I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Batal Puasa : Gila

Salam…

Seorang yang gila / hilang ingatan, maka puasanya adalah terbatal.. kerana orang gila ini tiada taklif (tanggungjawab agama). Dalam hal ini, sekalipun gila itu cuma sekejap je..

Adapun seorang yg gila2 (mcm Gila2 Remaja – kira macam nakal ke) atau gila talak ke, gila bayang ke, gila bola dsb (senang cerita, gila yg disandarkan kpd sesuatu perkara lain), maka tak termasuk dalam kategori gila yang dimaksudkan.

Kalau beliau tersedar daripada gila, maka wajib menahan diri daripada makan minum sekalipun puasanya telah terbatal. Dan wajib baginya qadha puasa.

WA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Add a Comment
  1. tu pasal klau x nak gila jgn suka tidur lps asar….tapi saya ada seorg sahabat lama yg otaknya gila2 suka main tembak2(menyakat) org,klau kes mcm ni leh membatalkan pose x ustaz??kehkehkehkeh

    1. tak betul tu.. hadis yg kata tido lepas asar itu (takde plak sebut 40 hari berturut2) boleh menyebabkan gila adalah sangat dhaif. Tak boleh dijadikan hujjah mengatakan pasti gila.. kalau tak percaya, cuba try tido lepas asar.. lepas tu bangun balik, jadi gila ke tak? 😀

      cuma tido lepas asar tu memang melemahkan badan (mengikut pengalaman Ustaz Love).. boleh menyebabkan lepas Maghrib pun terasa nak tido.. lepas Isyak pun terasa nak sambung tido..

      WA

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme