I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Kenangan Puasa : Sahur

Salam…

Sementara menunggu masuk waktu berbuka ni (cewahh..) Ustaz Love mengimbau2 kembali kenangan berpuasa masa zaman budak2.. memang kenangan terindah betul.. walaupun saat kita melaluinya itu, kita merasakan itulah pengalaman yg paling teruk, ternyata, selepas sekian lama terasa2 plak kemanisannya..

Ustaz Love selang-selikan entry berkaitan puasa dengan entry pengalaman puasa.. Supaya tak stress sangat.. Orang yang lapar ni mudah stress.. hehe..

Ustaz Love mulakan dengan pengalaman bersahur..

Masa kecik2 dulu, memang tanggungjawab Ustaz Love untuk aktiviti sahur ni hanyalah makan semata2.. takde la nak kena tolong kupas bawang ke, perah santan ke.. even dah kena kejut pun, mcm biasa la.. liat nak bangun.. sebab masih terasa2 lagi kekenyangan makan moreh lepas tarawih kat surau..

Kat rumah Ustaz Love dulu, makan sahur ke, berbuka ke, memang tak sah kalau takde nasik.. nasik memang menu utama.. memandangkan ianya lebih save budget dan mengenyangkan.. tapi, siapa la yg sanggup melantak nasik pagi2 buta, ye tak? (Masa tu selalu sahur dalam pukul 4 pagi.. sbb arwah ayah akan amik masa nak makan, nak minum kopi.. nak isap rokok).. Kiranya bila dah habis semua tu, siap mandi dah cun2 nak masuk Subuh.. tapi kesannya sahur awal ni, memang awal la lapar balik..

Ada sekali tu, memang satu family tak terjaga nak bersahur.. walaupun nasik dah siap masak.. Ustaz Love tak ingat pasal apa.. rasanya pasal akak Ustaz Love bantai tido lepas masak kot.. Jadi, disebabkan Ustaz Love kecik lagi masa tu, jadi arwah mak Ustaz Love tak bagi la nak puasa.. takut tak tahan..

Tapi Ustaz Love dah nekad nak puasa (kebetulan masa tu tengah bercinta dengan sorang aweks.. dia tak pernah tinggal puasa.. aikk.. ada ke aweks yg bleh puasa penuh? Ternyata la yg aweks tu belum baligh lagi.. kihkih..). Ustaz Love teruskan gak puasa walaupun dok banyak kali arwah mak tanya larat ke tak.. Sampai la masa tu dah petang..

Ustaz Love kelihatan melepek kat simen depan rumah.. bukannya pingsan.. tapi tak larat sangat.. lagipun, masa tu puasa memang panas terik.. tak macam sekarang, selalu hujan.. Jadi, untuk meriangkan hati Ustaz Love, arwah ayah pun bawak la naik motor gi jalan2 kat kedai runcit apek.. turun je motor, Ustaz Love terus duduk depan kedai tu.. sebab tak larat sangat..

Risau dengan keadaan Ustaz Love, maka arwah ayah pun bawak balik rumah dan paksa makan walaupun cuma tinggal setengah jam lagi nak berbuka (Ustaz Love pun tertanya2.. kenapa jam masa tu lambat sangat nak bergerak? Sekarang ni, sekejap je dah nak buka puasa.. nak pergi bazaar Ramadhan pun tak sempat).. Ustaz Love terpaksa gak berbuka.. makan sepotong tembikai.. lepas tu minum air kopi..

Lepas tu Ustaz Love muntah semuntah2nya.. pasal perut dah kosong dan berangin (masa tu belum lagi masuk fasa kentut bersepah)..

p/s: Nabi s.a.w. berpesan supaya bersahur walaupun sekadar seteguk air.. kerana terdapat keberkatan dalam bersahur..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Add a Comment
  1. x sangka pulak belum lg kakjem baca entry ustaz ni kakjem dah tembak hamba Allah ni tentang stress akibat perut laporrr hihihihi…(mcm tau2 je kan)

    1. hehe.. kakak angkat pun ada gak.. bersepah2.. walaupun Ustaz Love ada kakak sendiri.. πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme