Mat Saleh Memang Suka La Idea Mengarut Macam Ni!!

Kasihnya Ibu Membawa Ke Syurga!!

Khas Untuk Para Gamers!!

Soal Jawab : Teran Tahi Keluar Mani

Salam..

Ustaz Love baru je menerima pertanyaan daripada seseorang bernama Nemo.. Ustaz Love skip dulu menjawab soalan lain, memandangkan soalan ni ada kaitan dengan puasa.. dah lama Ustaz love tak buat entry puasa..

1)Salam uztaz, klau sedang buat “number 2″ (buang air besar) and then terkeluar air mani akibat “meneran”, lain yang diteran last2 dua2 sekali terkeluar, sory x thu nak terang mcm mane, agak kesat bahasanye.. batalkah puase?
2)Nak mandi wajib mase puase x batal ke puase? kan semua tempat mesti kene air..including dalam telinga ngan dalam mulut..?

Salam Nemo..

Kebiasaannya istilah nombor 1, nombor 2 digunakan secara meluas di kalangan karkun (pendakwah tabligh).. mungkin juga istilah ni dah meluas ke dalam masyarakat.. tapi rasanya masih belum dapat menandingi keluasan makna nombor 2 itu sebagai isteri nombor 2.. kihkih..

1. Ustaz Love nak nangis jap T _ T ” … Benda ni jarang sangat berlaku.. lain diteran, lain plak yang keluar. Kalau tengah meneran anak (nak beranak) tu keluar tahi, biasa la mendengarnya.. tapi bila dah baca soalan ni, memang tak mustahil ianya berlaku (teran tahi, keluar mani).

Ianya bukanlah cara pengeluaran mani yg biasa.. kerana mani itu keluar disebabkan keseronokan hasil aktiviti (gosokan, tusukan dsb) pada kemaluan. Jika keluar melalui cara yg luar biasa (contohnya mcm kes ni), maka ianya termasuk dalam kategori tak sengaja. Maka tidaklah membatalkan puasa.

Pelik gak kes mcm ni.. 1st time dengar ni..

2. Mandi wajib tak membatalkan puasa. Ini kerana, mandi wajib itu adalah meratakan air ke seluruh badan (anggota zahir).. maka tak perlu nak masukkan air sampai dalam mulut (tak batal puasa berkumur2 dan memasukkan air dalam hidung.. cuma tak digalakkan berlebih2an ketika melakukannya waktu berwuduk.. takut termasuk dlm tekak, maka membatalkan puasa).. cukuplah sekadar meratakan air ke bahagian yg zahir (telinga pun dekat lubang sebelah luar.. tak perlu sembur sampai masuk ke dalam telinga).

Kenakan air pada jari, dan ratakan air tu ke dalam telinga (bukan dalam lobangnya).. ala, mcm masa amik wuduk tu..

WA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Add a Comment
  1. salam ustaz…

    rasanya nemo tersalah faham kot. bukan air mani yang keluar tetapi air mazi kerana mmg biasa seorang lelaki meneran ketika buang air besar, air mazi kuar sekali. malah hal ini pernah d jawab oleh ustaz2 d dalam akhbar2.

    jadi jika air mazi yang keluar maka puasa tidak batal. hanya berkongsi apa yang belalang tahu

    wallahualam

    1. salam belalang..

      ada kemungkinan juga.. air mazi ni berwarna jernih, dan biasanya keluar kalau tgh stim (ghairah).. tapi, kalau air wadi, warnanya agak keruh sket.. biasanya keluar disebabkan penat, letih.. penat meneran kot sampai keluar air wadi.. hehe..

      terima kasih belalang kerana sudi berkongsi ;)

      1. Salam ustaz air wadi tue macam air mani ka,?saya bila buang air besar time teran ja mcam air mani kuar,tp dia kuar meleleh la,,itu perlu mandi wajib ka,sebab warna putih naik kuning sama macam air mani,,itu yg saya confius,tima kasih moga petunjuk jalan ,amin

    2. salam ustz …sebut pasal mndi wajib..ble tlong buat entry pasal mandi wajib x..sy ingat2 lupa la pasal kumur2 mulut,masuk air dlm hidung n telinga…sunat ke wajib…

        1. sy nk tnye ckit niee…kalau kita mandi wajibkan,pastu masih ade lgi skit lgi air yg terkeluaq selepas mandi 2 mcm me ustaz???????????nk mandi lgi sekali ker???????

    3. perkara ni bukan perkara yang luar biasa..
      mmg itu air mani..
      saye tawu.. sbb bnda ni pown trjadi kat sye.. :D

      1. point kat sini adalah sengaja atau tak.. kalau berak keluar mani, maka itu kategori bukan sengaja mengeluarkan air mani.. jadi, puasa tak batal, tapi kena mandi wajib untuk membolehkan solat ;)

  2. perkara ini berlaku jika seseorang itu mempunyai stock air mani yang banyak, sebab tak mimpi, tak melakukan sex, dan tak melakukan onani. bile tengah teran tu, mmg akan keluar sikit air mani.

    so sapa2 yang tak pernah kene kes macam ni, maybe sebab selalu onani/sex kot, hahahaha, melawak je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


4 + four =

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2014 Frontier Theme

Switch to our mobile site