I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Month – July 2012

Repost – Solat Sunat Witir Ada Berapa Rakaat?

Salam.. Ustaz Love rasa, inilah entry terakhir buat hari ni… Banyak sangat Ustaz Love menulis ni.. habis ilmu kang.. dah la ilmu tak berapa nak banyak.. hehe (acah je) Ustaz Love tak pasti pernah buat entry pasal solat Witir ke tak.. tak rasanya kalau dah buat pun, bleh je buat banyak2 kali.. sebab ilmu agama […]

Repost – Solat Witir Selepas Tarawih

Salam… Ustaz Love menerima pertanyaan daripada Jiejah Gorjes berkenaan solat Witir : “ustaz, nak tny la tang 8 rakaat tu mesti buat ngan witir juga ke? sebab dulu masa sy terawih di kg, ada yg buat 8 rakaat dan trus balik.“ Sebelum Ustaz Love menjawab persoalan ni, ingin Ustaz Love jelaskan yg solat Witir ini […]

Soal Jawab : Konfius Patut Kahwin Atau Tak?

Salam… Ustaz Love menerima pertanyaan daripada amirul… “assalamualaikum ustaz…saya ingin bertanya..mana satu yang patot diikot ni.?saya baca kalau laki 2 x mampu pape..x yah berangan2..lebih baik simpan dlm hati n sentiasa ingat pada Allah dgn Rasul..tapi ada yang suggest nikah khitbah penyelesaiannya..lagipon saya tengok video ustaz azhar idrus..dia cakap kalo laki 2 berkenan kat sape2..pergi […]

Repost – Kepalsuan Fadhilat Tarawih

Salam.. Hari ke 2 puasa, Ustaz Love tengok dah semakin ramai orang dok kongsi fadhilat2 tarawih daripada hadis palsu.. Walaupun ianya berkenaan fadhilat amal (kelebihan amal), tetapi bila dah hadis palsu (maudhuk) tu jangan la dok sebar2 lagi.. Ulamak hanya membenarkan penggunaan hadis fadhilat amal ni setakat yg bertaraf dhaif saja.. Banyak lagi fadhilat2 daripada […]

Repost – Kifarah Puasa

Salam.. Ustaz Love menerima pertanyaan daripada kariah al-ubudiah : “salam syeikh..nk tanye nie..klu suami isteri melakukan hubungan kelamin siang hari bulan ramadhan,si suami akan kene kifarah kan? (puasa 2 bulan berturut-turut atau bg mkn 60 org fakir miskin..tp klu sblm melakukan hubungan kelamin tue, mereka membatalkan puasa dengan minum air dahulu. then baru buat,adakah si […]

Repost – Golongan Yang Harus Berbuka Puasa

Salam… Ustaz Love nak sambung lagi perbincangan bab puasa ni. Kali ni berkenaan golongan yang diharuskan untuk berbuka puasa. Sila baca ‘harus’ itu dengan harus okeh. Bermakna nak berbuka pun boleh, tak nak berbuka pun takde masalah. Tapi tertakluk dengan syarat2 keharusan yang telah ditetapkan oleh syarak.. dan bukan pandai2 kepala otak kita sendiri je […]

Repost – Perkara Yang Membatalkan Puasa

Salam… Dalam kita berusaha menjalani ibadah puasa dengan cara yang betul, tak dapat tidak kita kena mengetahui juga perkara2 yang membatalkan puasa.. sama juga seperti wuduk dan solat.. kalau kita tak ambil cakne (bak kata orang tganu.. maksudnya perhatian), maka kita tak sedar yang perbuatan kita ada kalanya boleh merosakkan ibadah yang kita lakukan. Untuk […]

Repost – Rukun Puasa : Menahan Diri

Salam… Apa khabar puasa hari ni? Masih sihat ataupun dah letih lesu? Kalau dok depan pc 24 jam nak letih mcm mana ye tak? Lain la kalau kerja buruh ke, kerja buat jalan ke, kerja cleaner ke.. mungkin la ada keletihan disebabkan peluh yg keluar sehingga menjadikan dehidrasi (kekurangan air dalam badan). Semalam dah cerita […]

Repost – Rukun Puasa : Niat Sebulan Atau Tiap Hari

Salam… Isu ni insyaAllah akan menjadi polemik dan perbahasan setiap kali kita berpuasa.. banyak sebenenarnya isu2 niat.. Jadi, adalah lebih baik Ustaz Love pecah2kan supaya bleh fokus.. daripada letak semua sekali dalam satu entry.. Nanti bleh jadi keliru. Setiap amalan itu bermula dengan niat.. tanpa niat, maka tak sah sesuatu ibadah itu.. solat kena niat.. […]

Repost – Rukun Puasa : Niat

Salam.. Esok dah nak puasa.. Jadi, bermula malam ni, dah kena berniat untuk puasa.. Takut2 tertido, jaga2 dah masuk Subuh.. terlupa nak berniat, maka tak sah la puasa hari esok (tapi tetap kena tahan diri daripada makan dan minum tau.. bukan bila tak sah je, sesuka hati bleh makan). InsyaAllah, Ustaz Love akan cuba lebih […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme