I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Soal Jawab : Terkilan Sebab Doa Ibu Makbul

Salam…

Ustaz Love menerima pertanyaan daripada hamba Allah :

asalamualaikum ustz …. sye nk bertnye …soaln nye … sblm sye msk form 1 , sye ada mintak msk asrama … n pdaptg itu sedara sye dtg ke rumh … n ayh sedara sye bertnye kpada sye nnti form hndk ke skolh mner , lalu sye menjwb lau boleh sye hndk ke skolh asrma .. yg sye minta …. lalu waku ptg 2 , sye deman … n ibu sye tdk thu yg sye deman … ibu sye meminta sye cucui lantai , lalu sye jwb adk deman ibu … adk tak larat nk bagon .. lalu … ibu sye berleter … nak tak nak sye tepaksa buat supaya leteran ibuu sye 2 stop … walaupun sye dh menunaikn kje yg ibu sye sroh , leteran ibu sye 2 tidak stop , lalu dye mengatakn ke sye, jgn berlagak sgt bg thu orng yg kamu nk msuk ke skolah asrma , aku doakn tak dpat kamu skolh 2 … 2 hri seleps leteran 2sye pon meduduki peperiksaan skolh yg ingin mintak itu … solan nye agk seng r jgk … alhamdulillah sye dpt jwb ke semua solan itu … sebelum bkak skolh untuk tahun 2011 , sye dpt surat dripada jabatabn pedidikan , lalu di dlm surat tu menulis , sye tdk dpt skolh yg sye mohon … pdahal soaln sng2 .. tp sye tdk dpt , bahkan kwn sye yg minta skolh 2 smua nye dpt …. sye pikir2 apa silap sye .. llu sye teringt bhawa ibu sye mendoakn sye tidk dpt skolh 2 … n akhir nye sye thu r sbb apa sye tdk dpt … disebbkn doa ibu sye … sye agk kecewa r jgk ngn ibu sye mendoakn mcm 2 … pda pendpt ustz adakah ibu sye berdosa mendoakn mcm 2 kepada sye ngn pekara yg kecil ??? sye harap ustz dpt membalas apa sye bertnye kpada ustz ,….

terima kasih ….

Pening Ustaz Love baca tulisan adik hamba Allah ni.. kalau boleh, jangan amalkan tulisan jenis pendek2 macam ni.. nanti terbiasa sampai masuk dalam jawapan periksa.. tapi, Ustaz Love faham apa yang adik cuba nak sampaikan (sebut2 adik ni, terasa muda plak Ustaz Love.. kihkih)

Dalam hal ni, Ustaz Love pun tak dapat nak pastikan adakah doa ibu itu dimakbulkan ataupun adik yang tersilap jawab soalan peperiksaan tu.. Kadang2 bila kita over confident (terlampau yakin), kita biasanya akan buat stupid mistake (kesilapan yg tak sepatutnya dilakukan). Ustaz Love ingat lagi masa Ustaz Love amik SPM dulu.. Ustaz Love over confident pada subjek Syariah (sbb biasa dapat A1) dalam periksa penggal dan percubaan. Jadi, Ustaz Love rasa, macam takde masalah nak dapat A1 untuk subjek Syariah tu.. tapi, bila result keluar, Ustaz Love cuma dapat C3 (Ustaz Love tak pasti sekarang ni kira gred mcm mana). Ada juga subjek yg Ustaz Love tak confident sangat macam Bahasa Melayu, tapi dapat plak A1.

Jadi, pada pandangan Ustaz Love, adik jangan menyalahkan kata2 ibu tersebut. Mungkin juga ibu tak bermaksud seperti itu.. biasalah ibu2 ni suka bercakap dan berleter sampai la dia terasa nak berhenti.. tapi, semua ibu pasti nak anak2 dia berjaya dan tak bermaksud nak mendoakan kegagalan anak2nya. Mungkin juga ibu berat hati nak melepaskan adik ke sekolah asrama sbb takut nanti selalu rindukan adik, jadi ibu meluahkannya dengan cara begitu.

Apa pun yang berlaku, percayalah, ada hikmahnya. Tak semestinya adik cuma akan gembira dan berjaya jika bersekolah di sekolah asrama tersebut bersama kawan2.. mungkin juga adik akan lebih berjaya di sekolah lain dan bertemu dengan kawan2 baru yang lebih best. Bukan sekolah yg menentukan kejayaan dan kegembiraan, sebaliknya usaha keras kita, insyaAllah akan membuahkan kejayaan walaupun kita berada di sekolah yang tak berapa best.

Apa yang penting, kita belajar bersungguh2 dan sentiasa gembirakan hati ibu. Perjalanan adik masih jauh lagi.. banyak lagi tahap yang adik kena lalui.. jadi, nikmatilah hari2 dalam hidup adik sekarang ini dengan penuh semangat dan kegembiraan.. jadikan kegagalan untuk mendapatkan sekolah pilihan tu sebagai pemangkin semangat untuk lebih berjaya pada masa akan datang.

Lupakan apa yang pernah ibu cakap pada adik.. sebaliknya adik kena sentiasa ingatkan segala jasa2 ibu yang banyak dicurahkan semasa membesarkan adik.. insyaAllah, hati adik akan berasa tenang dan tak berterusan menyalahkan ibu atas kegagalan yang adik tempuhi.

Ustaz Love doakan semoga adik akan lebih berjaya pada masa akan datang.. jangan tinggal solat, taat ibu bapa dan fokus pada pelajaran, insyaAllah, kejayaan akan jadi milik adik. 😉

WA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Comments

Add a Comment
  1. Salam ustaz….

    Payah nau sy nak memaham apa yg ditulis tu…hehehe

    Buat Adik tu, mungkin Ada hikmah di sebalik semua tu, ingat…. Perjalanan ni masih lg pjg…. Mg Adik terus berjaya….

    1. Salam Melati..

      Zaman sekarang ni semuanya nak cepat.. mungkin 10 tahun akan datang, kita cuma guna titik2 je sbg singkatan perkataan 😀

    2. ye betol…ayat2 budak jaman skang mmg lain mcm..berkerut dahi nak bace..harap2 time buat karangan BM tak terpengaruh la ngan amalan sebegini ye adik2..
      *lari topik la pullek

  2. merangkak2 jadinya kakjem nk baca….mmg dasyat btul lerr tulis budak2 skrg ni….
    -btul apa yg d kaborkan UL tu…mungkin ibu adik ni x moh berjauhan ngan adik….(nk ckp trus trang segan kot)…WallahuA’lam…

      1. hamba Allah yg bertanya tu baya2 anak kakjem tu….
        -UL ni mcm tau2 je pengalaman kakjem…..:),klau kakjem mmg trus trang ckp ngan anak x leh berjauhan sbb rindu dan sunyi. Pernah waktu cuti sekolah yg lps anak kakjem p kem cuti sekolah(3 hr je),tapi kakjem kat umah nangis sakan smpai berkali2 di pujuk leh en.suami….:(

        1. macam mana la agaknya masa anak kakjem nak kawen sok.. mau merembes2 air mata keluar.. kihkih 😀

          1. UL doakan lah supaya kakjem tabah menharungi hari mendtg…huhuhuhu…hihihi:)

  3. assalamulaikum..ustaz..saya nk tnya sesuatu..ibu saya selalu sakit dalaman sbb bekas kena buatan org..dia selalu pergi berubat dgn ustaz bila sakit dan xbleh tidur..ade satu malam ibu sy duk mengadu xbloeh nk tidur,sy sedih sgt..sy xtau mcm nk ringankn beban ibu sy..jd sy pn pergi la semayang hajat dan buat air tawar(air solat hajat) utk ibu sy..sy memohon kpd Allah dgn sngguh2 agar ibu sy dilindungi dari gangguan jin dan syaitan..lpas solat hajat sy bacakan yassin pada air tu,lpas tu sy berdoa dkat dgn air tu,tnpa sedar air mata sy mengalir teringatkn penderitaan ibu sy selama ni,dan tanpa sy sedar air dari hidung dan air mata sy terjatuh dlm air tu,sy pn xtau samada nk buang atau bagi air tu atau bagi ibu sy mnum..air tu sy dh bacakn ayat al-quran ikhlas utk ibu sy kerana Allah moga hati ibu sy tenang dan dpat tidur dgn lena..

    1. waalaikumussalam…

      air mata mahupun air hidung bukanlah najis, cuma ia sejenis kekotoran.. kalau boleh, saudari ulangi amalan2 tersebut dengan istiqamah.. bukan air itu yang menyembuhkan, tapi Allah yang akan menyembuhkan ibu saudari. jadi, teruskan amalan dan berdoa sungguh2 memohon pada Allah.. jangan putus asa.. semoga amalan saudari diterima dan dijadikan asbab untuk kesembuhan ibu saudari.. insyaAllah, amin 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme