I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Month – August 2011

Soal Jawab : Bermaafan Sempena Raya

Salam… Ustaz Love menerima pertanyaan daripada sutera : “ustaz nak tanya, sblm tanya, sy ceritakan situasi dulu. mak suruh tanya ustaz love hehe seorg ayah menasihati anak2nya supaya berbaik2 dgn abg sulung, pergi beraya ke rmh, mcm org lain, beraya kunjung mengunjungi rmh adik beradik..tapi anak2nya berkeras tak nak..siap tinggikan suara & menjawab bhw tiada […]

Puasa 6 Syawal

Salam… Lemah je kan bila tengah sedap2 nak beraya, nak makan banyak2, nak minum banyak2.. tiba2 nak kena puasa lagi.. padahal puasa 6 ni bukanlah puasa 2 bulan berturut2 tu.. Puasa 6 hari dalam bulan Syawal ini adalah sunat muakkad (dituntut). Kalau taknak buat pun takde masalah.. tapi rugi la.. Mafhum hadis Nabi s.a.w. bagitau, […]

Happy Merdeka Raya

Salam… Alhamdulillah, Ustaz Love selamat sampai ke tempat yg dituju.. ke mana tujuan Ustaz Love? Biarlah rahsia.. hehe.. Tak sangka plak raya pertama ni, kete penuh kat atas jalan.. ingatkan orang gi beraya jalan kaki je.. rupa2nya jauh2 gak diorang gi raya.. Sambil diiringi bunga api kat kaki langit, terasa meriahnya raya.. Tiba2 muncul sekumpulan […]

Sunat Raya : Mengucapkan Ucapan Hari Raya

Salam… Bila kita beraya nanti, maka jangan la setakat bersalam je.. ataupun senyum je.. ucapkanlah sesuatu yang menggembirakan. Ucapkan tahniah ke, mabruk ke (jangan mu beruk.. itu lain tu).. Tapi ucapan yang terbaik adalah ucapan yg biasa kita sebut waktu nak menutup doa iaitu Taqabbalallahu Minna Wa Minkum.. itulah yg sepatutnya kita ucapkan semasa bertemu […]

Sunat Raya : Pergi Balik Masjid Melalui Jalan Berbeza

Salam.. Disunatkan supaya kita keluar dari rumah melalui jalan yang lain dan balik melalui jalan yg lain.. kiranya kalau pergi masjid tu, kita ikut jalan short-cut, bila nak balik masjid kita gunakan la jalan long cut.. Takyah la sampai ke tahap nak pergi masjid ikut jalan darat, balik masjid ikut jalan laut plak.. mau hanyut […]

Sunat Raya : Mendengar Khutbah Raya

Salam… Ustaz Love meneruskan entry pasal sunat raya.. Iaitu mendengar khutbah raya.. kalau solat sunat hari raya itu hukumnya sunat bagi mukallaf dan orang2 yg tak uzur, mendengar khutbah raya pula adalah sunat bagi orang tak uzur, mahupun orang yg uzur (haid). Sebab tu, masa orang ke masjid, semua lelaki wanita, kanak2 mahupun orang tua, […]

Sunat Raya : Menunaikan Solat Sunat Aidilfitri

Salam… Antara acara utama hari raya adalah bersolat sunat hari raya.. walaupun ianya adalah solat sunat, tapi hanya dilakukan pada hari raya saja.. hari tak raya, jika dilakukan solat raya, hukumnya bid’ah.. Solat sunat raya boleh dilakukan kira2 10 – 20 minit lepas waktu Syuruk (naik matahari).. jangan lakukan ketika waktu Syuruk kerana ketika itu […]

Sunat Raya : Makan Sedikit Sebelum Keluar Ke Masjid

Salam… Hari Raya is not all about food only, but.. pehhh.. sekali skeaping london la plak.. kihkih.. sebut2 london ni, teringat kat biskut almond london yg sangat menjadi faveret Ustaz Love.. Walaupun hari raya ini, kita kena jaga makan (hari tak raya pun kena gak jaga makan), tapi bukanlah bermaksud tak boleh makan langsung.. Itu […]

Sunat Raya : Pakai Pakaian Yang Terbaik

Salam… Hari ni insyaAllah banyak entry Ustaz Love akan buat.. Semangat nak raya ke? Bukan sebab tu, tapi sebab esok dah raya.. Kalau point2 sunat hari raya tu tak habis lagi buat entry, takkan la nak publish lepas raya kan? Jadi, Ustaz Love kena cepat2 buat entry ni.. dan otak pun kena laju berjalan serta […]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme