I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Jenis InsyaAllah

Salam..

Ustaz Love minta maaf sbb tak bleh nak recall siapa yg bertanya pasal tuntutan insyaAllah bagi sesiapa yg tak menunaikannya di akhirat nanti. Ustaz Love menulis entry ni menggunakan henset lagi. Jd sangat susah nak klik sesuka hati. Loading page selalu tak habis.

Ustaz Love ada nyatakan dalam komen kat entry ‘semuanya dengan izin Allah’ yg insyaAllah ni ada 2 jenis. Satu insyaAllah Nabi Musa a.s. dan satu lg insyaAllah Nabi Ismail a.s. Ustaz Love tak pernah lagi jumpa kategori ni dalam kitab, cuma mendengar seorang ulamak India menceritakannya.

InsyaAllah Nabi Musa a.s. boleh difahami sekiranya kita membaca kisah pengembaraan Nabi Musa dengan seorang hamba Allah.. Ada yg menyatakan bersama Nabi Khidir a.s.. Taoi dlm al-Quran tak dinyatakan namanya.

Kisah bermula dengan janji, bahawa Nabi Musa a.s. tidak akan bertanya dan mempertikaikan apa jua tindakan Nabi Khidir a.s.. Nabi Musa a.s. berjanji dgn lafaz insyaAllah takkan pertikai. Mula2 kes sampan yg dirosakkan. Kemudian kisah pembunuhan seorang budak. Kemudian kisah mengangkat dinding runtuh. Ketiga2 tindakan Nabi Khidir itu dipertikaikan oleh Nabi Musa sbb tak masuk akal. Setelah ditegur, Nabi Musa kembali teringat akan janjinya dan mengucapkan insyaAllah, baginda takkan mengulanginya.

Tapi baginda tidak mampu menahan perasaan melihat perlakuan Nabi Khidir dan mempertikaikannya sehinggalah pengembaraan itu ditamatkan dan Nabi Khidir menceritakan alasan baginda melakukan demikian.

Itu kisah insyaAllah Nabi Musa a.s.. Kisah insyaAllah Nabi Ismail, insyaAllah Ustaz Love sambung nanti berserta ulasannya sekali. Jari Ustaz Love dah kejung menaip kat keypad henset yg halus2 ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Add a Comment
  1. salam ustaz..soklan lagi..maaf la banyak bertanya..dalam banyak web ustaz-ustaz, saya tengok ustaz antara yang paling cepat/rajin memberi respon..sbb tu saya suke bertanya dgn ustaz..

    gini ustaz..

    saya bercadang untuk membuat pelaburan berkaitan emas..

    ada pendapat mengatakan haram jika kita beli emas, kemudian kita pajak emas tu..dengan duit pajak tu, kita beli emas lagi dan pajak semula..proses beli dan pajak ni berlaku berulang kali..sebab katanya emas hanya boleh dibeli secara tunai..

    mohon pandangan ustaz..terimakasih..

    1. salam abangmi..

      insyaAllah, nanti Ustaz Love cuba jawabkan.. persoalan muamalat ni memang agak rumit sket.. πŸ˜‰

    1. terima kasih kembali.. dan maaf sbb tak ingat siapa yg bertanya.. maklum la, baru akil baligh.. ingatan pun dah semakin lemah πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme