiada..

  21. Salam Ustaz..saya nak bertanya..suami saya seorang mualaf dan belum pun memahami agama islam sepenuhnya..Solatnya pun belum sempurna.. Suami selalu mengugut sy dengan ugutan cerai..dan menyebutnya berkali2..contohnya dia menyebut..’esok kita pergi pejabat agama..cerai’ dan ‘kalau xboleh buat macam ni cerai’ ‘kita cerailah’ adakah jatuh talak ustaz? tapi setelah keadaan reda saya selalu bertanya adakah dia memang berniat untuk bercerai..suami cakap tak dan dia hanya cakap kerana marah..

    1. Pada pandangan saya, kenyataan suami puan itu mempunyai pelbagai maksud dan kebarangkalian (tahamul) yang hanya boleh disahkan oleh suami disebabkan ada kaitan dengan niat. Sebaiknya, puan dapatkan khidmat kaunseling di jabatan agama supaya masalah ini dapat diselesaikan secara berdepan, dan keputusan yang diterima itu lebih tepat.

  22. Salam ustad,saya nak tanya.kalau ayat mcm ni jatuh talak tak?”kalau macam tu awak cari lah orang lain”waktu tu sedang bertengkar..tp saya memang tak ada niat nk lafas talak…cmne tu ustad?bingung jap….

  23. salam, ustaz berkenaan dgn soalan bernicknamekan HAMBA ALLAH diatas, jawapan ustaz jatuh talak..
    solan saya setelah rujuk, maka perkataan taklik itu masih diguna pakaikah? maksudnya jika suami masih lagi berzina kemudian akn jd talak kedua dan ketiga ka ustaz?

  24. Assalamualaikum ustaz, mohon penjelasan. Apabila seorang suami bergaduh dengan isteri dan mengajak isterinya ke Jabatan Agama Islam untuk berpisah.ayat ini sering digunakan apabila berlaku pergaduhan. tetapi apabila sudah berbaik suami tersebut tidak membawa isteri ke Jabatan Agama Islam. Adakah jatuh talaknya?

  25. assalam ustaz…saya ada satu kemusykilan..baru2 ni,saya memberitahu suami saya yang ayah saya akan membawa anak saya balik kampung untuk seminggu pada minggu hadapan..suami saya tdak benarkan benda itu berlaku..saya tidak endahkan dan di depan dia saya terus menelefon pengasuh anak saya dan memberitahu yang anak saya akan dibawa balik ke kampung oleh ayah saya selama seminggu pada minggu hadapan..lalu suami saya menjawab seolah2 mengugut saya..’ANAK BALIK KAMPUNG,AKU CERAIKAN KAU’!!dia menjelas kan mengatakan maksud dia,kalau ayah saya bawa balik juga anak pada minggu hadapan,dia ceraikan saya…dia memberitahu tujuan dia berkata begitu supaya saya akur agar anak tidak dibawa oleh ayah untuk balik ke kampung..saya musykil adakah talak itu jatuh kalau anak saya balik ke kampung pada waktu lain selain waktu yg dimaksudkan oleh suami sy.tlg saya..
    isteri musykil recently posted..Soal Jawab : Tips Berkaitan Tikus Dan Cara-Cara MenanganinyaMy Profile

  26. Assalamualaikum, Ustaz… Kalau suami cuma kata ‘abg takde isteri yang tak mandi malam’ tanpa sengaja dan tanpa niat cerai… Jatuh ke hukum talak?

  27. salam Ustaz.. semalam suami dalam keadaan yang marah lafaz pd sy.. i ceraikan u nak? kalau nak, i jatuhkan talak sekarang… soalan saya : jatuhtak talak tersebut? mohon penjelasan dr Ustaz. terima kasih banyak2. wasalam

  28. salam ustaz. saya dan suami pernah bergaduh satu ketika dulu. suami ade tanye
    1.”habis tu nak cerai ke?” saya kate “ok, kalo nak jom jumpe parents sy” tp lepastu xteruskan pon.

    2. Saya mcm ade dengar suami saya kata “macam tu cerai lah/ cerai jelah” saya xpasti. tp suami saya kate die xde cakap mcm tu. skg sy kalo dok pikir saya jd konpius.

  29. Assalamualaikum.

    Saya pernah bergaduh dengan isteri kerana masalah dalam pelajarannya, dan terkeluar ayat sebegini

    Isteri : “azrul kata kena buat begini dan begini untuk tugasan tersebut”

    Selepas itu saya balas, ( saya kurang ingat setepatnya apa yg saya lafaz, tp lbh kurg begini)

    Saya : “pergilah dekat azrul tu, azrul….azrul….azrul”

    *saya pernah yakin bahawa saya tidak berniat cerai. Sebab saya pernah terfikir, kalau saya berniat, dah tentu saya yakin dan tidak akan berasa cemas memikirkan sama ada saya berniat atau tidak. Tetapi baru baru ini, saya teringat semula hal ini dan kembali berfikir yang bukan-bukan.

    Mohon pencerahan. Terima kasih

    1. Tiada apa2 kesan pun dengan lafaz sebegitu. Ia hadir dalam fikiran saudara sebab didatangkan oleh syaitan untuk menjadikan saudari was2.

  30. Assalam ustaz.. Adakah jatuh talak jika suami saya berkata “Awak bukan isteri saya. Isteri saya tak kan macamni.”
    Saya keliru..selepas dah berbaik, saya tanya apa niat dia semasa dia cakap macamtu..katanya dia x ada niat pun nak ceraikan.. boleh pakai ke niat dia tu ustaz?
    Terima kasih

    1. Jika tiada niat nak menceraikan, maka ia tidak dianggap sebagai lafaz cerai. Sebab lafaz tak jelas (kinayah) seperti ini memang memerlukan niat si suami.

  31. As salam ustaz,
    mohon pencerahan..adakah jatuh talak kalau suami mengatakan “boleh dah kalau kau nk bercerai dgn aku esok”..saya keliru..

    1. Kena tanya balik pada suami, apakah maksud lafaz tersebut? Jika ia bermaksud talak jatuh pada hari esok, maka sebaik saja masuk hari esok, maka jatuhlah talak. Kalau dia cuma menyatakan cadangan “kalau isteri nak bercerai”, maka ia masuk bab lain

  32. Salam Ustaz

    jika suami berkata di dalam hati beliau berniat untuk ceraikan isterinya akan tetapi tidak memberitahu kepada isterinya berkenaan niatnya.. adakah jatuh talak berkenaan.

  33. salam ustaz

    perkara ini berlaku beberapa tahun lps..suami ada bgtau pd yg dia ada ckp pd kawannya secara bergura “saya dah ceraikan isteri saya”
    slps tu sy ada tya kawan dan katany x jatuh talak sbb bukan di depan saya….skrg sy musykil balik sbb kawan yg lain cakap jatuh talak wpun bergurau…sy n suami menjalani hidup sbb suami isteri seperti biasa…apa pandangan ustaz…

    1. Soal talak ni tak boleh dibawa bergurau. Hatta kalau tak lafazkan depan isteri pun, talak boleh jatuh jika lafaz itu jelas menyatakan beliau telah mentalakkan isterinya. Sebaiknya puan suami isteri pergi ke mahkamah syariah dan failkan permohonan pengesahan lafaz talak untuk kepastian yang lebih tepat. WA

  34. Salam Ustaz,

    Saya ada 1 soalan hendak bertanya pada ustaz, pada 4 tahun lepas semasa menonton televisyen bersama isteri saya pernah mengulangi dialog drama tersebut contoh dibawah :-

    “ayang tengok citer melayu mesti dia ceraikan bini dia, mesti dia cakap macam ini, aku ceraikan kan kau dengan talak tiga”.

    adakah talak ini jatuh kepada isteri saya, semasa saya bercakap begitu mata dan badan saya menghadap ke televisyen dan tiada niat langsung untuk menceraikan isteri saya.

    1. Tak jatuh talak jika suami mengulangi dialog pelakon tanpa ada niat untuk bercerai, sekalipun lafaz itu adalah lafaz yang sorih (jelas).

  35. Assalamualaikum wbt,
    ustaz,
    Saya dan suami sering bertengkar tentang sikap suami yang terlalu fanatik terhadap rancangan bola sepak sehingga suatu hari semasa bergaduh besar di atas isu lain,saya ada mengatakan kepadanya jika dia masih sayangkan saya, dia mesti sanggup korbankan apa yang dia sukai yang salah satunya (ketagihan menonton rancangan bola itu).Dia kata ok.Oleh kerana saya tidak puas hati(sebab byak kali sebelum ni di janji tapi mungkiri) saya katakan, “kalau abg tengok lagi bola tu,maka jatuh la talak” . Dia kata ok,” kalau abg tengok,jatuh talak”.

    selepas reda perbalahan beberapa hari selepas itu,saya ada berbincang dgn suami yang saya menyesal membuat permintaan talak tersebut dan suami ada beritahu yang dia tiada niat pun semasa lafaz tu,dia hanya lafaz utk memuaskan hati saya yang sedang marah ketika itu.

    semalam, suami ada menonton rancangan bola, adakah telah jatuh talak ke atas saya.

    harap ustaz dapat membantu kemusykilan saya ini kerana kata suami dia tiada niat langsung semasa melafazkannya.
    terima kasih

  36. assalamualaikum wbt.

    Saya mohon ustaz menjawab kekeliruan ini. Seawal perkahwinan saya, suami saya telah menjual keretanya. Keesokan dari hari tersebut ketika bersarapan, suami saya telah mengatakan “abang dah cerai isteri pertama abang semalam” iaitu dimaksudkan dengan keretanya yang telah dijual. Saya terkejut dan bertanyakan boleh ke dia cakap macam tu? jatuh x talak pada saya kerana diucapkan dihadapan saya dan saya seorang sahaja isterinya? suami mengatakan tak jatuh kerana suami tuju ayat tersebut pada keretanya semata-mata.

    Mohon penjelasan ustaz. terima kasih.

  37. Assalamualaikum.
    mohon kepastian. ketika bergaduh, suami ada menyebut ‘anggap aku bukan laki kau’ dalam keadaan marah.
    adakah jatuh talak atau tidak?

    1. Jika suami berniat untuk bercerai, maka jatuhlah talak. Jika tiada niat bercerai, maka tidak jatuh talak sbb lafaz tu tak jelas

  38. Salam ustad,

    Sy nak ty.. ketika sedang marah sy ckp “awk ingat sampai bila2, sbb duit rm xxx ni, kita bercerai” adakah jatuh talak?

    1. Bergantung atas maksud ayat tu disampaikan. Kalau sekadar mengingatkan peristiwa lalu, tidak sampai jatuh talak. Kalau ayat yang jelas menyatakan suami menceraikan isteri disebabkan RMXXX itu, maka jatuhlah talak. Susah nak tentukan intonasi suara itu melalui penulisan.

  39. Ustaz suami saya kerap lafazkan mcm ni setiap kali kami bertelingkah ‘kalau aku jumpa penganti kau, aku akan tinggalkan kau’, ‘nasib baik aku tak jumpa yang lebih baik dari kau, kalau tak dah lama aku tinggalkan kau’ , ‘kau nak sgt jadi janda?’, dan yang terbaru suami kata, ‘aku tak hingin dh kat kau, kau pergilah pejabat peguam bagitahu aku tak hingin dah kat kau’..ustaz..saya keliru dgn kata2 suami ni..adakah jatuh talak atau tidak..

    1. Bergantung kepada niat suami.. jika suami maksudnya “tak hingin” itu dengan maksud cerai, maka jatuhlah talak. WA

  40. Assalamualaikum ustaz,

    Saya ada kemusykilan. Adakah jatuh talak jika suami saya dengan tujuan menjelaskan/memahamkan kepada saya (isteri) perkara berikut:

    1. Suami: “Ustaz cakap kalau I cerai you barulah jatuh talak, kalau I cerai you”.

    2. Suami: “You yang cakap I lepaskan you, tapi bukan I cakap dan I takde niat pun.”

    Saya berharap ustaz boleh beri pencerahan kedudukan di atas. Saya risau memikirkan perkara tersebut.

    Terima kasih. Wassalam.

  41. Salam ust,kwn sy pernah ada kes dia sms mengatakan kiranya dia jumpa isteri dia maka jatuh talaknya tanpa niat utk memujuk isteri mudanya dengan lafaz “ya janji tak akan jumpa dia kalau tak jatuh talak” dalam sms itu..dan kemudian dia jumpa isterinya,adakah jatuh talak?dan kemudian dia risau lalu rujuk kembali dan bila isteri mudanya tu tanya kembali pasal sms itu dia cakap “kan kalau jumpa jatuh talak”..adakah jatuh talak juga yang itu?

    1. Sms itu terpakai untuk waktu itu saja. Talaknya telah jatuh dan dia pun dah rujuk.. jika diulang pertanyaan pasal sms itu sekali lagi, ia tak beri apa2 kesan kerana soalan itu pasal sms sebelum ini. Berbeza kalau dia keluarkan sms yang baru. WA

  42. Salam Ustaz.
    Sy ingin bertanya.
    Berlaku pergaduhan antara sy dn suami.
    Shingga kdaan mjd tegang dan menyebabkan sy meminta cerai.
    Dan suami sy cakap bg dia masa, bila sy dpt duit sy tu sy akn tunaikan permintaan awk tu.
    Mohon pencerahan.

    1. Itu bukan lafaz talak yg jelas.. beliau tetap perlu melafazkan talak selepas dapat duitnya nanti jika benar dia ingin bercerai.. WA

  43. Slm ustaz..harap tolong sy..sy mengalami penyakit was was..suami da bnyak kali bgitau..smpai skang belum ada perbuatan sy yg sama mcm malam kmi bergaduh..sy pun sedar belum lgi sy ulanh perb7atan yg sama..kisahnyab3bulan lepas,sya ada bergaduh dgn suami di mydin..utk infonsuami sy bekerja sbg pekerja biasa shj..pas tu sy tgh mrh dan sy ckp kat anak sy adik bila besar nti kerja pndai2 nti ada duit sendiri senang xpyah nk mintak kat papa..mmg sy ckp secara terangan dihadapan suami seehingga dia terasa n sgt marah dgn kenyataan sy…sy pun salah menghina suami sy depan anak n sgt biadap..lepas tu dlm keta suami sy ckp kalau sy buat lagi maksudnya peristiwa mcm tu dia nak ceraikan sy dgn talak 3 terus…sy akur lah..tpi masalahhnya sy jadi trauma…pas tu sy da berbaik dgn suami..sy da minta kepastian dgn suami dia pun mcm xpasti apa dia ckp,,,dia maksudkan perbuatan biadap sgt tu..bole pulak ckp kat suami mcm tu depan anak2 pulak…yg jadi masalahnya sy keliru..apa nasihat ustaz yg sy xpatut buat sepanjang sy ingin menjalani kehidupan..suami sy ckp kalau bergaduh biasa,,xpe selagi xulang peristiwa yg sama…yg jadi masalahnya xkan setiap kali kesalahan sy nak mintak kepastian suami..maksudnya kalo sy terkentut depan dia ke,,setengah org ckp biadap,,xkan sy berselisish pendapat nak dikatakan biadap jugak..huhuhu..sy keliruuuuu..suami da bnyak nak sedapkan hati sy dia ckp jgn risau selagi u xulang peristiwa yg sama mcm diatas,,talak xjatuh..hope ustaz bgi sy nasihat

  44. assalamualaikum ustaz, sy ingin bertanya adakah sah lafaz cerai suami ketika dlm keadaan terlalu marah dan mgkn dibawah pengaruh dadah…

    1. Kena pastikan adakah dia hilang akal ketika di bawah pengaruh dadah tersebut, atau masih boleh berfikir? Sebaiknya kes ini dibicarakan di mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat.

  45. Assalamualaikum..ustaz..semalam sy dan suami berselisihan faham..di akhir conversation kami

    [8:03PM, 1/22/2016] My Belove Dia: Dulu blh kurang ajar sbb ko isteri aku, jd aku syg ko
    [8:03PM, 1/22/2016] My Belove Dia: Skrg penyepak ko dpt jap lg
    [8:03PM, 1/22/2016] My Belove Dia: Puasa berita gembira konon
    [8:04PM, 1/22/2016] saya: Skg ami bkn isteri ayh ke
    [8:04PM, 1/22/2016] My Belove Dia: Agaknye
    [8:06PM, 1/22/2016] My Belove Dia: Cmne puas??

    Jatuh talak ke ustaz?

    1. “agaknya” itu jika menunjukkan ketidakpastian, pada pandangan saya tak jatuh talak. Tapi kalau bermaksud secara pasti yg katanya puan bukan lagi isterinya, maka jatuh talak. Sebaiknya puan failkan pengesahan lafaz talak di mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat.

  46. Salam Ustaz.
    Sy ingin bertanya.
    Berlaku pergaduhan antara sy dn suami.
    Shingga kdaan mjd tegang dan menyebabkan suami berkata “u dah x payah la jadi isteri i lg”..
    Mohon pencerahan.

  47. Salam ustaz.
    Saya ingin bertanya.
    Kalau suami ckp dia bukan lagi suami sy.
    Adakah talak tu dah jatuh?

  48. Assalamualaikum..

    Macam ini..tahun 2014 saya becerai dengan lafaz ‘Aku ceraikan kau’ kemudian kami rujuk semula selepas 4 hari..selepas rujuk tu masa ada konflik dalam tempoh setahun tu suami bertaklik :

    – ‘Jika kau kongkong aku lepas ni jatuh talak’
    (saya ada bertanya kongkong yang mcamana jawab dia yang keterlaluan)

    – ‘Jika sekarang ni jumpa skandal atau lepas ni buat perkara berbentuk maksiat jatuh talak 1’
    (suami mengatakan maksud dia kalau sy jumpa skandal masa tu..waktu tu saya tak jumpa skandal dan tak ada skandal ..saya jumpa kawan perempuan saya..dan saya tanya..maksiat tu umum jadi saya tanya jenis bagaimana dia kata maksiat yang jenis bersetubuh dengan lelaki lain) jadi saya tak ada buat itu semua

    tahun ini 2016..bergaduh lagi dan suami lafaz lagi “dah..aku ceraikan kau”..sebulan lepas tu suami rujuk balik dengan lafaz “saya rujuk kepada awak menjadi isteri semula”

    Adakah sah rujuk ini untuk kali kedua..dan saya nak tanya taklik2 tu terpakai tak kerana selepas taklik tu kami bercerai untuk kali kedua. Sekrang kami dah rujuk balik..kiranya lepas ni kalau jadi lagi mmg tak boleh nk rujuk..btl kan ustaz?

    1. ya.. kalau jadi talak sekali lagi (sama ada melalui lafaz yg jelas, atau kinayah iaitu sindiran, atau melalui lafaz taklik), maka jatuh talak 3.

  49. Salam ustaz..sy mohom pncerahan.. bru bru ni sy berselisih faham dgn suami.. dlm pertengkaran sy usulkn rs x puashati yg ayat lbh kurang cmni, “sy bosan n nnt awk tggung la dosa sy klu sy x puas hti sy cr hiburan lain”… suami bls “klu x dh x suka nk cr lain cr la..” lg skli suami blas “klu dh x nk nl cr lain boleh.. ckp ja”.. dn akhr nye suami ckp mcm ni “aku x da bini pun x pa ah”.. sy yg tgh geram cma blas ok n t.ksh.. klu jdh kita pjg adalah nnt…
    Skrg ni msg2 diam.. sy asik pk ni lafaz talak scr kinayah ke atau die sja ckp sbb trlalu mrh dgn skap saya.. sy nk kn pencerahan spy sng sy amik tndkn yg seterusnya.

  50. Salam ustaz.sy mohon sgt pwnjelasn dr ustaz
    1= sy ader wsup suami.awk nk ceraikn sy ker?
    Dia menjawab yer tanpa menyebut perkataan talak or cerai
    Sy tnya dia berniat ker??
    Dia jwb yer
    2= ibu saya bertanya kepada dia adakah dia telah menceraikn sy?
    Dia menjawab yer sahaja(dgn niat) tetapi tidak sebut perkataan cerai or talak

    1. Sebaiknya puan memfailkan permohonan pengesahan lafaz cerai di mahkamah syariah untuk pengesahan yang lebih tepat. Secara zahirnya, pengakuan suami dengan ‘ya’ itu walaupun tanpa niat, telah jatuh talaknya disebabkan soalan puan itu adalah jelas berkaitan talak.

      WA

    2. Salam..ustaz.. sya nk tnya ..suami dan sy tgl brjauhan.. kmi sering brhubung mlalui telefon dan sering brgaduh..kmi berbalas wasap dan salah faham mnyebabkn suami sya marah..suami telah menulis wasap..Kalau kau nak sngat aku benarkn kau cari lelaki lain yg kaya..pergilah (Nama sya)Aku dh penat asik macamni..kau pergilah..aku taknak serabutkn keadaan..kau pergilah.. Nnti kalau dh jmpe lelaki yg kaya yg bolh bahgia kn ko bg tau kt aku..Tp aku hrp ko x strs lah
      Terima kasih bnyk2 aku pon bnyk nyusah kn ko…lepas aku dh x nk nyusah kn ko…
      Aku mntf maaf bnyk2 ..
      Saya was2..bila sya tnya suami dy ckp dy xde niat nk tinglkn sya dy xde niat nk ceraikn sya..kmi telh brbaik dan suami minta dya lupakn ap yg telh dy lafazkn ..tp hti sya ragu2..adkah boleh jatuh talak..mohon pencerahn..

      1. Lafaz suami itu adalah kinayah (sindiran). Ia memerlukan kehadiran niat untuk jadi lafaz cerai. Kalau suami kata takde niat nak cerai, maka tak jadi apa la..

  51. suami saya lafaskan cerai dengan talak 1 dengan menyebut nama penuh saya ketika suami terlalu marah tetapi suami tidak ada apa apa niat untok menceraikan saya…adakah talak itu jatuh??tidak ada saksi atau org yg mendengar

    1. talak jatuh jika lafaz itu adalah lafaz yang jelas (sorih). Ia tak memerlukan niat, saksi atau orang yg mendengar.

  52. assalamualaikum ustaz..
    pada 6.03.2016 saya dan suami bergaduh…saya membebel-bebel tetapi dia hanya diam shj tdk berkata-kata.tiba-tiba dia berbunyi..mcm ni lah..apa kata kita bercerai je lah..awak pun dah boleh bwk diri dan dah boleh jaga anak-anak. die nak keluar rumah saya tarik tangan dia masuk.Dia cakap dia serabut…so saya lepaskan tangan dia..dia keluar…pd 07.03.2016 kami dh berbaik..suami saya ckp die sedar dan tidak berniat pun…cuma memberi cadangan..
    Adakah jatuh talak disitu ustaz mohon pencerahan.

  53. Assalamualaikum ustaz..
    Saya ada kemuskilan berkaitan suami memukul bahagian muka isteri yang hukumnya adalah haram…betulkah jatuh talak cuma belum lafaz bila terjadinya kejadian tersebut…mohon pencerahan.

    1. Pukul isteri di mana2 bahagian pun adalah haram sekiranya dilakukan dengan sengaja. Cuma ada larangan khusus untuk tidak memukul di wajahnya kerana wajah itu kulitnya nipis dan boleh dicederakan walaupun dengan pukulan yang ringan. Islam mengajarkan penganutnya untuk menasihatinya, atau berpisah drp tempat tidur, atau memukul dengan pukulan yang tidak mencederakan pada tubuhnya dengan tujuan untuk memberikan pengajaran kepadanya. Ia tak berkaitan dengan talak, melainkan jika suami telah melafazkan taklik akan jatuh talak sekiranya dia memukul isterinya.

  54. Salam ustaz.
    Suami ada cakap macam ni pada saya. “Takkan pasal pergi toilet pun nak jatuh talak..selagi saya tak lafaz apa apa taklik dekat awak,tak jatuh pun talak awak pergi toilet..jatuh talak pergi toilet?? ((Suami memandang saya sambil bertanyakan soalan atas dasar inginkan kefahaman dari saya di atas penjelasan yg diberinya kepada saya.))

    Soalan sy ustaz. Adakah jatuh talak jika suami bertanya sedemikian?? Mohon pencerahan, terima kasih

  55. Salam ustaz. 2bulan yg lalu secara tak langsung sy ada melihat pasangan suami isteri bercerai dipejabat agama.. Setiba saya pulang di rumah saya menceritakan kembali lafaz itu kepada isteri saya yg berbunyi, “tadi saya tengok ada sorang Mamat ni ceraikan Bini dia.. Dia cakap kt bini dia macamni, ” aku ceraikan kau, aku ceraikan kau talak satu.” Semua org tengok masa tu.. Terkejut sy tengok..”

    Adakah jatuh talak saya ceritakan kembali kepada isteri saya tanpa sekarang niat??

  56. Salm ustaz..

    Sy dan suami pernah bercerai talak 1 sebelum ni..baru2 ni kami bergaduh dan suami telah melafazkan “aku ceraikan kau talak 2”. Bagaimanapon semasa kami berbincng semula, suami memaklumkan dia memahami dan berniat nk jatuhkan talak kedua. Pemahaman suami, lafaz kali pertama talak 1 manakala lafaz kali kedua kena sebut talak 2. Tapi niat suami talak kedua.Adakah talak 2 yg dilafaz suami baru2 ni dikira jatuh talak 1… Campor talak yg selum ni jadi talak 2..

    Mohon penjelasan ustaZ..tq

    1. Dah jatuh talak 3.. sebaiknya puan rujuk kes ini ke mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat.

  57. Salam Ustaz

    saya nak tanya adakah jatuh talak jika sekiranya suami saya menyatakan dihadapan anak-anak

    “Korang nak tengok aku ceraikan mama korang, aku boleh je nak ceraikan mama korang sekarang”

    Adakah jatuh talak terhadap saya ustaz?

  58. Assalam ustaz, saya mohon penjelasan…

    Semasa sy dan isteri bertengkar besar… Sy dalam keadaan marah dan tidak berniat sama sekali untuk bercerai. Isteri meminta cerai byk kali dan perlukan masa bersendirian diluar rumah. tetapi sy memang tak pernah terlintas niat utk bercerai, tp Keluar dr mulut “jgn keluar rumah tanpa izin sy”

    Selepas pada itu dlm keadaan yg lebih tenang, sy berfikir memang sy tiada niat sama sekali utk bercerai tp terkeluar ayat td tu dr mulut dlm keadaan marah. Sy pun berniat memang sy memang tak kisah isteri keluar rumah sebab dia perlukan masa bersendirian.

    Lama selepas itu, sy pulang ke rumah dan dapati isteri sudah keluar rumah. Sy memang tiada terfikir n niat utk bercerai dan sy tak kisah isteri keluar utk masa bersendirian.

    Mohon penjelasan ustaz. Tkasih

  59. ustaz, kalau bergaduh isteri msg suami tulis “abang ceraikan je b” b tu merujuk kepada isteri) lalu si suAmi membaca msg tersebut…jatuh ke talak?….

  60. Salam ustaz..saya pernah bercerai dgn suami pd 2014 kerana suami telah cerai taklik pd saya nmun setelah pergi ke mhkmah hakim memutuskn bhwa kmi tidak jtuh talak..nmun baru semalam kmi begaduh kerana hp suami.suami terlampau main wssap..fb..smpai tak pedulikan saya sbgai isteri sampai kdg2 asingkn tmpt tdor semata mata nak main hp..kmudian sy ambil hp suami dan sembunyi..esoknya dia bgn dan cari hp lalu mngamuk dan berkata dengan jelas…kalau btoi hang ambek hp aku..aku cerai kan hg dan taklik hang kalau hang msej laki lain dengan talak 3…beberapa mnit kmudian dia tulis note kpd saya..bgtau dia tarik balik lafaz tdi…mcamna tu sebab taklik memang tak bolh tarik balik..sekarang saya rsau sbb saya dah tak boleh msej kwan2 laki sebab takut jtuh talak tp bagaimna pulal dengan ayat yg mula2 dia sebut..aku ceraikan hang tu ya ustaz…saya tak pasti niat dia …saya masih isteri dia atau apa ustaz…

    1. Ayat yang dikeluarkan tu memang jelas lafaz talak, maka jatuh talak. Lafaz talak sama ada secara langsung atau taklik (tangguh) tidak boleh ditarik balik.

      1. Salam ustaz..saya nak kepastian..sekarang saya di talak 3 or berapa..sebab sebelom ni mhkmah kata x jatuh talak utk kes yg lama so skrg suami talak 3..jadi saya ni dah x boleh rujuk la ustaz

        1. Puan kena pastikan dengan suami, adakah taklik talak 3 itu berkaitan juga dengan perbuatan puan menyembunyikan telefonnnya atau hanya berkaitan dengan kenyataan ‘jika puan bermesej dengan lelaki lain’? Jika tak berkaitan, maka yg jatuhnya adalah talak satu, iaitu pada lafaz yg sorih (jelas) yang menyatakan dia ceraikan puan jika puan mengambil telefonnya (dan memang betul pun). Yang taklik talak 3 itu hanya jatuh jika puan bermesej dengan lelaki lain.

          Sebaiknya puan failkan permohonan pengesahan lafaz cerai ini di mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat.

  61. Ustaz,saya ada soalan..saya sekarang ni minta suami ceraikn sya & saya telah pun failkn penceraian dimakhamah.saya & suami dah hidup berasingan selama 2bulan.masalah skrg suami tidak mahu ke makhamah..suami da tangguh tarikh sebutan sebyk 2 kli & minggu ni tarikh sebutan lg die ckp die tidak boleh hadir..

    Persoalan nya skrg :
    Minggu lepas saya pergi berjumpa dgn suami,kami telah bertengkar teruk.dalam masa pertengkaran kami,saya ad nyatakan kepada suami bahawa saya geram krn suami da pecahkan tv saya dulu..suami mati2 matian ckp die tak pecahkn tv tersebut sebelum ini.tv tersebut pecah semasa kami bergaduh dulu..dlm keadaan kami bertengkar suami menyebut ‘aku ceraikan hg jikalau hg dpt buktikn tv tu pecah dsbbkn ak’..suami menyebutnya sebyk 2kli..sememangnya tv tersebut die yg pecahkn dlu & saya takde bukti tu..adakah jatuh talak keatas saya dgn perkataan lafaz cerai suami sya tu?

    1. Saya cadangkan puan failkan satu lagi kes pengesahan lafaz talak berkaitan perkara ni. Biar kes ini pun dibicarakan sekali supaya keputusan yang lebih tepat dapat dikeluarkan di mahkamah.

  62. Assalamualaikum ustaz.. Ada satu keraguan tentang persoalan talak yg ingin saya ajukan..

    Kisahnya begini.. Suami isteri bergaduh.. Lalu, isteri didalam keadaan emosi dan amarah telah meminta cerai daripada suami.. Kata katanya seperti, “Aku dah tak tahan. Kau ceraikan aku. Kau ceraikan aku. Aku nak kau ceraikan aku!”

    Suami pulak kusut tengok keadaan isteri ni melalut sehingga ke persoalan cerai & bercakap pun mcm orang hilang akal dan tidak sabar dalam berkata kata. Lepastu suami pun jawab, “Yer satu satu!” Maksud dan niat kata kata suami itu sendiri adalah mengkehendaki supaya isteri bercakap satu persatu..

    Dan di dalam kata kata suami itu tiada keinginan untuk mengiyakan permintaan isteri atau bersetuju dgn permintaan nya itu.. Kata kata itu hanya kenyataan biasa yg tiada membawa apa apa makna..

    Persoalan saya ustaz.. Adakah boleh jatuh talak dengan perkara sebegini? Adakah masih sah kedudukan suami isteri ini?

    Dipendekkan cerita.. Isteri meminta cerai.. Lalu suami menjawab tetapi bukan atas dasar untuk bercerai mahupun memenuhi permintaan isteri..

    Saya berharap ustaz dapat merungkai kemusykilan saya ini & memberi maklum balas yang positif untuk dijadikan ilmu. Itu sahaja.. Terima kasih ustaz.

    (P/s : sebelum ni saya ada bertanya kepada 2 orang ustaz yg berbeza & mereka kata tak jatuh talak kerana bergantung kpd niat suami)

    1. Memang betul apa yang ustaz2 tu cakapkan.. ia bergantung pada niat si suami.. jika suami tak berniat talak, maka lafaz “satu2” itu tak dianggap sebagai lafaz kinayah (sindiran)..

      1. Adakah perkataan “yer” itu membawa maksud kepada cerai? Suami kata tidak kerana perkataan “yer” itu tidak membawa apa2 maksud. Mohon pencerahan

  63. Assalamualaikum Ustaz.

    Mohon jelaskan adakah jatuh talak itu ke atas saya? Cerita dia cmnie,saya & suami ada berlakon pasal jiran saya suami & isteri yang mana si suami selalu mengikut cakap isterinya. Saya berlakon kononya berkata ehh abg nanti pergi ambil anak dekat sekolah,basuh baju,kemas rumah apa. Tiba-tiba suami saya bercakap aku ceraikan kau dengan talak 3 baru dia tahu.(merujuk suami&isteri tersebut) bukan kepada saya dan bukan niat nak lafaz talak tersebut kepada saya. Adakah talak tersebut jatuh ke atas saya? Mohon ustaz jelaskan. Terima kasih.

    1. Apa la jenis permainan yang puan suami isteri mainkan ni? Jagalah rumahtangga sendiri, jangan sibuk2 nak berlakon pasal jiran. Itu mengumpat namanya. Hukumnya berdosa dan puan suami isteri kena minta maaf kepada mereka.

      Lain kali kalau nak berlakon, berlakon la jadi sang kancil dengan buaya ke, berlakon jadi gajah ke, ayam ke..

      Berbalik kepada persoalan puan, pada pandangan saya, ia bukan lafaz talak yang sebenar, sebaliknya ia hanya pengulangan dan ditujukan kepada jiran. Sebaiknya puan rujuk perkara ini ke mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat.

  64. Apakah talak jatuh andai suami cakap cari orang Lain (jika dr situasi semasa tersebut, is membawa maksud cr suami Lain), bukan pertama kali suami berkata demikian. Boleh jelaskan samada termasuk dalam talak kinayah atau tidak

    1. Kena tanya pada suami, adakah dia maksudkan kenyataan itu sebagai “cerai”? Kalau tak, maka ia bukanlah lafaz cerai..

  65. salam Ustaz,
    adakah jatuh talak jika suami ada menyatakan”aku ade rase macam nak cerai je dengan ko ni” dan “xpayah cakap banyaklah..kite cerai je senang” melalui w’app. ade sedikit salah faham dan menyebabkan suami saya marah pada saya. bila keadaan reda keesokkan hari saya tanya pada dia adakah dia ade berniat untuk menceraikan saya dan dia menjawab tidak berniat.

    harap saya dapat pencerahan dari ustaz.
    terimak kasih
    zalina recently posted..Iklan : Tekanan Ekonomi, Nak Berjimat Cermat Tapi Harga Susu Makin Mahal!!My Profile

    1. jika suami kata takde niat nak cerai, maka tak cerai la.. sbb lafaz tu bukan lafaz cerai yg jelas (sorih)..

  66. Salam ustaz.. Nak tanya.. Apakah hukum taklik atau penceraian di dalam aplikasi SMS/whatsapp/email & sebagainya? Baru2 ni saya ade mendengar ceramah Ustaz Azhar Idrus yg mengatakan hukum nya adalah tidak sah kerana ianya wajib berlafaz. Dan ada juga sy terbaca di laman fatwa kebangsaan yg mengatakan sekarang penceraian yg jelas & difahami yg dibuat melalui aplikasi SMS & sebagai nya dikira talak kinayah, & ianya sah sekiranya disertai dgn niat. Kalau takde niat tu tak sah.

    Apa pandangan ustaz ya?

    1. Pandangan saya, lafaz sorih (yang jelas), tak kira keluar secara lafaz, tulisan mahupun isyarat anggota, maka talak itu jatuh.

  67. as salam ustaz..
    permasalahannya bergini…
    suami saya wassup .. sila pergi mana2 mahkamah utk settle masalah ini… masa ketika itu saya dan suami sedang bergaduh..sebelum itu ada siri pergaduhan yg lain sebelum ini ..dimana saya telah minta cerai… adakah ini talak kinayah?..tqvm.

  68. Assalamualaikum ustaz, pada 2 tahun lepas akibat terlalu marah ditipu oleh suami saya menyuruh suami membuat perjanjian. Saya katakan kepada suami yang suami akan menceraikan saya jika dia menipu sekali lagi, dan saya menyuruh suami mengulangi akur janji tersebut. Setelah di desak suami mengulanginya “saya akan ceraikan awak jika saya menipu lagi”. Dengan rasa tidak puas hati akan perjanjian yang di buat saya mengubah ayat perjanjian tersebuat kepada ” Jika awak bohong sekali lagi pada saya maka jatuhlah talak ke atas saya” suami saya terdiam, saya kemudian mendesak dia bersetuju sehingga dia menyebut ‘yelah’. Suami saya telah pun berbohong kepada saya sekali lagi namun dia menafikan dia mengiakan ketika perjanjian kedua dibuat. Apakah sudah terjatuh talak ke atas saya?

    1. Susah sikit bila suami menafikan apa yang dilafazkan, apatah lagi lafaznya itu mengandungi maksud kinayah (sindiran). Sebaiknya puan failkan pengesahan lafaz cerai di mahkamah syariah untuk diadili dan diberikan keputusan yang lebih tepat.

  69. Taklik
    Message*: Salam Ustaz. Seorang suami telah melafazkan taklik kepada isteri. Dan isteri melanggar taklik tersebut.. Lalu mereka telah rujuk kembali bersama.
    Soalan sy ustaz.. Apabila suami isteri tadi telah rujuk, adakah lafaz taklik yg terdahulu masih lagi valid/aktif/diguna pakai?

    Sebab sy ada terbaca jika pasangan yg berpisah secara taklik & mereka rujuk kembali dalam tempoh iddah, maka taklik yg lama masih lg valid/aktif melainkan mereka berpisah dan bernikah semula selepas tamat tempoh iddah dgn akad nikah yg baru.

    Adakah perkara ini benar ustaz? Mohon pencerahan. Betul kan sy kalau sy silap. Terima kasih

  70. Salam ustaz. Suami isteri bergaduh.. Isteri menuduh suami telah menceraikan nya tanpa sedar dan isteri juga memaksa suami mengaku perkara yg suami tak buat.. Lepastu suami pun menjawab dan berkata..

    “Kalau sy iyekan kata2 awak ((kata2 isteri yg menuduh suami telah ceraikan nya)), kalau sy mengaku benda yg sy tak buat ((benda dia tak ceraikan isteri tanpa sedar)) hukum atas dunia je kita dikira bercerai.. Hukum dekat akhirat tak..”

    Suami ada bagitau itu bukan lafaz taklik.. Suami hanya menyampaikan kesan & akibat jika dia bertindak mengaku dan mengiyakan perkara yg dia tak buat..

    Persoalan saya.. Adakah ianya taklik? Saya was was walhal suami kata bukan kerana dia tahun apa yg dia ucapkan.. Wassalam..

      1. Ustaz adakah jatuh talak jike di dalam sebuah sms mengatakan oleh si suami “kite cerai ar..aku dah takle tahan ngan perangai kau”..tapi waktu tu saye tengah marah dan takde niat pon..

  71. Assalamualaikum ustaz..saya nk tanya satu kemusykilan..adakah sah nikah pasangan yg berzina sebelum melakukan taubat?kadang2 ada pasangan yang berzina terlupa untuk berniat taubat ataupun lakukan solat taubat sebelum mereka berkahwin..selepas mereka berkahwin baru mereka sedar akan perkara itu..apakah hukumnya ustaz tntang pernikahan tersebut?

  72. Assalamualaikum ustaz..berpandukan lafaz suami sy
    ” klu ko x balik smp pukul 12.talak 3.”
    Yg mne suami sy memang tidak berniat menceraikan sy..tetapi hanya ugut sy menggunakan perkataan talak 3 untuk sy pulang ke rumah.
    Jatuh tak talak.

    1. ugut tak ugut, itu adalah lafaz taklik yang jelas.. kalau puan balik pukul 12.01, jatuhlah talak 3

    2. asalamualaikum ustaz.. saya ada kekeliruan disini, saya pernah bertengkar dengan isteri lalu saya cakap kalau tak puas hati kita pergi pejabat agama (adakah lafaz kinayah)…dah 4 tahun berlalu tapi sekarang timbul was was adakah ada niat @ lintasan hati..tolong saya ustaz .

  73. Assalammualaikum ustaz sy ingin bertanya adakah ayat seperti ini “susah sgt mak sy ceraikn minah ni mak” tp sy xda niat lgsg dlm hati sy cuma sy berselisih faham dgn mak sy jadi adakah jatuh talak ustaz

  74. Assalamualaikum..
    Mohon sangat ustaz bantu saya..

    Suami ada ceraikan saya dalam talak 1 dan jatuh..
    Di dalam tempoh iddah si suami melafazkan cerai
    “Kalau ada talak 3 aku dah ceraikan dah” ..
    Si suami berkata dalam keadaan yang tersangat marah ..dan tiada niat ..
    Jugak saya sentiasa dirasuk tidak kan sedar diri
    Pegolakan keluarga belaku ketika saya sedang berubat islam kerana sentiasa dirasuk ..

    apakah talak 3 itu jatuh ustaz ..mohon tersangat sangt untuk bantu

  75. Ustaz adakah dengan taubat Allah akan terima talak 3 itu tidak sah ..

    Allah itu maha pengampun .
    Hanya bertanya ..maaf jika tersalah

  76. assalam.. ustaz nak tanya… suami saya pernah bgtau “sekiranya saya buat hal dan perkara keji lagi awk boleh tinggalkan saya” dan sy ada msg dia “jd ingatlah boleh jatuh talak atas saya if awk buat lagi perkara keji or main perempuan, walaupun tanpa pengetahuan saya….” dan dia bls “ok”… baru2 ni sy ada nampak dia msg di instagram ngan perempuan seksi.. tp isi msg kosong dah dipadam.. bila ty, dia ckp xde apa2 dia just say hallo dan perempuan tu xreply.. wallahualam.. persoalanya; jatuh talak x atas sy ustaz?

  77. Ustaz sy harap ustaz dapat memberikan jawapan pd sy atas kemusykilan sy ini..

    Malam ni sy bergaduh dgn suami dan mnyatakn pdanya ingin bercerai..dan suami ada kata dalam mesej itu kita berpisah..adakah jatuh talak??
    Dan sy mnyatakan padanya tkot sekiranya jatuh talak..
    Dan suami cakap xjatuh dan dia berkata akan jatuh kalau..ini contoh ye aku ceraikan ko n nama ko baru jatuh talak..
    die ckp ceraikan ko pula tp pd mulanya mnyatakn itu contoh kerana berniat untuk menerangkan apa yang ingin dia katakan..

    Adakah jatuh talak pada saya ??

  78. As Salam ustaz. Sy pernah cakap “aku CAI kan engkau” bukan “aku CERAI kan engkau” pada isteri. Sy mmg tidak niat utk ceraikan dia, cuma ia bertujuan untuk mengetahui apa yang isteri akan lakukan jika die berfikir bahawa dia bukan lagi isteri sy. Ini kerana sy ingin menguji dia samaada dia ada kekasih gelap atau tidak. Ternyata sangkaan sy benar, kerana dia mmg ada kekasih gelap oleh kerana disebabkan dia tidak menyedari sy sebenarnya menggunakan perkataan CAI, bukan cerai, dia berkata “skrg aku bukan lagi isteri kamu, jadi aku akan cerita segalanya”. Lalu isteri sy telah pun cerita segala2 nya tentang dia dan kekasih gelapnya.

    Persoalannya, adakah penggunaan perkataan “aku CAI kan engkau” tanpa niat untuk menceraikan isteri boleh menyebabkan jatuh talak?

  79. As Salam ustaz…
    saya nak tanya.. saya mendengar abang saya melafazkan cerai pada isterinya ‘aku ceraikan kau dengan talak 3’ dengan sebutan nama kakak ipar saya. tapi pada masa itu saya pun ada lihat keadaan abang saya pada masa amat marah dan bengang sangat ini kerana kakak ipar terpukul abang saya dengan hammerr besi di mukanya…abang saya menjerit melafazkan cerai dengan nada yang sangat marah dan muka nya saya sendiri takut melihat… jadi adakah lafaz itu sah? terima kasih ustaz

  80. Salaam ustaz. Saya nak tanya. Saya dan suami bertengkar.. Pada satu malam tu, saya ada mintak cerai dari dia.. Suami jawab, dah2 lah cakap benda merepek waktu macamni, sy bosan lah dengar, sy nak tido!

    Lepastu, sy kata pada suami lagi. Saya nak balik rumah mak ayah saya lah. Sy tak tahan asyik macamni je. Sy rasa nak balik dulu la. Suami balas lagi dgn menjawab, kalau awak nak balik awak balik lah. Suka hati awaklah. Malas nak layan. Saya pun jawab, awak tu cakap jer. Masa gaduh bagi saya balik, suruh sy balik lah, dah tak gaduh nanti awak bukannya bagi pun saya balik. Last sekali suami pun jawab, dahtu takpelah saya tunaikan apa awak mintak.

    Saya tanya suami lagi. Awak tunaikan permintaan sy yg mana? Suami jawab, tadi awak kata nak balik, sy tunaikan lah permintaan awak kalau betul awak nak balik.

    Saya ingat kan suami saya tunaikan permintaan sy yg meminta cerai. Suami kata bukan. Sebab dia hanya memaksudkan kata katanya mengenai permintaan sy yg ingin balik ke rumah mak ayah saya sahaja. Suami kata takde apa2 yg berlaku. Tp sy tak faham.

    Soalan saya ustaz. Adakah sudah jatuh talak ke atas saya?

  81. Assalamualaikum ustaz.. Saya ada masalah.. Dulu sy pernah bergaduh dgn suami, dan sy ada menuduh suami menceraikan sy tanpa sedar. Sehingga kini, suami tidak mengaku dan dia menafikannya. Kami masih menjalankan kehidupan seperti biasa sebab sy malas nak mengeruhkan lagi keadaan.

    Dan malam tadi, suami ada menghina sy dan melemparkan kata kesat pd sy.. Sy dengar dia menghina sy.. Bila sy tanya dia balik.. Dia tak mengaku.. Dia kata sy salah dengar.. Salah faham. Sy mendesak dia untuk mengaku. Sebab sy bengang. Dah mengata org macam2 kenapa mesti tak mengaku. Lepastu suami pun jawab, yer2 dah takpela sy mengaku semua yg awak kata/ tuduh sy ni macam2 tadi, n akan datang.

    Sy juga tak pasti ada ke tak perkataan ‘tadi’ tu. Sy gusar dgn kata2 dia. Sy tanyalah dia, habis dah awak cakap macamtu, pandai kata lepasni sy ada tertuduh awak dah lepaskan sy, adakah itu dikira awak automatic mengaku jugak ke?

    Suami jawab, tak lah sebab sy bukan lafaz taklik kat awak. Lagi satu sy tak sebut pun pasal mengaku benda dah lepas, dan sy tak ungkit benda yg lepas masa kita gaduh tadi.

    Sy ragu2 & jd kusut ustaz. Sebab suami ada cakap lepasni sy mengaku jelah apa yg awak kata sy. Bila tanya suami, dia kata takde berlaku pape. Tak perlu nak risau atau syakwasangka. Dia kata lg, masa dia cakap tu takde maksudkan ape2 pun, cuma cakap kosong. Suami kata sy ni yg tak faham ape yg die cakap.

    Soalan sy ustaz, adakah sudah berlaku nya talak dari kata2 dan pengakuan suami tadi? Jatuh atau tidak jatuh? Sy keliru. Mohon sangat pencerahan dari ustaz. Terima kasih.

  82. Assalamualaikum ustaz, sy nak tanya kemusykilan sy. Smlm sy ada bergaduh dgn suami dan merajuk. Suami ada ucapkan pd sy,”x insaf2 lg ke..? Berubah la..”sy ckp blk kat suami “kalo dah X suka sy, ceraikan sy” suami kata. .”cerai, cerai je awak ni, cuba la berubah..” adakah jatuh talak ke atas sy..? Iaitu merujuk kpd ucapan suami di atas. Tk ustaz

      1. salam ustaz sy nak tanya..sy bergaduh gan suami..pastu suami hantar mesej cakap mcm ni..da lama nak bgithu.. sy smakin saba dgn prangai awk.. da kawen pn prangai sma.. lau ada kt dpn ni, mmg kna tampar muka tu.. biadap nye dgn suami sdiri.. sy ni bkerja, bkn nya main betina.. kalau rasa nak jantan lain, sy cerai kan je awk. snang.. sama je prangai tak ubah.. smua bnda aq buat tak kena.. mohon penjelasan ustaz

  83. Assalamualaikum
    Sy ada prtnyaan.
    Sy tidak mlafazkn cerai pd istri.
    Ttpi istri brkeras mgtakan sy ada mlafazknnya..adkh jtuh talak.
    Mhon pncerahan.buntu.

  84. assalamaulaikum ustaz..

    suami saya ada menyebut “aku rasa mcm nak jatuh talak je” dan “aku cerai,cerai”… adakah sudah jatuh talak

    1. kalimah aku cerai itu jika ditujukan kepada puan, itu jelas menunjukkan ia lafaz cerai. Sebaiknya puan failkan permohonan pengesahan lafaz cerai di mahkamah syariah.

  85. Salam ustaz
    od suatu hari kami suami isteri bergaduh teruk, sy bagai dirasuk syaiton, memukul suami tanpa henti dan memaksa suami menceraikan sy, tp suami enggan sehingga sy memukulnya dgn memexahkan gambar yg berkaca pada dia dan selagi suami xlafaz cerai selagi tu sy baling semua brg ke dia sehingga la dia lafaz dgn tidak rela sy ceraikan awak dgn talak 3.. persoalan dia sini adakah jatuh talak 3 atau 2 atau 1 ?? Harap dapat penjelasan dr ustaz

  86. Salam ustaz
    Pd suatu hari kami suami isteri bergaduh teruk, sy bagai dirasuk syaiton, memukul suami tanpa henti dan memaksa suami menceraikan sy, tp suami enggan sehingga sy memukulnya dgn memecahkan gambar yg berkaca pada dia dan selagi suami xlafaz cerai selagi tu sy baling semua brg ke dia sehingga la dia lafaz dgn tidak rela sy ceraikan awak dgn talak 3.. persoalan dia sini adakah jatuh talak 3 atau 2 atau 1 ?? Harap dapat penjelasan dr ustaz

  87. Bagaimana kalau suami berkata begini “Kalau ikutkan aku rasa nak ceraikan dia” suami bercakap ayat tu dihadapan kawan saya… tapi.. saya tiada… saya tak pasti sama ada dengan niat atu tidak…
    Mohon penjelasan ustaz.

  88. Assalamualaikum ustaz, adakah jatuh talak jika istri ckp kita da xde apa2 lg dan suami jawab kita da xde apa2 hbgan walaupun si suami xde niat cket pn nk ceraikan istri. Hanya suami marah terhadap knyataan istri td dan hanya mahu menyedarkan istri jgn ckp mcm 2. Mohon pencerahan

  89. Assalamualaikum ustaz… Jatuh x talak kalau suami sebut (org lepas la ye? )
    Org serius… Tp tnye suami balik.. Die kata die xde niat pun…

  90. Assalamualaikum ustad sy nak tanya jatuh x talak ketika sy tgh marah megatakan kat isteri sy mcm nie ‘klu ko keluar tanpa aku, aku x izin kan klu ko keluar juga jatuh talak’ dan dia x keluar rumah selepas kejadian nie.

  91. Assalamualaikum ustaz.. sy nak tnya, beberapa hari yg lepas.. sy dgn suami ada bertengkar melalui aplikasi whtspp.. sehingga suami ada menulis perkataan seperti ” pergilah engkau jalankan apa yg kau mahukan, buat sepuas hati kau, nanti aku( suami) sediakan pelengkap atas kesudahan mcm yg kau mahu jg aku kembalikan dari mana aku ambil kau” selepas itu sy brtnyakn semula akn apa yg ditulisnya.. suami ckp dia tulis tnpa niat.. dn ckp masih sygkn sy,selepas itu kmi berbaik semula. dan suami telah meminta maaf. tetapi sehingga kini sy masih was-was.. jatuh ke talak jika suami berkata sedemikian wlupn tnpa niat? perluka sy ke jabatan agama untuk pastikan jatuh atau x talak ke atas sy.. mohon penjelasan dr ustaz.

  92. Assalamualaikum..
    Ustz 27.5 aa petengkaran antara saya dan suami.dlm keadaan marah sya berckp “bercerailah kita bila aku abis exam”.. dan selepas itu suami mengiyakan perkataan sya.. ada kah jatuh talak selepas exam sya habis

  93. Assalamualaikum ustaz. sy ad bende yg sy sgt musykil. saya pernah bergaduh dengan suami saya dia ada mengatakan ayat seperti ini “talak 1,2 atau 3 terpulang pada kau” dan sy menjawab “talak 1 okay” dia diam. dan selepas itu kami bergaduh lagi dia ad hantar SMS “AKU CERAIKAN KAU TALAK 3” sy keliru. talak berapa yg jatuh? adakah 1 atau 3? saya takut nk merujuk ke pejabat agama kerana suami sy tidak mahu kahwin semula jika talak 3 yg jatuh. Tolong saya ustaz. saya betul2 buntu.

  94. Ustz saya nak tanya.. kalau saya tgh marah and ucap kalau susah2 “sign je lah”
    Bermaksud cerai di mahkamah
    Jatuh atau tidak talak..
    Mohon pencerahan

  95. Ustaz sy ingin bertanya, sy dan suami sering bertengkar sejak akhir2 ini dan suami sering mengatakan yg beliau sudah tidak sanggup tgl dgn sy, beliau bertahan kerana ank2 katanya… namun sehingga malam td kami bertengkar lg lalu beliau mengatakan “aku rsa aku dah nk ceraikan kau”… apabila sy tanya semula tentang maksudnya.. beliau tdk menjawab.. adakah ayt “aku rasa aku dah nak ceraiikan kau” bole dikira jatuh talak…. sy inginkan kepastian..

  96. Ustaz sy ingin bertanya, sy dan suami sering bertengkar sejak akhir2 ini dan suami sering mengatakan yg beliau sudah tidak sanggup tgl dgn sy, beliau bertahan kerana ank2 katanya… namun sehingga malam td kami bertengkar lg lalu beliau mengatakan “aku rsa aku dah nk ceraikan kau”… apabila sy tanya semula tentang maksudnya.. beliau tdk menjawab.. adakah ayt “aku rasa aku dah nak ceraiikan kau” bole dikira jatuh talak…. sy inginkan kepastian..

  97. Assalamualaikum ustaz. Smlm sy dan suami ada bergaduh. Dalam pada dia marah pd saya dia ada sebut ‘kita balik rumah mak awak’. Kemudian dia ada ckap ‘kita wat cerai’. Tp bila sy tnya mksud buat apa blk rumah mak sy dia kata utk bincang mslh kita. Dan apa pula mksud ‘kita wat cerai’,dia kata dia x de mksudkan apa2. Jatuh talak ke ustaz?

  98. assalamualaikum ustaz..sebelum ni sy pernah bertengkar dengan suami sy.. dia kata kat sy,kalau awk bersms dengan kwn kja awk tu lagi,jatuh talak 3. sy suru dia tarik balik ucapan dia n then sy still sms kawn kja sy. adakah jatuh talak 3

  99. As salam ustaz,
    Sy telah lafaz kn cerai talak 3 kpd isteri kedua sy atas desakan isteri pertama.lafaz tersebut dilafazkn didepan isteri kedua&pertama.isteri pertama mendesak utk lafazkn jika tidak sy akan tidak akan berjumpa dgn dia & anak-anak. Adakah lafaz tu sah ustaz..kerana saya tidak berniat untuk mwnceraikan isteri kedua saya..kerana kami bahagia.

    1. Pada pandangan saya, lafaz itu sah kerana desakan itu bukanlah suatu paksaan yg mengancam nyawa.. sebaiknya tuan failkan permohonan pengesahan lafaz cerai di mahkamah syariah untuk keputusan yang lebih tepat. WA

  100. Salam ustaz. Saya bergurau dengan isteri, tercakap ‘awak girlfriend i, bukan isteri’ tanpa sengaja and tanpa niat. Jatuh talak tak ustaz?

  101. Assalamu’alaikum

    Saya dan suami bergaduh, suami sms saya “selepas aku tinggalkan kau, aku tak mungkin ada perempuan lain, dalam al-quran pun ada mengatakan harus cerai isteri kalau isteri dan anak melalaikan, jumpa nanti buat yang akhir”

    Adakah jatuh talak?

  102. Salam ustaz.. kalo saya berkata ” awk patut cari org keje kerajaan, ada pencen sampai tua” .. adakah jatuh talak tersebut?

  103. Salaam Ustaz.

    Suami pernah melakukan suatu kesalahan. Lalu, saya tidak mahu dia lalukan perkara itu lagi. Dengan penuh rasa emosi, saya menyuruh suami melakukan solat taubat dan selepas itu berjanji dgn lafaz Aku berjanji tidak ulangi lagi dan jika terjadj, maka jatuhlah talak satu.

    Selepas beberapa bulan, dia lakukan kesalahan yg sama.

    Apakah jatuh talak itu ustaz?

    Saya sudah memaafkan dia. Dan dia pun da betul2 minta maaf tidak ulangi lagi. Bila saya kata yg dia sudah berjanji dan jatuhlah talak. Dia kata tidak , jangan merepek.

    Macam mana ni ustaz?

    1. Itu bukan merepek. Itu adalah lafaz taklik yang sah. Maka, sebaiknya puan suami isteri failkan permohonan pengesahan lafaz cerai di mahkamah dan failkan sekali permohonan rujuk.

      WA

  104. Asalam ustaz…Saya dan suami bertengkar..tiba2 dia lafaz baguslh kita bercerai..cerailh kita..Adakah sah lafaz talak suami sya tu..sekiranya sah talak brp krn dia sebut perkataan cerai 2 kali..

    1. Kalau dia maksudkan ucapan itu dengan maksud untuk bercerai pada masa itu, maka jatuhlah talak. Mengulang lafaz yg sama tanpa selang masa yang lama, dianggap sebagai satu lafaz saja.

      Sebaiknya puan suami isteri failkan permohonan pengesahan lafaz cerai di mahkamah untuk keputusan yang lebih tepat.

  105. SAYA SEDANG MELAUI PROSES CERAI TAPI TERTANGUH KERANA ISTIRI SAYA MEMFAILKAN KES LAFAZ LUAR MAKAMH TAPI SAYA JADI MUSKIL KERANA SAYA TIDAK PERNAH MELAFAZKAN LUAR MAKAMAH INI AYAT YANG PERNAH SAYA NYATAKAN PADA KAKAK DIA(KAKAK IPAR) (PERBUALAN TELEFON)
    SUAMI: AKAK SAYA TAK SUKA ISITRI SAYA SEKSI DI FB KERANA DALAM PROSES CERAI DAN SAYA MASIH SUAMI DIA TAPI KALAW BERCERAI SAYA TAK NAK RUJUK KEMBALI

    ISITIRI TUDU SAYA LAFAZ LUAR MAKAMAH TERHADAP KEYATAAN DIA USTAZ BOLEH JELASKAN

  106. Ustaz…sy harap ustaz jwab soalan sy ini…apakah hukum suami lafazkan cerai kepada istrinya sebanyak dua kali…sedangkn smasa lafaz yg prtama dan yg kedua mereka masih belum rujuk lg..adakah talak itu dikira talak 1 atau talak 2..??

  107. Assalam ustaz,mohon pertanyaan…adik saya pernah bgthu dkt isteri dia,semasa dia bertengkar dgn isteri sekiranye awak telefon mak awak..jgn duduk(hidup bersama)dgn sya..waktu tu mmg dia bertaklik.(niat bertaklik xbgi telefon pada waktu ketika itu sahja)tetapi ustaz…lepastu setengah jam..dia suruh isteri telefon mak pulak sbb dia kate dia xbagi telefon pada waktu ketika tdi je y dia niatkan utk bertaklik.waktu lain bole bukan dia bgi telefon trus..dia xbgithu waktu btul btul dia cakap kt isteri di.tetapi isteri dia xtelefon pun mak dia pada ari tersebut…..gugur x talak adk sya sbb dia bertaklik dia. dia xmenyatakan specifik masa(time bila y dia xbgi,sdngkn niat adik sya bertaklik dia x bgi pada wktu ketika itu ja)dia xbgithu kt isteri secara zahir sdngkn niat dia bertaklik dia xbgi tpn kt mak pada waktu ketika itu saje ustaz..skrng dia risau…sbb perkara tu dh lame terjadi dia xingt dia bertaklik xbgi telefon bgthu masa bgi ke x…tetapi mmg niat dia xbgi masa tu je..mase isteri nk ugut tpn mak(ketika tu isteri marah nk tpn mak)

  108. Assalamualaikum
    Nak tanyakan satu soalan, seorg suami berkata “aku rasa macam nak bercerai je dgn mu” tetapi dalam keadaan seorang diri (cakap seorg diri). Adakah jatuh talak?

    Jazakallahukhair

  109. Salam ustaz saya dan suami membincang kan untuk pergi ke dua tempat . Kemudian suami saya berkata “kita bercerai lah abg pergi sane syg pergi ke sini”
    Jatuh talak tak ustaz ? 😢 Suami takde niat pon nak menceraikan .

  110. assalammualaikum ustaz..

    suami sy memarahi sy sebab sy berkawan dgn sorg lelaki dan dia terasa tergugat.kami tiada apa hubugan. suami sy berkata. “kalau ayg msj, call atau jumpa dia. jatuh satu talak”

    sejak tu sy xpernah call jumpa atau msj ke no talifon lelaki tersebut

    tetapi sy menyampaikan pesanan melalui org ketiga.. sy menggunakan kaedah ini kerana sy tak mahu dia terus msj sy.. pernah juga lelaki itu msj sy dan sy balas melalui org ketiga menjawab semua pertanyaan y dia msj kepada sy. jatuh talak ke ustaz??

  111. Salaam ustaz. Suami isteri bergaduh. Dan isteri buat keputusan nak keluar dari rumah. Suami pun berkata kepada isteri, “Siapa suruh awak keluar dari rumah??”

    Lalu isteri pun bertanya kepada suami seakan akan mencabar tahap kesabaran suami, dgn bertanya, “Kenapa pun kalau saya keluar?? Awak nak jatuhkan talak tiga???”

    Tetapi, suami diam tidak membalas kata2 isteri kerana malas nak layan kata2 isteri yg sudahpun melampaui batas. Takut dilayan makin menjadi jadi.

    Soalan saya, adakah jatuh talak kerana suami mendiamkan pertanyaan isteri tersebut? Betulkan saya kalau saya silap. Mohon pencerahan ustaz. Terima kasih ustaz

  112. Assalamuaikum w.b.t. saya ada pertanyaan mengenai talak dengan ustad. saya bergaduh dengan suami yang terlalu cemburu buta. pada dia semua orang xbaik. semua orang jahat. dan saya faham kenapa dia jadi begitu disebabkan pembesaran dia dari kecil disebabkan persekitarannya. dan bila dia bertemu saya sehingga kami berkahwin dia dah berubah dan menjadi seorang yang lebih baik dari sebelumnya. suami saya agamanya tidak cetek tapi tu la.. yg saya katakan keadaannya. tapi mungkin bab talak ni dia masih cetek ilmu agama.

    kami bergaduh, selalu bergaduh kadang2 tanpa sebab munasabah. kerana cemburunya. hanya disebabkan kawan lama sya ternampak post saya di fb dan bertanya khabar dan mendoakan kami sekeluarga itu yg menjadi kemarahannya. memang yg bertanya itu exbf saya. tapi dia pon dah berkeluarga dan tiada apa antara kami. hnya bertanya khabar keluarga masing2 yg ditanya diruangan komen. kami bergaduh besar dia menuduh saya ada hubungan dgn exbf saya tu. sumpah demi allah, sya mmg tiada apa2 hubungan pon hnya sekadar rakan di fb. telepon pon xde.

    Persoalannya, bila bergaduh dia suka maki hamun sya. mcm2 dia ckp sya sampai sya xbleh nak terluahkan di sini. tapi tahap kesabaran dan caci maki dia tu buat saya hilang sabar. dan dia juga terus mengatakan “AKE CERAIKAN KAU’. kemudian baru dia sambung ayat “KALAU KAU MASIH BERHUBUNGAN DENGAN DIA LAGI” Dan ayat tu berulang2 kali dia melafazkan kata2 tu.. adakah jatuh talak saya? Dan saya mmg xada berhubungan dengan ex sya tu. dan sya pon dah unfriend exbf sya tu.

  113. Assalamualaikum tuan2 saya bertumpang tanya wakil pertanyaan dari kawan saya

    Soalannya:

    Situasi tersebut

    Suami: syg nanti call pegawai tu tanya pasal kekosongan permohonan lesen niaga kalau die tanya sayang dah kahwin ke belum, sayang jawab belum tau

    Isteri: baiklah abang

    Suami: (termenung sekejap) eh xpayah la cakap cam tu sayang, awak cakap je sudah kahwin tau bukan bujang ok

    Isteri: baiklah abang, saya ckp saya dah berkahwin

    Soalannya,belum sempat isteri menelefon pegawai tu adakah jatuh talak sekiranya berlaku situasi di atas walaupun suami menarik balik cakap dia dan kerana isteri belum sempat menyatakan kepada pegawai tu status mereka.??

  114. salam.ustaz.sy ada kemusyklan.kmi suami isteri prnh brcerai talak prtma.kmudian kmi rjuk smla.suami ada bg amaran klau sy cntct dgn kwan pejbat die faham2 la apa die nk buat nt..slepas berapa lma suami sruh cntct kwan spjbat die brkaitan hal kursus suami..dsebabbkn prnah bcerai sy jd was-was amaran suami yg trdahulu brmksud talak atau sebgainye.sy ada tnya suami adakh brmksud talak.suami tiada letakkn lafa, talak ataupun berniat talak..cuma sy was-was.soalan sy.
    1-adakah jtuh talak klau sy was-was disebbkn trauma pnceraian prtama.tq ustaz

  115. Assalamualaikum..sy nk bertanya.. Andai sisuami bermatian xmengaku dia suami pd pihak ketiga, adakah jatuh talak?

  116. Assalammualaikum ustaz…Suami saya melafaz kata..`Ceraila’…apakah itu sudah jatuh talak…dia lafaz ketika marah…saya was was dlm bab ni..kerana sampai sekarang tak pulang rumah…kali terakhir melihat nya pd 27/10/2016..dia tak pulang..tak text…tak call..bantu saya ustaz..😢

  117. Lupa nak cakap ustaz…masa tu,suami saya dibawah pengaruh dadah…kami bergaduh sebab hal peribadi…saya cuma tanya awak nak apa sekarang…terus dia ayat lafaz ‘CERAI’ sahaja…jaruh talak ke ustaz..saya selau bergaduh dgn nya kerana dia seorang penagih benda larangan…sampai sekarang suami tak berani pulang..sah kah lafaz itu?bantu saya ustaz😢😢😢

  118. salam ustaz,
    sy nak bertanya satu soalan dan harap ustaz akan menjawabnya
    begini…suami sy ade melafazkan talak sekiranya sy msg mak saya hari ni maka jatuhlah talak. masalahnya sy keliru kerana selepas suami sy bg syarat mcm tu, sy tiada msg mak sy langsung. kerana takut, call and jawab whatsapp di group family pon sy x bg respon. cuma masalahnya, sebelum suami sy lafaz mcm tu, sy ada msg mak sy pg tu dlm pukul 6 pagi. dan suami melafazkan talak dlm pukul 9-10 pg. jd soalan sy jatuhkah talak walaupon terjadi sebelum lafaz? dan suami tidak tahu menahu sy ada msg mak sy pg tu..dan jd tu pon sy x tahu yg dia akan bg lafaz taklik mcm tu. tlg ustaz jwb soalan sy ni

  119. assalamualaikum ustaz
    apakah hukum bagi situasi ini:

    sepasang suami isteri sedang menonton drama melayu di babak pegaduhan suami isteri di TV.
    suami yg sedang menonton dengan spontan mengatakan “aku ceraikan kau dgn talak 3”..dengan merujuk dialog yg akan diucapkan oleh si suami dalam drama itu..

    Apakah jatuh talak itu pada isteri disebelahnya yg menonton sekali, sedangkan dituju sebagai contoh dialog yang akan diucapkan oleh suami di dalam drama yg mereka tonton itu?

  120. assalamualaikum ustaz..

    saya ingin bertanye dalam 1 perselisihan faham dgn isteri,si suami telah berkata “kalau betul awak nak saya lepaskan awak,sekarang depan mate saya awak keluar,selangkah awak keluar dari pintu pagar tu saya lepaskan awak”
    Dan siisteri tidak melakukan apa yg sisuami pinta,selepas keaadaan reda siisteri itu keluar untuk mengemas rumah dan mengambil tong sampah di luar pagar…
    soalan saya ustaz adakah jatuh talak pada isteri tersebut

  121. Assalamualaikum ustaz…
    Sy nakkan pnjelasan.. suami mbuka fail cerai di pej kadi namun stelah panggilan pertama kaunseling, suami tidak ingin mnceraikan pula.. kami diberi tempoh 21 hr utk btenang & bbincang sbelum pertemuan kedua kaunseling yg seterusnya.. dalam trmpoh yg diberi kami byk kali berbincang & mnemui jln buntu shingga hujungnya pasti kami akan bertengkar..

    Pd 14/1/2017 lbih krg pukol 4 ptg kami btengkar lagi slepas bbincang hal kami..

    Suami dgn perasaaan marah mngatakan “kita pisah jelah” pd kali pertama, “kita pisah jelah sbb kau nak sangat kan?” dan seterusnya bertanyakan soalan pd saya “kau nak bpisah sangat kan talaq berapa kau nak, skarang jugak aku bagi”…

    Adakah ape yg suami perkatakan dikira lafaz cerai.. sy buntu…

    Bantu sy ustaz…

  122. Assalamualaikum ustaz nk tanya… seorg yg saya kenal, drah kndung saya… saya x sengaja trdengr prbualn, saya malu nk ckp, sbenarnya ni tntang ibu bapa saya sndiri, ada brlaku salah faham yg mnyebbkn ibu bapa saya gaduh besar. Tapi ibu saya tidak tahan lalu mncadangkn ayh saya cerai ibu saya, tapi ayah saya tidk mahu mnceraikn ibu saya, yg ayh saya yakin , ia hnya salah faham, malah ibu saya x percaya, ada satu mesej ayh saya smpaikn kpd ibu saya seprti ini “jikalau berterusn mcm ni (gaduh) , biarlah abang keluar dlu dri rumah untuk sementara, sementara keadaan jadi baik, abang nk tenangkn fikiran”. Tapi ibu saya x nak, sbb bagi ibu saya, tindakan ayah saya sperti x mnyelesaikan apa2, jadi ibu saya selalu desak ayh saya agar mnceraikannya.. ada satu ketika, ayah saya dlm keadaan marah, berkata mcm ni” awak nak saya ceraikan awk sgd ke?” (Dalam keadaan marah).. tapi saya x tahulah apa niat ayah saya dlm tu, sbb dlm keadaan marah.. dgn keadaan mcej dri ayah saya.. adakah ianya jatuh talak… mohon sgd agar ustaz balas… dh lama saya memikirkan nya.. tolong lah ustaz bantu saya..

  123. Assalamualaikum ustaz….
    Sy ingin bertanye….kwn sy bertnye kpd sy die telah ceraikn isteri die dgn lafaz sy ceraikn awk selepas itu die brtnye kpd sy adekah sah lafaz tu…so sy was2…lalu sy balik sy bertanye kadapa isteri sy dgn menggulangi balik dialog kwn sy tu sebagai contoh sy ceraikn awk…adekah talak iseri sy jatuh…disebabkn sy ingin bertanye kepada isteri sy untuk kepastian…buntu

  124. Assalammualaikum ustaz..saya nak kepastian..semasa saya dan isteri berte ngkar mulut..saya telah keluarkan perkatan..sekiranya (nama isteri) tidak meminta maaf dalam masa 3 hari..saya akan ceraikan talak 1..selepas 30 minit lebih kurang..isteri meminta maaf pada saya (suami)…saya was2 sekarang nie..adakah jatuh juga ke @ tidak.

  125. assalmualaikum ustaz, sya dalam dilema, sya baru2 ni naik kereta dengan istri saya, smasa dalam perjalan ad kereta berbunyi mcm besi belaga, istri tanya sya bunyi apa, lpas tu sya cakap kereta nk terbelah dua ni smbil gelak,lpas tu sya acah2 la imagine kereta terbwlah dua istri pergi ke kiri sya pergi ke kanan sambil menyanyi lagu berbunyi melepaskanmu(lagu sufian suhaimi) lpas tu istri sya trus ckp abg jgn ckp mcm tu x elok.. pas tu sya terdiam skejap fikir apa yg x elok, dalam dok fikir lebih kurang dlam 5 ke 6 saat sya terpikir mungkin istri tkut sya terlepas ckp kot padahal dlm kpala sya x trlintas langsung benda tu cma nak nyanyi lagu yg tengah fames tu ja dngan lirik bunyi “melepaskanmu” tu ja x dan nk habis lagi istri potong.. apakah situasi sya ni ya.. mmg x dk niat apa pn cma nak nyanyi lagu ja.. tq ustaz

  126. Assalamualaikum ustaz. Suami saya seorang yg panas baran dan sering pukul saya dgn agak teruk. Disebabkan saya tak tahan jadi saya minta dia ceraikan saya. Suami saya kata “kau nak cerai kan? Ok skrg aku ceraikan kau”. Tapi masalahnya esoknya dia menafikan yg dia dah ceraikan saya. Soalan saya adakah sah suami saya telah menceraikan saya? Terima kasih.

  127. Assalamualaikum ustaz…sy dgn isteri sy ada terlepas cakap kt isteri sy “awak buat hal awak, sy buat hal sy”…tp niat sy bukan untuk berpisah…tp hanya untuk hal2 dalam rumah saja…apa hukum sy ckp mcm tu ustaz?

  128. Assalamualaikum ustaz.. sy nak brtnya 1 soaln yg memusykil kn sy.. jika suami chating ngn prempuan lain dn mengaku bujang..adakah ini dikira jatuh talak kpda ister..mohon penjelasan

  129. SALAM USTAZ.. DALAM PERTENGKARAN, SUAMI SAYA KATA ‘AKU LEPASKAN KO DEAR KALO ADA LELAKI LAIN MAU KAU’.. ITU KIRA JATUH TALAK TAK USTAZ..

  130. Assalamualaikum.. ustaz maaf sy nk betanye sdkit persoalan.. Baru2 ni sy & wife bergaduh, n lpas tu wife xbalik umah hmpir dlam 2 minggu.. semasa wife tiada di umah sy berniat utk menceraikannye tanpa ape2 lafaz(sekadar niat dhati).. tetapi sy pasang niat tu, adalah utk bercerai di mahkamah, bukan diluar mahkamah(mlalui prosedur mahkamah).. Sy dh bgtau wife, sy akn pg k pjbat agama utk permohonan bercerai..
    Tetapi baru2 ini kami telah berbaik kmbali, n sy tlah batalkan hasrat sy utk mnceraikan isteri sy..
    Soalan sy, adakah talak trlepas semasa sy berniat utk mnceraikan isteri dimahkamah itu??

  131. Assalamualaikum, saya nak minta pandangan ustaz.. mohon pencerahan dari ustaz..

    Saya amat keliru status saya skrg sama ada msh isteri atau mcm mn…
    Ini terjadi apabila kehidupan kami sentiasa diuji, diuji dan diuji.. maksudnya makin kami sentiasa cuba membuat baik dan mencari keredhaan Allah bermcm2 ujian kami hadapi.. cth nya suami sy pernah kemalangan semasa membantu bapanya membuat kerja tukang, saya pula thn ini shj dh 2x kemalangan dlm waktu terdekat.. mgkin kami xsedar mgkn ada kesilapan yg kami lakukn… yelah, sbg manusia kita xterlepas dr membuat dosa.. hnya Allah Maha Mengetahui.. ditmbh pula hasrat kami ingin menambah zuriat tp hmpir 7thn blm berhasil..smpi suami mengkaji begitu mendlm..dia bimbg mgkn ada yg xkena dgn ikatan pernikahan kami.. jd dia mengajak sy bernikah semula… supaya pernikahan lebih mendapat keberkatan dan redha Allah..semoga ksh syg kami lebih mendalam lg..

    Jadi di sini, sy musykil sama ada jatuh talak ke? adakah sy perlu menunggu tmpoh idah jgk br bernikah semula?? Perlukah tindakan sebegitu di ambil ()bernikah semula)?

  132. Assalamualaikum ustaz
    Boleh x saya nak tanya sikit tentang talak.Saya
    Ingin bertanya pada tahun 2014 saya ada berjumpa dengan bekas teman wanita saya.. dan pada tahun 2015 saya bersumpah saya tidak akan berjumpa lagi dengan bekas teman wanita saya. Kalau saya pergi jumpa juga bekas teman wanita talak 1 akan jatuh. Sejak dari hari yang saya bersumpah saya sudah tidak berjumpa lagi dengan bekas teman wanita saya. Bolehkah jatuh talak?

  133. Assalamualaikum ustaz sy nak tnya adkah ini dikira jatuh talak.
    Suami menunggu isteri hbis berkerja.. dgn kata lain isteri mngatakan hnya 20mnt lg. Tp terlewat. Hmpir 40 mnt. Suami dgn marah cll mngatakn.. awat hang ni dh balu ke? Awat hang ni nk jd janda ka? Smbil marah.. sebb menunggu terlalu lme… adakh dia terjtuh talak.

  134. Ingin percerahan adakah itu jatuh talak perkataan cerai atau balik rumah org tua ketika marah walaupun itu bikan niat sebenarnys

  135. Assalamualaikum ustaz
    Saya ingin bertanya…suami saya melafazkan macam ni…kalau saya buat lagi perkara yang awak tidak suka iaitu saya ceraikan awak…selepas 3 minggu suami berjudiblagivdepan mata saya sendiri…adakah jatuh talak ke atas saya…?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme