I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Mood Nak Makan Lemang

Salam…

Sepanjang raya ni, Ustaz Love belum lagi makan lemang.. dok lalu lalang tepi jalan, nampak orang jual lemang, tapi tak sempat nak singgah beli. Nak makan, risau gak memikirkan takut kolesterol.. kihkih.. pernah ke Ustaz Love peduli pasal tu? Biasanya membujur lalu melintang pukang je.. Sebat je mana2 yg terasa nak makan.

Tapi, alhamdulillah semalam sempat beli sebatang lemang.. nak rasa je (nak rasa pun, sekali sebatang dibelasah.. kihkih). Tapi ada satu kekeliruan yg berlaku.. kenapa cantik sangat nampaknya buluh lemang tu?

Akhirnya, keraguan dan kekeliruan telah disahkan.. Bila Ustaz Love membedah dan membelah lemang tu, rupa2nya lemang tu lemang rebus. Tahukah anda apa itu lemang rebus?

Lemang rebus bukanlah lemang yg direbus sekali dengan buluhnya di dalam periuk.. sebaliknya lemang rebus adalah lemang yang pulutnya telah direbus dulu dalam periuk.. lepas tu baru dibalut daun pisang bagi padat dan dimasukkan ke dalam buluh.. lepas tu purak2 letak kat api kononnya lemang tu dibakar.

Jadi, rasanya agak tak sama la dengan lemang asli yg dimasak menggunakan kepanasan api dan bara.. inilah yg biasanya berlaku kalau kita membeli lemang di tepi jalan.. Tapi tak semua la yg buat macam tu.. kalau nasib tak baik, memang terkena la.

Ini merupakan jalan mudah untuk berniaga.. sbb nak masak lemak ikut cara asli, memang akan memakan masa.. itu belum lagi masuk bab berpeluh nak tahan panas.. sbb lemang ni kena selalu cek api, tukar2 posisi (kalau tak nanti lemang masak sebelah je) dsb. Kalau masak lemang rebus ni, takyah susah2 mcm tu.. Cuma masa nak jual je, buat unggun api sikit.. lepas tu purak2 la letak lemang kat situ.. kira nak bagi panas lemang je la.. Sbb pembeli bukannya tunggu daripada lemang start masak.. biasanya drive-tru je..

Harganya kadang2 lebih mahal daripada harga lemang asli.. tapi Ustaz Love tak kisah sangat.. lemang asli ke, lemang rebus ke, janji ada nama lemang.. dan pulut di dalamnya masak sepenuhnya.. kalau tak masak, memang kembung la perut dan berkentut2 sepanjang hari.

p/s: Hajatnya nak makan sekali dengan rendang, tapi yg ada cuma serunding.. belasah je la.. Bismillah πŸ˜€

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Comments

Add a Comment
  1. A’ah ek… rasa mcm tak makan lemang lagi lah raya ni… sll je tepi jalan kalau tak raya pun ada jual lemang.. kat pasar sini pulak mmg tiap hari ada ketupat… adei, terasa teringin lah pulak ek… sementara tak beranak ni lg nak pi senaman kat marketlah kejap… *ustaz, cicah susu dengan kaya pun sedap jugak kalau takde serunsing sama rendang cuma tak reallah*

    1. tahun ni Ustaz Love tak buat open-house (tahun2 sebelum tu pun tak pernah buat gak.. hehe).. insyaAllah, ada rejeki lebih nanti Ustaz Love buat dan jemput mama.. tapi tak tahu bila.. hehe πŸ˜€

  2. lemang yg sedap dah makan dah raya nie….cuma tak puas sebab beli sebatang jer…. masa nie beli kat perlis…

    blk kl rasa nk mkn lemang lagi…tp beli tak sedappp…huhu…susah nk cari lemang yg sodap kat KL nie…

    1. memang susah.. kalau nak sedap, bakar je lemang sendiri.. lagi puas hati.. bleh makan lemang sampai muntah πŸ˜€

  3. raseye bkn tradisi melake mkn lemang…ktorg layan ketupat ngan rendang jek…tp byk jual tepi jalan..tah2 rebus puye x…hehe

    1. orang melayu ni tak lari daripada pulut untuk majlis2 penting.. lemang pun daripada pulut.. lepas makan, boleh berkentut dengan asyiknya.. sedangkan ketupat tu kira mcm spesies nasik jugak πŸ˜‰

  4. la….pasai apa x mai kat langat ni….bersepah2 org jual lemang siap ada rendangnya sekali….
    -sebenarnya mmg ada lemang rebus yg di rebus dengan buluhnya sekali…,kakjem dh biasa nengok dan dengar…..

    1. aikk.. rebus sekali dengan buluh? bahaya tu.. terutama buluh yg tak dibasuh.. silap2 miang buluh pun bleh ditelan sbb bercampur dgn pulut masa direbus.. tak jadi la kalu mcm tu nak beli lemang kat langat.. hehe πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme