I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Seketul Gula Di Celah Keyboard

Salam..

Cerpen ini Ustaz Love tujukan khas buat para pelawat dan pembaca blog Ustaz Love.. cewaahh.. bercerpen plak.. tang tajuk je nampak mcm cerpen.. tapi bukanlah cerpen mcm dalam majalah tu, cuma cerita pendek.

Ustaz Love terjumpa gula di celah2 keyboard..

Bukan gula2.. tapi gula.. gula batu ke? Agak2 la nak meneka pun.. takkan la gula batu bleh masuk celah2 keyboard laptop.. hehe.. Ia adalah gula kasar.. tapi seketul je.. yang menjadi punca kepada kepayahan Ustaz Love nak menaip sebelum ni..

Ada satu key (kekunci) kat keyboard yang tak bleh nak tekan.. kena tekan kuat2 baru keluar huruf.. puas Ustaz Love meniup2 di celahan keyboard untuk mengeluarkan benda tersebut.. Tapi tak berjaya.. Kalau tau apa bendanya, mungkin mudah sket nak keluarkan.. kalau tau yg ada gula di celah2 keyboard tu, mungkin Ustaz Love bleh siram air panas je.. nanti beliau akan cair.. hehe..

Akhirnya, nampak juga apa masalahnya.. dengan menggunakan ketip kuku, Ustaz Love menyepit gula itu keluar.. terasa sangat puas hati ini setelah mengetahui punca masalah dan punca itu telah berjaya diselesaikan..

Kadang2, dalam hidup kita ini, punca masalah besar kita sebenarnya kecik je.. contohnya seorang yang diserang sakit ketumbuhan otak.. memang masalah besar sbb kesakitannya sangat menyeksakan.. sedangkan bendanya (ketumbuhan itu) takde la besar sangat pun.. otak kita lagi besar.. tapi, benda yg kecik itulah yg menjadi punca masalah..

Jari kita masuk selumbar.. habis tak bleh nak guna jari tu.. jari membengkak.. bernanah.. sungguh tak selesa.. Padahal punca kepada masalah itu hanyalah sehelai selumbar yg halus lagi tidak bermaya..

Begitulah hakikat kehidupan.. Tak semestinya masalah besar itu berpunca daripada sesuatu yg besar juga.. kerana, bangunan yg besar, bisa saja terbakar hangus akibat api yg kecil daripada sebatang mancis πŸ˜‰

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Add a Comment
    1. Kalau kita tak berusaha, siapa lagi yg nak usahakan? Tapi jangan lupa, masalah akan selesai dengan izin Allah jua πŸ˜‰

    1. kadang2 perlukan masa seluruh hidup untuk membuat orang sukakan kita.. tapi cuma memerlukan beberapa sangat saja untuk membuat org bencikan kita sepanjang hayat πŸ˜‰

  1. kadang2 manusia tak sedar dgn hikmah atas apa yg terjadi dlm diri..bila ditimpa musibah, mula menunding jari kpd org lain huhu pdhl punca misibah tu, dr kesilapan dirinya yg dia xsedari..

    1. sbb itu setiap orang perlu muhasabah diri sendiri.. bukan tolong muhasabah diri orang.. sbb muhasabah diri sendiri akan melahirkan keinsafan, sedangkan muhasabah diri orang lain akan melahirkan sifat sombong dan bongkak (merasakan diri sendiri lebih baik daripada orang lain) πŸ˜‰

    1. Susah nak cakap.. sbb laptop Ustaz Love ni dulunya menjadi laptop waqaf.. ramai orang guna πŸ˜€

  2. hemm.. masalah suma ada masalah.. tp bukankah masalah itu ujian dari Allah..Bila Allah beri ujian kepada seseorang itu tanda Allah ingat kepada kita.. (ceh chip pulak jd ustaz ni..)
    hehehhe…

    1. bagus2.. peringatan itu boleh datang daripada siapa saja.. sbb manusia ini bersifat pelupa.. πŸ˜‰

    1. salam bro zul..

      mungkin juga kat celah2 keyboard ni terselit ubat semut.. hehe.. banyak betul sampahnya πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme