I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Satay Kajang Naik Harga

Salam…

Semalam Ustaz Love melepaskan rindu nak makan satay kajang (tapi bukan kat kajang).. satay Haji Samuri, memang daripada jaman sekolah Ustaz Love layan satay ni.. tapi tak selalu la.. sebab harganya agak mahal.. jadi, Ustaz Love selalu makan satay pasar malam je.. lagi murah dan bleh makan banyak2.. kihkih

Kalau setakat Ustaz Love sorang makan, 20 cucuk satay tu sekali hadap je.. ganas tak? Nak kata Ustaz Love kuat makan, takde la jugak.. masa zaman slim2 shady dulu, pun makan 20 cucuk satay gak.. kiranya memang dah sejak azali la ni.. kihkih

Semalam Ustaz Love terbaca kat dinding kedai tu (masa nak order satay).. bermula 1 November 2011, harga satay akan dinaikkan.. satay ayam dan daging, dinaikkan daripada RM 0.60 secucuk kepada RM 0.70 secucuk. Aikk.. naik seposen pun nak kira ke? Memang la kena kira.. sbb kalau makan 20 cucuk satay, bermakna harganya dah naik RM2. Tapi sebenarnya, bukan itu fokus Ustaz Love.

Ustaz Love teruskan lagi pembacaan.. rupa2nya govt. tax dah naik daripada 5% kepada 6%.. Kalau tak silap, ini bermakna harga makanan segera (KFC, McD, RFC, CFC, LCCT dsb) akan naik jugak. Kenapakah rakyat yg kena bayar cukai makanan? Tiap kali cukai naik, rakyat yg kena bayar.. sungguh sedih sekali mengenangkan nasib..

Ustaz Love nak cerita banyak pasal tax ni memang tak reti.. sbb Ustaz Love takde amik kursus ni.. cuma Ustaz Love sekadar dapat melahirkan perasaan saja.. Mujur Ustaz Love gi makan satay semalam.. kalau gi makan hari ni, tak ke kena bayar harga baru? kihkih

Walaupun mahal, tapi jika kualiti dikekalkan, insyaAllah, takde masalah orang nak beli.. Orang KL ni tak berkira sangat soal duit.. janji sedap..

p/s: Patut la semalam beratur panjang orang nak beli satay.. sampai takde tempat duduk.. dah macam suasana kalau minyak nak naik harga plak.. sebelum tengah malam, berderet2 kereta isi minyak.. macam la bleh tahan pakai sampai setahun (minyak yg diisi mlm tu).. kihkih πŸ˜€

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

21 Comments

Add a Comment
  1. Salam ustaz, dulu mmg rajin layan satay kajang. ada sekali sebat 100cucuk ngan 2 org kwn. Tapi…sejak setahun lepas, kualiti dia da kurang (yang kat kajang). Satay macam satay rebus, takda rasa rempah. harapkan kuah je. pastu kena beratur dan layan diri sendiri. tambah pelayan tak mesra pelanggan. terus boikot reramai :p pastu kitaorang try satay kat cheras. lupa nama dia…satay village kot. tu mahal tapi Alhamdulillah, hilang kempunan nak makan satay sedap πŸ™‚

    1. pehh.. 100 cucuk, memang Ustaz Love tak bleh lawan.. kihkih..

      Tapi memang betul.. kualitinya dah kurang berbanding 15 tahun dulu (punya la lama nak bandingkan masa.. kihkih).. πŸ˜€

    2. stuju sangat ngan fareed..,sate yg gah tu skrg dh x sedap mana dagingnya keras pulak tu,klau sesape yg pakai gigi palsu leh tercabut d buatnya..,mna kan kuahnya manis mcm lori gula tertumpah dlm kuah aje….sedap lagi sate kat langat ni…..tapi klau sesape nk cuba tempat sate baru ada kat ampang, harganya secocok seringgit lah tapi berbaloi2 sbb lembut,terasa rempahnya,potongan dagingnya yg besor2….kiranya baru mkn 5 cocok dh terasa kenyang lah….

  2. sebut pasal satay..alamak aii, lamapr la pulak..
    tapi…entah knp saya rasa…
    satay presint 9 putrjy lgi ummphh dr satay kajang..
    *sbb kuah kacang dye x brape ummphh compare ngn presint 9 nye..heheheh*

  3. Assalamualaikum Ustaz
    maaf lama tak singgah, baru baik dari demam ni..baru je boleh berblog hehehhehe..rindu kat ustaz eh eh rindu kat entri ustaz hahahah…

    yatie pun suka ngan satay ni, pernah makan satay kemaman,? top tu ustaz..namanya SATAY KELUARGA..kalau ustaz datang sini carilah…

    1. Waalaikumussalam..

      Alhamdulillah.. Allah yg memberi demam, Allah juga yg menyembuhkan demam itu..

      Ustaz Love tak makan satay kat kemaman.. Ustaz Love makan sata (isi ikan yg dibalut dgn daun pisang dan dibakar) πŸ˜€

    1. Ustaz Love pun tak pasti 6% ke, 7%.. yg pastinya satay ayam dan daging naik seposen menjadi RM 0.70.. satay kambing harga RM 1.40.. arnab RM 2 (rasanya)..

      1. wahhh satay! suka2.huhu. plan nak sembelih semua arnab kat umah nak buat satay untuk raya haji ni..
        tapi nak sembelih arnab yang susah tu.. pegang je pon da dapat ‘free kick’ huhu..ada idea x ustaz? huhu

        1. Ustaz Love tak pernah sembelih arnab.. takde pengalaman tu.. tak sanggup sbb mcm sembelih kucing je rasanya.. kihkih

    1. tapi satay samuri ada cop halal JAKIM.. jadi kehalalannya lebih diyakini, berbanding satay pasar malam yg tak tahu drp mana mereka mendapatkan bahan mentah.. nak lagi yakin, buat satay sendiri.. nak letak rempah selori pun takde masalah.. kihkih πŸ˜€

  4. satey samuri skang dh rase mcm daging sejuk beku…harga hampir mencecah singgit sebatang..kalo amik sate arnab..singgit doploh sen tak silap..kadang2 bile teringin sgt baru beli..kalo nak naik impit,kene tmbah lg singgit..

    satey samuri die tak de berkilat2 myk..kering semcm je..tu psl la takde feel sgt kot..tp mebi lain org,lain rase tekaknye..
    dh try buat sendiri kekonon menjeruk hati setelah rsnye tak mcm dlu..
    tp hasilnye, rsnye nye mcm ayam goreng cucuk lidi je..
    tak rs mcm satey..kuikuikui…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme