I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Apa Kata Abuya Tentang Ummu Jah

Salam..

Lama juga Ustaz Love berehat daripada menjawab video wawancara Ummu Jah sebelum ni.. agak sibuk sket, jadi tak sempat nak edit video sekaligus menjawab kekarutan Ummu Jah dan akidahnya.

Dan hari ini, Ustaz Love terjumpa satu video daripada bekas pimpinan al-Arqam, iaitu Cikgu Haji Hasyim (tak pasti beliau berjawatan dalam Global Ikhwan atau tak), yang menerangkan secara lebih terperinci akan kekarutan Ummu Jah itu. Walaupun banyak idea beliau terutama berkaitan hukum hakam yg agak tidak tepat (terutamanya bila mengatakan Musailamah al-Kazzab itu sebagai sahabat Nabi, Aisyah r.anha tersilap berijtihad dsb), tetapi itu bukanlah pokok utama persoalan. Yang pentingnya, beliau sebagai ‘orang dalam’ dalam pergerakan al-Arqam telah mendedahkan bagaimana busuknya cita2 Ummu Jah dan jemaahnya.

Walaupun ada yg tersirat dalam video ini (spt nak menceritakan bahawa Abuya tak salah, Ummu Jah yg salah.. juga nak meragui kredibiliti JAKIM dalam menangani ajaran sesat dsb), namun, jika difikirkan secara reverse psychology, sebenarnya menunjukkan juga kelemahan Abuya dalam mengendalikan jemaah dan juga menunjukkan akan ketelitian pihak berkuasa sebelum memutuskan fatwa sesat bagi sesuatu pergerakan. Jadi, jika nak berhukum melalui video ini, Ustaz Love rasa mcm tak kena.. sbb yg bercakap itu sendiri, walaupun memakai serban dan jubah, bukanlah ahli dalam bab agama (kalau beliau nak pertikaikan kredibiliti para mufti).

Jadi, tontonlah video ini dengan menggunakan ilmu dan akal.. mana yang baik, sama2 kita jadikan pedoman.. mana2 yg buruk, kita jadikan saja sempadan..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Add a Comment
  1. Ko nie merapu jew ,, ustz lovee konon ,, ustaz ape tau bergosip je ,, kalau betol xpe nie salah ,, kalau ustaz xjage tepi kaen owng laa

  2. alah biasala ust nak publisiti muraahan..mcm ni la.. masyarakat skang bukan senang2 mcm. tu je nk pecaya.. kalau tau 80 ke 90 boleh la ust oii.. nk ckp sne sesat,sni. sesat.. org pecaya, la ni org rata2 dh ade ilmu agama,org boleh menilai..

    1. puak al-Arqam memang sangat memerlukan publisiti murahan ni.. kalau boleh, Ummu Jah kentut pun dia nak kata wangi dan sebarkan ‘keramat’ itu ke seluruh negara..

  3. Amboi..bhse ostat pun cam kentut juge.. Ostat kasila wangi sikit bhse kentut ostat tu, org pun menilai jugk, ini ostat kentut wangi ke acam..[н̲̅e̲̅н̲̅e̲̅н̲̅e̲̅]:D[н̲̅e̲̅н̲̅e̲̅н̲̅e̲̅]:D

  4. Kelakar la ustaz love ni….agak2 letak perkataan love tu mngkin tgh cri jodoh agaknye…xnmpak wibawa seorg ustaz…buat blog nak hina2 org…mngkin dah rasa layak masuk syurga…bagusla rasa layak tp kna buat persiapanla nk jwp apa dgn tuhan…nabi muhammad pun xhina2 musuhnya…malah mendoakan…sy ni sekadar nk nasihat je la…drpd buat blog yg mengata org lbh baik jd ustaz yg islamkn org itu lbh baik…ini klu keje mengata2 nmpak sgt ustaz love ni nama je ustaz tp xde rendah diri..nk hina org je…tp klu dah rasa layak masuk syurga xpela….hehehe ustaz love klu bce komen ni jgn merah2 muka ye…nnt org sekeliling ingtkn tgh nk kentut

  5. Saya setuju dgn ustaz love, orang arqam mmg akan sokong ummu jah membabi buta aje. Dah hilang rationalnya. Tak payah tengok ummu jah, tengok pd pengasasnya sudahlah………..abuya claim bercakap dgn tuhan. Pikirlah dalam2. Jgn sampai kita dipergunakan dan diperbodohkan. Lepas ni garenti pengikut al arqam bertubi2 komen saya. Cuba kalau saya komen pasal org tabligh lak, tak akan ada suara dia orang keluar pun.

  6. Ust love pandai ja comen jemaah org cubalah buat jemaah ada ka org nak ikut.anak isteri pun tak nak ikut.tak yah lah cakap kalau tak berbuat satu projek islam pun tak ada.nnti masuk nereka lebih dahulu dari penyembah berhala cakap tak berbuat..

  7. Bila sudah didoktrin begitulah kesanbnya. Lihat Mao Tze Tung di Cina. Puluhan tahun dia dah mati tapi ada rakyat Cina yang taksub katap emimpin mereka ni belum mati. Masih rela mempertahankan idea komunisme dan masih tinggal di belantara kononnya mahu terus berjuang. Orang arqam kalau tak ada para simpati dah lama kebulur. Para BOD terbang seluruh dunia. Anak mereka guna hp canggih. Kerja mereka ni loyar buruk je. Banyak hutang kat orang tak dibayar. Sewa kedai Cina puluh bulan tak bayar. Kata berperibadi Islam. X payah temberanglah. Aku tau semua pekung korang tu. Dana Rosmah Mansur bagi habis beli kenderaan Lexus harga 1/2 juta. Kata untuk rumah amal. Kalau beli bas mini puluhan buah dapat. Ada anak GISB tak dapat bersekolah. Merayu minta dana orang ramai. Padahal bapa dia kat Arab sana asyik kerja membodek Ummu Jah.Enjoi sakan. Berjuang konon. Apa punya bapak ni. Penyokong GISB ni pun satu. Otak letak katkepala lutut. Dah 30 tahun kena tipu masih x perasan juga. Bangang tahap gaban. Masih nak kata pihak kerajaan kejam. Banyak ulama pondok berjuang berdakwah kenapa kerajaan tak haramkan pun. Kerajaan bukan buat pengharaman sembrono. Mereka rujuk pakar dari luar negeri. Mereka jumpa wali-wali muktabar di Mesir dan Yaman. Sedarlah sebelum nyawa sampai dihalkum. Tutup sahaja GISB. Hidup macam biasa. Ikut Allah suruh tinggal yang dilarang. Tak payah sibuk kata aku ni pejuang agama. Bab sembahyang pun x selesai ini sibuk nak berjuang. Sembahyang asyik jamak qasar memanjang.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme