I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Soal Jawab : Menamakan Anak Dengan Nama Allah

Salam..

Sindrom kecelaruan dan ketaklaluan nak menulis ini betul2 menyebabkan Ustaz Love menyepikan diri daripada muncul di alam blog.. tanpa entry baru, tanpa blogwalking.. cuma kadang2 je nampak iklan bertukar2.. Ini pun Ustaz Love memaksakan diri untuk menulis demi mengelakkan bakat penulisan ini daripada semakin kabur dan bakal berkubur (feewwiitt)..

Ustaz Love pun tak nak mengarut banyak2.. dah la lama tak menulis, tulis plak benda2 tak bermanfaat. Jadi, adalah baiknya Ustaz Love memulakan langkah ini kembali dengan entry soal jawab.. Soalan ni daripada Mama Zharfan..

ustaz, nanti bila2 ustaz free, boleh tak ustaz komen psl isu trend pemberian nama kpd anak2..ada kwn me yg tanya, me tak sure nak jwb, so me tanya bagi pihak dia lah:

“I noticed ada orang bagi nama anak e.g muhaimin, khaleeq, tanpa meletakkan ‘abdul’ di depan.

boleh ke kita bagi nama anak berdasarkan 99 nama Allah tanpa letak ‘abdul’? ke tak pe sebab tak de “Al”, misalnya AlKHALEEQ?

Tapi pun masyarakat melayu kalau bagi nama anak mengikut nama 99 nama Allah and ada ‘Abdul’ pun, tetap panggil aziz, rahman, rahim, ghani… buleh ke??

I once (2 years ago, in a magazine) came across one little girl’s name : ROBBUL IZZATI. buleh ke???? Tapi that little girl suffers from critical illness since born. ”

mohon pandangan ustaz. syukran

Antara nama2 yang terbaik adalah nama2 yang disandarkan dengan nama Allah (idhafah).. tetapi sandaran ini kena diperhatikan juga.. jangan main sandar je, nanti dinding roboh, siling pun runtuh..

Sandaran yg boleh digunakan adalah meletakkan abd (abdul) di pangkal nama sebelum disandarkan dengan nama Allah.. spt Abdullah (abd Allah), Abdurrahman (abd Ar-Rahman) dsb.

Tetapi tidak boleh meletakkan nama Abu jika nak disandarkan kepada nama Allah spt Abul Hakeem (Abu al-Hakeem), Abul Quddus (Abu al-Quddus) dsb.

Kalau nak cerita bab nama ni memang panjang.. jadi, Ustaz Love nak fokuskan pada bab penggunaan nama2 Allah untuk dinamakan kepada manusia (baby).

Dalam uslub (kaedah) Arab, kalimah alif lam (al) itu membawa maksud kata nama khas. Kalau dalam English, “a man” itu merujuk kepada mana2 lelaki, tapi “the man” itu menunjukkan khusus kepada lelaki itu, atau lelaki ini (betul ke? Ustaz Love pun dah lama tinggalkan grammar ni). Jadi, bila menggunakan nama al-Rahman (baca ar-Rahman), ianya suatu kata nama yg khusus.. iaitu untuk Allah.. kerana walaupun ia mempunyai maksud yg lain (rahman – penyayang), tetapi ianya telah maklum dalam agama sebagai nama2 Allah.

Oleh itu, tidak boleh menamakan anak dengan nama2 Allah dengan meletakkan alif lam (kononnya nak nampak arab sikit..) spt Muhammad al-Rahman bin Che Embung, al-Wadud bin Saripon dsb.

Kalau tak meletakkan alif lam di depan, hukumnya harus sbb ada sahabat Nabi yg bernama Hakeem bin Hizam. Cuma kena berhati2 (walaupun tak letak alif lam) kerana tak semua nama2 Allah itu boleh digunakan oleh manusia (tanpa sandaran abdul).. spt Jabbar (keras) ke, Mutakabbir (takbur / ego) ke..

Bab nama Rabbul Izzati, ianya juga telah maklum sebagai kata nama yang khusus digunakan untuk Allah, sama seperti nama Malikul Mulk / Amlak, Hakeem al-Hukkam dsb.. Maka tidaklah boleh digunakan sebagai nama manusia. Baiklah ditukarkan namanya menjadi nur izzati ke, nur al-izzah.

Orang2 tua dulu ada yg percaya bahawa nama ini ada serasi tak serasinya.. Sbb tu kadang2 ada nama kat IC lain, tapi nama panggilan lain.. sebenarnya ianya karut semata2.. mana boleh serasi tak serasi.. kecualilah kalau nama tu memang tak elok pada makna, jika dipanggil dan disebut banyak2 kali, ianya boleh menjadi doa.. maka wajarlah nama itu ditukarkan.. jangan berdegil nak mengekalkan nama yg bermaksud buruk.

WA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

915 Comments

Add a Comment
  1. syukran wabarakallah fiik
    me akan share link ustaz kat my yahoo groups agar kwn me yg bertanya tu dpt baca singgah sini & baca sendiri penerangan ustaz 🙂

    1. el ke, al ke.. menjurus kepada benda yg sama.. sbb itu kalau nak kira isu nama ni, kena ikut perkiraan ejaan bahasa Arab.. ianya tetap alif lam..

      kalau letak nama el-iman ke, el-islam ke, el-ihsan ke, takde masalah.. sbb ianya bukan nama2 Allah 😉

  2. yup…terima kasih ustaz sebab bagi panduan..
    dulu,masa 2008,mimpi nak namakan si abang long (ank yg sulung dgn nama sidratul muntaha ) sebab dapat mimpi berulang – ulang kali masa bulan ramadhan dan jugak.
    last2 amik keputusan takmo letak baik pada si abang mahupun si adik sesudah 2010 beranak lagi anak perempuan sebab ape?!
    rasanya ustaz boleh jwb dgn lebih jelaskan ape maksud sidratul muntaha tu…
    pakai untuk nick name sendiri sajalah..

    1. asas pada nama sebenarnya kena bermaksud baik.. tak kira apa bahasa sekalipun.. sekalipun nama Arab, tapi maksudnya tak elok, maka tak boleh juga nak guna..

      Sidratul Muntaha bukan nama Allah atau mewakili maksud Tuhan (spt Rabbul Jalil atau Rabbul Izzah), sebaliknya ia juga makhluk Allah (ciptaan Allah).. sama spt Kaabah, Bait al-Muqaddas (Baitul Maqdis).. cuma jangan tersilap meletakkan nama Abdul Kaabah plak.. lain plak maksudnya 😉

  3. salam, terima kasih atas penjelasan ustaz di atas isu ini. terus terdetik di fikiran saya..sbb anak kedua kami bernama Ahmad Jauzil Falah …ok ke guna Falah? bukankah Falah tu daripada 99 nama Allah? Jauzil tu mengambil dari nama Jauzi…menjadikan ada ‘L’ sebab Al-Falah.

    1. Salam Humaizi..

      al-Falah bukan daripada 99 nama Allah (Asmaul Husna).. maka takde masalah nak guna al-Falah, Falah, el-Falah dsb.. jangan guna al-Fallah (dengan tasydid pada lam.. atau double L) sbb ia bermaksud pekebun / peladang..

      kalau menggunakan nama Allah, dan ada sandaran (idhafah), maka takde masalah.. contohnya Asadullah (singa Allah), Jundullah (tentera Allah), Saifullah (pedang Allah) dsb..

      1. Salam ustaz love, saya terpetik untuk bertanya berdasarkan jawapan ustaz yang ini… Falah maksudnya kejayaan kan? Saya ada baca dalam beberapa panduan menamakan anak. Jangan diletak nama berunsur sifat. Saya puntidak berapa pasti tapi contoh yang diberikan adalah Najah. Maksudnya kejayaan. Tidak elok dinamakan nama Najah kerana apabila orang bertanya, “adakah Najah berada di sini?” “tiada, Najah tiada di sini…” seperti menunjukkan kejayan tiada di bilik berkenaan. Itulh contoh yang diberikan dalam panduan yang saya baca. Boleh ustaz komen?

  4. slm.tq for the info. penggunaan nama yang baik untuk anak pun sebenarnya menjadi satu masalah jugak untuk mak bapak nk cari nm yang terbaik utk ank2.mcm nama anak sy zulhana amirah dan zulhusna aliah.sy meletak zul utk memberi sambungan makna kepada nama yang seterusnya walaupun zul biasanya kita letak nama bg lelaki mcm zulkifli,zulkarnain.ade masalah tak…sbb sy rs takde prob asalkan makna yg elok utk anak.blh komen tak

    1. Salam..

      Kalau orang2 dulu biasanya kalau nak bagi nama anak ni, beliau akan meminta pandangan daripada orang alim.. dengan alasan nak amik keberkatan orang alim.. begitulah berlapiknya percakapan orang dulu (walaupun mereka sebenarnya tak nak tersilap memberi nama).. ini bagi ibu bapa yg ada kesedaran agama la.. sbb nama pun ada memainkan peranan dalam bab2 agama ni..

      zul itu bukanlah semata2 untuk lelaki.. sbb asalnya daripada zu (ذو) yang bermaksud pemilik.. maka, zulhusna itu bermaksud yg memiliki (pemilik) kebaikan. Maka takde masalah nak namakan kepada anak lelaki ke, anak pempuan ke..

      berkenaan zulkifli dan zulkarnain itu, ianya memang untuk nama lelaki.. kerana dinyatakan dalam al-Quran bahawa zulkifli itu adalah seorang Nabi (Nabi adalah lelaki.. takde Nabi perempuan).. manakala zulkarnain digambarkan seorang lelaki yg memiliki 2 tanduk (memiliki kekuasaan timur dan barat).. sbb itu takde pempuan yg guna nama zulkifli mahupun zulkarnain.. 😉

    1. Dalam Islam mudah je.. apa2 yg mudah, itulah yg terbaik.. nama yg mudah2 juga adalah nama terbaik.. nama yg mudah nak sebut juga adalah nama terbaik.. nama yg mempunyai maksud yg mudah difahami juga adalah nama yg terbaik..

      Nama panjang takde masalah.. janji maksudnya baik.. tapi kalau pendek itu lebih mudah nak sebut.. takde makna gak nama panjang, tapi panggil pendek.. dah la pendek, panggil nama lain plak tu.. elok2 nama Muhammad Abu Bakr al-Bakir, tiba2 panggil Burn.. 😉

  5. ustaz, saya letak nama anak saya muhammad ar-rayyan.. ar-rayyan bermaksud pintu syurga bg yg berpuasa, adakah ianye melibatkan isu yg ustaz tulis nie?

    1. tak.. takde kaitan dgn isu yg Ustaz Love bangkitkan ni.. sbb isu ni hanya melibatkan nama2 Allah yang digunakan oleh manusia 😉

    1. Waalaikumussalam..

      Setakat pengetahuan Ustaz Love (ingat2 lupa.. kalau salah harap dibetulkan) fahril tu Ustaz Love pun tak tahu apa maksudnya.. kalau fakhril ke, fakhrul ke (dengan huruf خ) maka maksudnya adalah kebanggaan. Ada yg kata fahri bermaksud kegembiraan, tapi seingat Ustaz Love, kegembiraan itu dalam bahasa Arab bukan fahri, tapi farhi.

      WA 😉

      1. salam ustaz, cuba ustaz rungkaikan fah & ril ada x maksud dgn suku patah pkataan ni.. sb nama ank saya pun fahril.. m.fahril zafri.. maksud zafri plak utz?

        1. tiada maksud jika dilihat dari sudut sukukata sbb fakhri itu satu perkataan.. fakhri bermaksud kebanggaanku.. zafri pula bermaksud kejayaanku / kemenanganku..

          WA

  6. Salam ustaz, terima kaseh atas penerangan,
    Saya ingin namakan anak saya umar qayyum,
    Dari penjelasan ustaz saya memahami
    Nama ALLAH yang ingin Dinamakan pada
    Baby harus Sekiranya tiada perkataan AL,
    Persoalan saya boleh kah Nama ALLAH
    Di sandarkan pada Nama Umar.
    Mohon pencerahan ustaz, terima kaseh

    1. Salam Joe…

      Qayyum saja bukanlah dikira sebagai nama Allah.. sebaliknya jika ada AL-Qayyum, barulah dikira nama Allah. Jadi tiada masalah nak letak nama Umar Qayyum..

      WA 😉

          1. Salam ustaz, saya masih muskil sebab bila kita seru
            Nama ALLAH dalam berdoa seperti ya rahman, ya rahim, ya hayyu, ya
            Qayyum. Tidak pula kita seru al rahman, al rahim tapi masih lagi Nama Allah kan? Walau tiada AL di pangkal? Maaf ustaz kerana masih was was lagi. Terima kaseh

          2. Salam Joe…

            Dalam kaedah Bahasa Arab, Ya itu adalah adat an-Nidaa’ iaitu perkataan yg digunakan untuk seruan. Huruf selepas Ya itu memang takde alif lam.. Kalau digunakan untuk Tuhan, ia bermaksud ad-duaa’ (doa).. jadi, walaupun tak disebutkan ar-Rahman, namun bila ada Ya di depannya, itu menandakan doa.. maka tiada alif lam di depannya.. sebab itu kita sebut Ya Rahman, Ya Rahim.. 😉

      1. saya baru dapat baby. bercadang nak bagi nama umar al-hakeem.. risau berkait nama Allah..
        alhamdulillah jumpa info dari ustaz love..
        so, nama anak saya umar hakeem je la..
        kebetulan plak sama dengan en.joe… umar juga…
        tq ustaz…
        en joe: moga anak kita bakal mewarisi keperibadian yg sama seperti saidina umar..

  7. salam ustaz,

    berdasarkan :
    (Kalau tak meletakkan alif lam di depan, hukumnya harus sbb ada sahabat Nabi yg bernama Hakeem bin Hizam. Cuma kena berhati2 (walaupun tak letak alif lam) kerana tak semua nama2 Allah itu boleh digunakan oleh manusia (tanpa sandaran abdul).. spt Jabbar (keras) ke, Mutakabbir (takbur / ego) ke..)

    mengikut pemahaman saya dr pernyataan ustaz di atas, menamakan insan dengan nama tunggal dr 99 nama Allah s.w.t dibolehkan tanpa meletak al- dihadapan…..melainkan nama2 Allah yang mempunyai maksud spt Jabbar,Mutakabbir dll

    mohon dibantu ustaz
    tk

    1. salam tangjong..

      benar.. kerana 99 nama Allah itu mempunyai maksud yg baik.. sekiranya hendak meletakkan dlm keadaan isim makrifah (ada alif lam) maka kena letakkan abdul di depannya.. kalau nak jadikan isim nakirah (tiada alif lam), maka tiada masalah.. kerana mengambil maksudnya yg baik.. cuma nama2 yg memberi maksud sifat yg hanya layak bagi Allah saja yg tak boleh digunakan (oleh manusia) tanpa meletakkan abdul.. spt jabbar.. kalau nak guna, kena letak abdul jabbar.. dsb.

      WA

  8. as salam ustaz..sy bakal melahirkan cahayamata lelaki pd bln 12 ni.Mohon ustaz cadangkan nama utk anak lelaki saya.terima kasih..

    1. as salam..

      Kalau minta Ustaz Love cadangkan, memang kat kepala Ustaz Love ni terfikir nama Muhammad Umar… hajatnya nak bagi nama anak Ustaz Love, tapi belum ada rezeki dapat anak lelaki 😉

  9. Salam, ustaz: adakah nama berikut mempunyai maksud atau ejaan lain yang lebih tepat?
    Qaleef
    Aqeel
    Wafy

    Dan boleh ke digabungkan contoh mcm Qaleef Wafy atau Aqeel Wafy?

    Terima kasih

    1. Salam Azlee..

      Setakat pengetahuan Ustaz Love, Qaleef itu tak pasti plak apa maksudnya.. yg sebetulnya adalah Khaleef yg bermaksud pengganti / wakil.. dari segi maksudnya, maka Ustaz Love lebih memilih Aqeel Wafy.. lebih kena maksudnya dengan akal mencukupi atau bijak.. berbanding Khaleef Wafy..

      WA

  10. Salam Ustaz,

    Insya Allah saya akan melahirkan anak pertama pada hujung Feb 2012 dan ingin menamakan anak dengan nama Rayyan Hakeem. Mohon ustaz jelaskan maksud combination nama tu, dan kalau ada alternatif nama lain yang sesuai dengan Rayyan. Terima kasih!

    1. Salam mummybombom..

      Rayyan itu adalah nama pintu syurga yg dimasuki oleh org2 yg berpuasa.. ada yang kata maksudnya kepuasan, Ustaz Love pun tak berapa pasti yg itu. Cadangan Ustaz Love, adalah lebih baik meletakkan nama Muhammad Hakim Rayyan yang bermaksud hakim (yang bijaksana) lagi terpuji dan Rayyan itu sekadar mengambil nisbah nama pintu syurga.

      WA

  11. ustaz….nk mntak pandangan….sy ada pilih nama adam darwsyh..tapi kate org x baik…nak letak adam rayyan atau adam danish bleh x…ke ada nama2 gabungan dari nama adam yang lebih baik….mntak pandangan ustaz….

    1. adam rayyan atau adam danish, kedua2nya mempunyai maksud yg baik.. kalau diberi pilihan, Ustaz Love lebih memilih nama Muhammad Adam Danish 😉

  12. assalamualaikum ustaz, saya bakal menjadi ibu, di sini saya ingin memohon jasa baik ustaz untuk memberi pandangan mengenai nama bakal anak kami..sebelum tu, boleh saya tahu ape maksud sebenar dalam Islam ‘ZARITH’ apa yg saya dengar, maksud zarith ni anak yg taat pada ibu bapa.. oleh sebab itu saya dan suami bercadang nak beri nama ‘Muhammad Al Zarith’.
    soalan saya.
    apa maksud sebenar Zarith?
    adakah salah penggunaan perkataan Al dalam nama tersebut?
    apakah nama yg sesuai untuk bakal anak kami nanti..
    diharap ustaz dapat membantu saya dalam perkara ini.
    terima kasih n assalamualaikum

    1. waalaikumussalam puan noratikah..

      maksud Zarith itu kalau tak silap Ustaz Love adalah ‘hamparan bunga’..

      Ustaz Love cadangkan, tak perlu letak Al di depannya.. cukuplah dengan Zarith.. Muhammad Zarith 😉

  13. Assalam ustaz,

    sy agak musykil mengenai nama yg telah sy berikan pada anak lelaki sy iaitu MUHAMMAD QAYYUM MUAZZAM….sekarang ini, saya suda mengadakan majilis cukur jambul (aqiqah belum lg)…sy memanggil gelaran anak itu dgn nama Qayyum…

    adakan nama penuh & nama panggilan itu dibolehkan?..sekiranya memang tidak boleh, adakah saya bole menukar nama anak itu setelah majilis cukur jambul dilakukan?

    mohon penjelasan drpd ustaz..

    wasalam

    1. Salam zila..

      tiada masalah dengan nama Muhammad Qayyum Muazzam itu.. dah sedap dah nama tu, tak perlu nak tukar2.. nama panggilan Qayyum itu juga tiada masalah sbb maksudnya baik (berdikari). 😉

      1. salam ustaz,
        saya telah menamakan anak saya Muhammad isyraf, adakah baik maksudnya? dlm buku ada tulis maksudnya, ketinggian / pengawasan,
        tapi baru ni saya ada terbaca maksudnya sikap yang berlebih2, mohon pandangan uztaz, terima kasih

        1. salam hafidzah…

          yang sebaiknya adalah letak nama muhammad asyraf.. asyraf itu adalah bermaksud yg paling mulia. yang maksudnya sikap berlebih2 / membazir itu adalah israf (dengan huruf sin, bukan syin) 😉

          1. terima kasih ustaz, atas penjelasn, baru saya faham, kiranya saya kekalkn nama muhammad isyraf, maksudnya masih elok kan

  14. salam ustaz, kami ingin bertanya tentang nama yg ingin diberikan utk anak lelaki kami. kami ingin menamakan dia Usayd. apekah gabungan terbaik utk nama usayd. Bolekah letak Abu Usayd? ataupun Usayd Suffi? or Suffi usayd..harap dapt penerangan dan bantuan dari ustz. terima kasih

    1. salam wan…

      Ustaz Love tak berapa mencadangkan nama Usaid tu.. walaupun ia dinisbahkan dengan keberanian, tapi ia berasal drp haiwan (asad = singa).

  15. terima kasih atas penerangan yg diberi. tetapi klu xsilap sya usayd itu nama sahabat nabi kan? bagaimana dgn nama suffi ustaz? ada gabungan nama yg lebih bermakna klu digabung.. terima kasih ustaz love!

    1. ia memang nama sahabat nabi.. tapi jika ada nama lain yg lebih baik maksudnya, maka itu lagi bagus.. Kalau gabungan dan nama Sofi (bukan suffi), maka mohd sofi pun ok 😉

  16. Salam uztaz,

    Saya dijangka akan bersalin bayi lelaki pada Mei ini dan bercadang menamakan anak lelaki pertama saya dengan nama Muhamad Luqman Muhaimin. Dan saya baru sahaja teringat adanya 99 nama Allah iaitu Muhaimin. Bolehkan saya meneruskan menamakan anak saya seperti diatas atau bagaimana Uztaz. harap Uztaz dapat membantu. terima kasih..

    1. Salam puan lilyrose..

      tiada masalah dengan nama itu.. yg menjadi masalah jika meletakkan nama al-Muhaimin (dengan penambahan al).. kalau takde al, takde masalah 😉

  17. salam ustaz… boleh ustaz komen nama2 moden seperti tiara rose & jane jasmine & jakob mohd aiman. saya cuba cari makna tapi tak jumpa.. boleh ke kita namakan anak walau tak ada makna??? terima kasih

    1. salam bunga…

      tiada masalah kalau nak guna nama yg difahami dalam bahasa masing2.. contohnya keembung binti awang hitam.. keembung tu kita tahu ianya sejenis bunga, dan bukannya haiwan atau nama2 buruk.. begitu juga tiara itu kalau ikut pemahaman Ustaz Love mewakili crown (yg biasa dipakai oleh permaisuri atas kepala).. tetapi adalah lebih baik menggunakan nama2 yg memang sahih akan kebaikannya spt nama2 Nabi, para sahabat, alim ulamak dsb.

      bab menukarkan nama mengikut sebutan inggeris (contohnya ya’kub ditukar jadi jacob) maka tiada masalah.. tetapi lebih baik menggunakan nama asal dalam sebutan arab iaitu ya’kub, walaupun jacob itu adalah sebutan untuk ya’kub. begitu juga nama2 lain spt solomon (sulaiman), david (daud), isaac (ishak) dsb.

      WA

  18. salam ustaz.
    Nama saya Mohamad Raqib..
    Adakah saya kene tukar nama sebab Raqib nama Allah? Boleh x tukar nama? Adakah saya berdosa guna nama Allah? bila orang tanya nama saya malu saya nak sebut.
    Saya tidak salah kan ibubapa saya,mungkin mereka tidak tahu. Apa yg harus saya buat?

    1. salam naqib..

      tak perlu tukar.. walaupun ia drp asmaul husna, tapi ia bukan kata nama khas sbb tiada alif lam (ar-raqib). Jadi, tak perlu tukar nama, tidak berdosa dan tak perlu malu nak sebut nama tu. Elok dah mak ayah bagi nama tu 😉

      1. syukran ustaz
        lega rasanya bila dengar..
        insyaAllah lepas raya tahun ni saya kan sambung belajar di jordan, kos pergigian.
        harap ustaz doakan saya.

      2. Assalamualaikum ustaz,kalo letak nama anak Riffat ar Raqib boleh tak ustaz?atau riffat raqib sahaja?minta pandangan ustaz.

  19. assalamualaikum ustaz….sy nak bertanya kalau nama anak perempuan dinamakan Qasih boleh ker?…sbb nama ni tiada maksud..

    1. waalaikumussalam…

      tiada masalah.. kerana ia difahami maksudnya (iaitu bermaksud kasih / sayang, dalam bahasa Melayu).. cuma, kalau boleh, gabungkan dengan nama yang lain spt Qasih Aliah ke (kasih yang tinggi) 😉

  20. Salam Ustaz, hari ini bila mendengar kawan2 menyenaraikan nama2 yg tak boleh digunakan kerana tidak elok seperti nama anak jin dan sebagainya, rasa bersalah dan berdosa sekali kerana ibu bapa dituntut memberi nama yang baik kepada anaknya dengan harapan ianya satu doa. Nama itu ialah Qistina, mengikut maknanya dalam buku ialah keadilan tapi katanya namanya itu buruk ertinya. Boleh ustaz bagi penjelasan sikit

    1. Salam Karmila..

      Nama qistina itu cantik dah maksudnya iaitu keadilan kami.. kat mana yg buruknya?

        1. jin mana nama qistina? takde masalah kalau jin nak pakai nama qistina ke, siti nurhaliza ke dsb.. sbb mereka pun makhluk Allah juga yg diberikan taklif mcm manusia, iaitu untuk beribadah kepada Allah.. kucing member Ustaz Love namanya comel, elok je ada orang yg nama comel.. takde plak org kata tak boleh sbb comel itu nama khusus untuk kucing 😀

  21. salam, Ustaz. nak minta tlg ustaz berikan maksud yg sebenar nama anak2 saya ni, Muhammad razin (dlm buku maksudnya yg berakhlak), muhammad rafiq (dlm buku pendamping) dan sofya zahra (suci, cantik). Menurut pemahaman sy, nama ni mcm doa. kita panggil hari2 dgn niat supaya anak jadi spt namanya. pd pendapat ust, anak sy yg perempuan ni elok ke kalau sy panggil sofya?

        1. yaya tu takde maksud yg menggambarkan nama (kalau terjemahkan kira macam wahai2.. hai2.. hoi2 dan perkataan2 yg berbentuk seruan) 😀

          1. salam ustaz….

            bleh tak letak nama anak “ar-rizq” setahu saya ar-rizq tue bermaksud rezeki…dan perkataan ” ar ” itu dibolehkan atau tidak dlm islam….minta pencerahan…
            terima kasih ustaz…

          2. salam iz..

            takde masalah.. cuma kalau boleh, letak sandaran pada nama itu.. contohnya Mohd Rizki.. boleh juga letak ar-rizq, tapi itu kata nama terbitan biasanya tak digunakan untuk letak pada nama.

            yg tak dibolehkan adalah meletakkan nama ar-razzaq.

  22. Assalam….Ustaz Love, adakah nama2 berikut ada maksud yg baik x? Mohon penjelasan ustaz. terima kasih ustaz.
    Mohd Khairul Ikhwan
    Mohd Hamirul Al Hafiz
    Rabiatul Izzatie
    Ainul Mardhiah

    1. kesemuanya mempunyai maksud yg baik.. tetapi nama Mohd Hamirul itu Ustaz Love tak pasti apa maksudnya.. Setakat yg Ustaz Love tahu, Mohd Amirul Hafiz (tak perlu al-hafiz sbb alif lam tu dah dimasukkan dalam nama sebelumnya – Amir)

    1. salam reen..

      boleh, takde masalah.. cuma lebih baik diletakkan sandaran nama lain spt Mohd Arsy ke..

  23. Salam ustaz, nak tanya pandangan ustaz dengan gabungan nama Nur Hasya Joanna. Suami saya suka nama Joanna (maksud tak pasti) jadi nak minta pandangan ustaz boleh ke letak nama kalau nama akhir tiada maksud?.. Jika diberi pilihan, gabungan nama mana yg sesuai mengikut pandang ustaz- nur hasya sofea atau nur hasya zahra?

    1. Salam Mama confuse..

      Pada pandangan Ustaz Love, adalah lebih baik meletakkan nama yg memberi maksud yg baik.. sbb kadang2 kita menggunakan sebahagian saja drp nama penuh sebagai nama panggilan..

      Ustaz Love rasa nama nur hasya sofea itu lebih sesuai 😉

  24. Salam ustaz..saya bercadang menamakan anak yg bakal lahir dengan nama izzryl..tapi saya x jmp maksud nama tue..apa pendapat ustaz..???

    1. Salam LiL..

      Izril tu adakah dimaksudkan dgn Izrael? Itu nama malaikat pencabut nyawa, tapi setakat pengetahuan Ustaz Love, tiada bukti yg menunjukkan Izrael itu nama malaikat maut (melainkan dlm Bible) dan kisah2 Israiliyyat. Ustaz Love cadangkan nama Azri yg memberi maksud kekuatanku.. lagi sedap kalau letak Muhammad Azri 😉

      1. salam ustaz,

        sy mohon pandangan ustaz, sy br tau penggunaan AL ni. Sy dah namakan anak sy Nor Uzma Al Bisyri & Mohammad Thaqif Al Wafi. yg ke 3 nanti, kami bercadang utk kekalkan Al Wafi bg anak lelaki @ Al Bisyri bg anak perempuan. adakah kami dah salah penggunaan AL? Sgt risau, bler tahu info ni. syukran ustaz…

        1. salam iburisau..

          tiada masalah.. sbb al-Wafi dan al-Bisyri itu bukan daripada asmaul husna 😉

  25. salam ustaz,
    tumpang tanya apa hukum letak nama anak eiman..ada pendaman x boleh letak nama eiman or islam..

  26. salam ustaz,
    insyaAllah saya bakal dapat anak perempuan. suami nak namakan anak kami sophie. boleh ke ustaz? apa maksudnye? adakah sama dgn sofi?

    1. salam puan anne..

      sama je.. ejaan ruminya berbeza, ejaan arabnya sama.. boleh namakan sophie atau sofi 😉

      1. Salam..saya ingin memberi nama anak Muhammad Izz Zarith….boleh ustaz beri makna dan pandangan…tq

        1. Salam puan Aisyah..

          Maksudnya lebih kurang Kekuatan Yang Terpuji Hamparan Bunga.. susunannya mcm tak berapa sesuai.. Ustaz Love cadangkan letak nama Muhammad Zarith Izzuddin atau Muhammad Zarith al-Izz..

          WA

  27. Salam ustaz.. Mohon ustaz jelaskan maksud nama Muhammad Aqil Fikri, Muhammad Aqil Fathi dan Nur Damia Surfina…Terima kasih

    1. Salam green..

      Muhammad Aqil Fikri : Muhammad : yg terpuji, Aqil : orang berakal, Fikri : pemikiranku
      Muhammad Aqil Fathi : Muhammad : yg terpuji, Aqil : orang berakal, Fathi : pembukaku
      Nur Damia Surfina : Nur : cahaya, Damia : bijak, Surfina : bersih, suci

      1. Salam ustaz

        Saya bakal mendapat anak tidak lama lagi. Ada beberapa nama menjadi pilihan hati saya, harap semuanya bermaksud baik baik.

        Ryan Afiff
        Isaac Afiff
        Aaron Afiff
        Serena Maya

        Boleh ustaz bagi pendapat ustaz.

        Terima kasih

        1. Salam Hady..

          maksudnya memang baik jika dilihat dari sudut penisbahan nama.. Ryan (Rayyan), Isaac (Ishak), Aaron (Harun), Serena (Sirrina – rahsia kami).. cuma, bila kita menggunakan nama2 yg ada asalnya daripada bahasa Arab, adalah lebih baik kita menggunakan ejaan dan sebutan yg menepati kaedah arab.. walaupun nama mcm agak kekampungan, tapi nama2 itu dinisbahkan kepada perkara2 yg baik.. itu lebih baik daripada terlalu teruja dengan nama2 yg agak moden, tapi kurang menepati dari sudut makna dan kaedahnya..

          WA

  28. Assalamualailkum,

    Assalamualaikum Ustaz,

    Saya nak menamakan anak lelaki saya Muhammad Izazi atau Izzazi. Mohon ejaan nama yang mana satu betul dan mohon ejaan dalam tulisan jawi.

    Terima kasih Ustaz.

    1. Waalaikumussalam othman..

      Setakat pengetahuan Ustaz Love, tak pernah lagi jumpa perkataan izazi mahupun izzazi.. yg Ustaz Love tahu, Izzi atau Izzati ada la.. Izzi maksudnya kekuatanku / kegagahanku dan biasanya digunakan untuk lelaki.. izzati juga maksudnya sama, dan biasanya digunakan untuk perempuan..

      WA

  29. Assalam ustaz, insyaAllah sy bakal menjadi ayah dlm masa 5 bln lg…jika kami dikurniakan anak lelaki, sy cadangkan nama Saifullah…adakah ia sesuai ustaz? Terima kasih.

    1. assalam Edi..

      Nama Saifullah itu memang baik dari sudut makna dan bertepatan dengan kaedah arab.. cuma, kalau boleh ditambahkan Muhammad Saifullah, Ustaz Love rasa lagi comel 😉

  30. Assalamualaikum Ustaz,

    Terima kasih mengenai penerangan penggunaan nama “AL”, walaubagaimanapun saya nak tanya jugak hehe.

    Bolehkah dan apakah pendapat / pandangan Ustaz dengan nama “AL IMAN DANISH.

    Saya bercadang untuk meletakkan nama AL IMAN DANISH kepada bakal anak lelaki saya InsyaAllah.

    1. waalaikumussalam..

      tiada masalah.. cuma kalau boleh letakkan al-iman itu di belakang.. sebagai tambahan (idhafah dalam kaedah bahasa arab).. jadi, sebaiknya letak Danish al-Iman.. atau lagi ok kalau letak Muhammad Danish al-Iman 😉

  31. Assalamualaikum Ustaz, baru-baru ini saya ada mendengar kuliah agama seorang ustaz di surau. Ianya berkenaan memberi nama untuk anak dalam Islam. Kata beliau, adalah jahil ibubapa itu sekiranya mereka mempunyai lebih dari 3 orang anak lelaki, salah seorang anak itu mesti dinamakan dengan nama ‘Muhammad’. Anak-2 saudara saya ada 4 orang lelaki. Semuanya nama mereka bermula dengan ‘Abdul’.
    Jadi di sini saya ingin bertanya kepada ustaz, adakah perkara ini benar?

    1. Waalaikumussalam..

      Setakat pengetahuan Ustaz Love, ada hadis yg menyatakan jika mempunyai 4 orang anak lelaki tapi takde satu pun yg diletakkan nama Muhammad, maka dikira membenci Nabi.. namun, hadis ini diriwayatkan dalam kitab Syiah yg diketahui mengandungi banyak hadis2 palsu iaitu Al-Kafi..

      Ustaz Love tak dapat nak pastikan apa maksud jahil yg dikatakan Ustaz itu.. yang pastinya, memang sunat dan digalakkan untuk memberi nama yang baik2 kepada anak2, seperti nama Nabi2, Abdullah, Abdur Rahman dsb..

      Jadi, pada pandangan Ustaz Love, sebaik2nya letaklah nama Muhammad.. tapi kalau takde pun, tak menjadi masalah.. yg penting, nama itu memberi maksud yg baik 😉

      WA

  32. Salam Ustaz,

    Alhamdulillah isteri saya telah selamat melahirkan anak perempuan yang ke-2 kami. Saya ingin menamakan anak saya dgn Nur di depan dan selebihnya klau boleh panggilan 2 suku kata sahaja sbb mudah dipanggil terutama org2 yg dah berumur. Contoh Amni. Boleh ustaz terangkan maksud nama2 dibawah.

    1) Nur Anis Zahra
    2) Nur Auni Zahra
    3) Nur Amni Zahra

    Pada pendapat ustaz mana yg lebih elok atau mungkin perlu menukar susunan nama2 diatas. Sekiranya ustaz ada cadangan lain pun amat saya alukan. Harap ustaz dapat menolong.

    1. Salam saudara Ali..

      Alhamdulillah.. tahniah atas kelahiran anak saudara..

      1) Nur : Cahaya.. Anis : Teman Rapat.. Zahra : bunga
      2) Nur : Cahaya.. Auni : Pertolonganku.. Zahra : bunga
      3) Nur : Cahaya.. Amni : Kesejahteraanku / Keamananku.. Zahra : bunga

      Pada pandangan Ustaz Love, sebaiknya suku kata kedua itu diletakkan al (cthnya nur al-amni.. disebut nurul amni) dan zahra itu disebut dengan zahrah.. juga lebih sesuai diletakkan al (az-zahrah)..

      WA

      1. Salam Ustaz,

        Terima kasih kerana membalas pertanyaan saya. Berkenaan dengan cadangan yang ustaz berikan, saya ingin bertanya adakah terdapat perbezaan dari segi maksud keselurahan Nur Amni Zahra sekiranya kita letak AL (alif alam) dalam ejaan arab untuk Amni dan Zahra? Kemudian untuk Zahra ustaz beritahu disebut dengan Zahrah. Adakah maknanya masih sama/berbeza sekiranya letak atau tidak huruf “H”. Harap ustaz dpt terangkan.

        Sekian.

        1. bezanya dari sudut kaedah bahasa arab.. nak letak nur amni pun takde masalah, sbb maksudnya tetap bagus.. cuma, kalau meletakkan al-amni, ia menjadi idhafah (sandaran) yg menguatkan lagi maksudnya iaitu sinar keamanan / kesejahteraan..

          perkataan yg betul adalah zahrah jika dinisbahkan kepada bunga.. kalau nak dimaksudkan dengan zahir / nyata / jelas / terang, maka boleh menggunakan zahara (sebutan zohara) dengan fi’l al-madhi walaupun lebih sesuai sesuatu nama itu menggunakan kata nama (noun) spt zahir, zahirah dsb..

          WA

          1. maksudnya percikan org yg ikhlas.. tapi sebutan yg lebih tepat adalah Dzarrul Kholis..

            WA

          2. Salam Ustaz,
            saya bercadang nak letak nama anak lelaki saya Aiden.
            mohon pandangan ustaz..

          3. Salam Puan Aisya..

            Kalau Aiden itu memberikan maksud yg sama dengan Eden (syurga Adnin), bagi Ustaz Love adalah lebih baik meletakkan nama Adni / Adnan.

            Kalau memberikan maksud orang2 yg kembali, maka lebih baik meletakkan nama A’id..

            WA

  33. Assalamualaikum Ustaz,
    Kalau Aiden bermaksud Eden, bagaimana pula dengan nama Aidan? Adakah nama Aidan dari bahaza a

    1. Waalaikumussalam..

      Aidan itu kalau ikut bahasa arab bergantung kepada ejaannya.. adakah ia nak dimaksudkan dengan tangan (yad) atau perbuatan kembali (aid), ada kaedah yg menjadikan sifat itu sebagai fa’il.. Ustaz Love pun dah ingat2 lupa.. spt Ulwan, Azman dsb iaitu dengan menambahkan alif dan nun kepada kata sifat azam menjadi azman (contohnya). Ustaz Love tak berapa mahir sangat nak mensyarahkan uslub lughah ni..

      WA

  34. Salam, ustaz..saya bakal melahirkan baby boy awal bulan 5 ini…saya dan suami bercadang untuk menamakannya dengan Muhammad Rayyan Al-Qazeem..apa pendapat ustaz..rayyan setahu saya adalah nama pintu syurga bg org2 yg berpuasa dan qazeem bermaksud penyabar..apa pendapat ustaz

  35. kenapa org sekarang suka taruh nama anak panjang2…tgk mcm kakjem nama pendek je..”jem”….:D

  36. salam ustaz nak tanye sikit saya dah beri name anak saye muhammad irfan al-hafiz..macamane ustaz?boleh ke?

    1. al-hafiz itu adalah gelaran untuk penghafaz hadis yg mencapai 100 ribu hafalan hadis berserta sanad dan matan.. ia juga disandarkan kepada penghafaz al-Quran (digunakan secara meluas di Malaysia).. dan ia juga merupakan salah satu asma’ al-husna (99 nama2 Allah).

      pada pandangan Ustaz Love, tiada masalah menggunakannya sbb ia mempunyai sandaran (idhafah) kepada nama Irfan itu yg memberi maksud yg baik (kebijaksanaan yg dipelihara).. yg tidak boleh sekiranya menggunakan nama al-hafiz itu sendirian cthnya al-hafiz bin karim.

      WA

      1. As Salam, Ustaz, saya cadang nak letak nama anak Nur Al Amni(perempuan), bole ke? sbb xsure Amni utk lelaki Atau perempuan. Lelaki, Muhammad Al Amin. rasenye da cek nama ni ok, just nak double confirm.

          1. salam..

            boleh.. takde masalah.. kalau nama lelaki tu Amin, nama perempuan adalah Aminah.. 😀

  37. salam ustaz, saya nak tanya. klu menamakan ank dengan name yg bukan bermaksud dlm bahasa arab, tetapi dlm bahasa laen,bermaksud baik. seperti indonesia meletakkan nama anak2 dgn maksud yg baik, walaupun dlm penggunaan nama jawa contohnya. muhammad rizky raditya. rizky=rezeki. raditya=matahari(jawa)

    1. salam hanim..

      jika ia bermaksud baik, maka tiada masalah.. tapi kena dipastikan maksudnya itu adakah ia membawa maksud rezeki daripada matahari, ataupun apa..

      1. itu hanya contoh sahaja. 🙂 cuma mahu kepastian kalau nama yg baik maknanya wlupun dari bahasa laen boleh atau tidak. terima kasih ustaz kerana menjawap kekeliruan ini 🙂

  38. Salam uztaz. InsyaAllah sy akn mndpt bayi lelaki pd Julai ini dan ada beberapa nama yg brmain difikiran sy.antaranya;
    1)Omar Benjamin
    2)Omar Zulkarnain

    mnta jasa baik ustaz berikn mksd nama2 trsbut.Juga ada tak nama2 lain yg sesuai sy letakkan selepas perkataan Omar..?

    1. Salam azwan..

      Ustaz Love tak jumpa dalam mana2 ayat al-Quran mahupun Hadis (mungkin Ustaz Love je yg tak jumpa, org lain ada jumpa) tentang nama Bunyamin (Benjamin) yg dikaitkan sebagai salah seorang saudara Nabi Yusuf a.s.. Jadi, Ustaz Love lebih sarankan nama kedua iaitu Umar Zulkarnain.. Umar adalah nama sahabat Nabi s.a.w. yg bermaksud kemakmuran / keamanan.. Zulkarnain pula ada disebutkan dalam al-Quran yg memberi maksud seorang raja yg mempunyai 2 tanduk (menguasai timur dan barat).

      Pada pandangan Ustaz Love, 2 perkataan itu sudah cukup memberi maksud yg baik.. cuma kalau nak tambah lagi, tambahlah di depannya dengan nama Muhammad menjadi Muhammad Umar Zulkarnain.

      WA

  39. Assalam ustaz love.. Sy bakal menimang cahaya mata lelaki x lama lagi.. Sy dan isteri sgt berminat dgn nama rayyan dan bercadang utk letak nama rayyan husni atau rayyan hakeem sebab nak huruf pangkalnya r dan diikuti huruf h.. Apa pandangan ustaz maksudnya sesuai tak utk digunakan dan sekiranya ustaz ada nama lain yg boleh digabungkan dgn rayyan berakhir dgn huruf h yang lain.. Terima kasih

    1. Salam puan..

      Bagi Ustaz Love, tiada masalah dengan nama tersebut sbb ianya memberi maksud yg baik.. cuma, jangan terlalu terikut dgn budaya nak menamakan anak dengan nama yg ada kaedah tertentu (cthnya nak nama yg ada sambungan mak dan ayah, letak nama yg ada 7 abjad dsb).. kalau Ustaz Love boleh cadangkan, Ustaz Love cuma nak cadangkan letak nama Muhammad di depannya 😉

      WA

    1. salam..

      takde masalah.. sbb nama itu ada idhafah (sandaran) dengan nama yg lain.. yg tak bolehnya jika meletakkan nama ar-Rahman itu secara tunggal spt meletakkan nama anak dengan Ar-Rahman bin Zakaria (cthnya)..

      WA

  40. salam, ustaz love..saya bercadang utk namakan anak lelaki dgn nama muhammad zarith rayyan..adakah nama ini baik. mohon pandangan ustaz. Tk

    1. salam mamazara..

      ramai juga yg berkenan dgn nama rayyan ni.. tapi takde masalah.. himpunan nama yg puan cadangkan itu memberi maksud yg baik..

        1. waalaikumussalam..

          kalau tak silap Ustaz Love, maksudnya seorang yg diiktiraf / dimuliakan..

          WA

      1. ustaz,tumpang tanya

        bagaimana dgn nama Aisy Ar-Rayyan / Aisy Al-Rayyan?

        apa cadangan ustaz..
        terima kasih ustaz

      2. salam ustaz…nama muhammad zarith naufal ok tak? mohon pandangan ustaz…satu lagi, apa makna Sara? terima kasih.

        1. salam puan wanie..

          insyaAllah, nama tu ok.. maksud Sara adalah berjalan / bertebaran (mengikut kaedah fi’l).. yg lebih tepat adalah sarah yg bermaksud menggembirakan.

          WA

  41. Assalamualaikum.. ustaz, ana berhasrat bagi nama anak lelaki : muhammad arsy harraz , boleh bagi pandangan dan maksudnye. Tq

  42. Salam ustaz..
    Saya nak tanya maksud nama Nur Ryana.. Ade yg ckp maksudnya cahaya keharuman.. Betul ke ustaz.. Lagi satu saya berminat dengan nama Aira ape maksud nama tu? Sekian terima kasih.. 🙂

  43. Ustaz, bagaimana dengan nama

    Sharifah Eva Vanilla
    Syed Adam Adrian
    Sharifah Aya Camillia

    Bolehkah anak diberi nama berunsurkan alam semulajadi (Vanilla dan Camillia) , ustaz?

  44. salam ustaz.sy nk tnye ape makna name joanna ema.coz cri tp jumpe.n name sy pon sy xjmpe makne.naida nani.bole ustaz jelaskn makne itu.trme ksh.

  45. Assalamualaikum ustaz…saya bakal melahirkan bayi perempuan bulan hadapan…di sini ade 2 pertanyaan berkaitan nama2 islam…

    1) adakah maksud nama Qisya – hidup dalam keadaan yg baik

    dan soalan ke 2,

    Maksud nama Qaisara ialah permaisuri…tetapi ibu mertua tidak membenarkan saya menamakan bayi dgn name Qaisara di sebabkan makne permaisuri ibu mertua tidak mahu bayi tadi menjadi ego seperti permaisuri…

    ade kaitan ke ustaz mengenai ego di sebabkan maksud name kerana saya ingin menamakan bayi saya dengan name Qisya Qaisara.

  46. Salam uztaz..
    Adakah baik jika nama anak lelaki yg bakal saya lahirkn nanti diberi nama:-
    Mohammad Zarith Adhwa?
    Terima kasih..

    1. Nama darish Ustaz Love x pernah dgr dan tak tahu maknanya. Khaleef bermaksud khalifah / pengganti..

  47. Salam ustaz..Saya nak tanya maksud nama Nur Ryana.. Ade yg ckp maksudnya cahaya keharuman.. Betul ke ustaz.. Lagi satu saya berminat dengan nama Aira ape maksud nama tu? Sekian terima kasih.. 

  48. salam ustaz..apa maksud suffi? dan soffi? suffi bknkah bermaksud ahli tasawuf?adakah xelok bg nama anak.sy bakal melahirkn anak dn setakat ini saya cuma terfikir nama khaleef suffi.maksud dia bkn khalifah ahli suffi ke?mohon jelaskn.syukran

    1. Salam..
      Sufi itu dinisbahkn kepada ahli2 zikir yg byk membersih serta menyucikan hati dgn zikrullah dan bknlah naksud khusus kpd ahli sufi. Khalif sufi maksudnya pengganti / khalifah yg suci. WA

  49. Assalamualaikum Ustaz,

    Saya telah namakan anak saya dengan nama Muhammad Iqmal Aisy. Boleh tolong terangkan tak maksud nama itu. Ok tak nama tu? Terima kasih.

    1. Yg sebetulnya adalah syahrul / syahr yg bermaksud bulan. Abdul syahrul (walaupun tak berapa tepat kalu ikut kaedah arab) memberi maksud hamba bulan. Sebaiknya nama itu ditukar menjadi mohd syahrul / syahri..WA

      1. Terima kasih ustaz atas penjelasan. Insya Allah, jika diberi kesempatan akan ditukar, demi mendapat redha Allah swt..

  50. Salam ustaz…

    Mohon ustaz dapat bagi makna dan cadangan perkataan yang bersesuaian dengan SHAFIYYA/SYIFA’ (penawar?) Setakat ini sy cuma tefikir nama A’ifa Shafiyya. A’ifa ni bermaksud sejahtera ke?

    Lagi satu minta tlg ustaz terjemahkan/komen nama:

    1. Elmi Nadhira

    2. Aisy Naimi

    Syukran.

      1. ye.. tak perasan plak..

        kalau nama sofiyya, Ustaz Love cuma terfikir gandingan nama Wardina je..kihkih..

        ‘Afiyah baru bermaksud sejahtera.. A’ifa Ustaz Love tak tahu apa maksudnya..

        1. Ilmuku yg jarang2 (terpilih / istimewa)

        2. Hidup Nikmatku

        WA

  51. salam ustaz,sy telah namakan anak2 sy,
    1 muhammad ammar muiz
    2 muhammad ammar qayyuum
    3 muhammad ammar fattah
    soalannye,perlukah ank2 sy ditukar nama kerana menggunakan asma ul husna?

    1. Tak perlu tukar sbb tiada alif lam dan bukan nama yg tunggal..ada nama lain sbg sandaran. Jika nama tunggal ada alif lam spt al-qayyum bin ahmad cthnya, yg tu baru tak boleh..

  52. Salam ustaz,
    Suami dan saya ingin menamakan anak sulung kami dengan turutan huruf S, A, H, suami mncdgkan syed aiden huzayn. Adakah mempunyai maksud nama tersebut? Ataupun ada nama lain bermula huruf h yg sesuai untuk digabungkan dengan syed aiden. Hrp ustaz dpt jelaskan. T. Kasih..

  53. saya berminat nak namakan anak perempuan dengan nama Siti Khadijah, Siti Aisyah, Siti Fatimah Az Zahra..

    nak tanya ustaz, perkataan “Siti” tu memang ada atau tambahan orang melayu je?

    sebab bila baca sirah nabi dan kisah2 Islam, biasa ditulis hanya Saidatina Khadijah, Saidatina Aisyah, Fatimah Az Zahra..

    so ape maksud Siti tu?
    Memangkah nama Saidatina Khadijah, Saidatina Aisyah, Fatimah Az Zahra ada “Siti” di depannya?

    1. Setakat yg Ustaz Love tahu, siti itu berasal drp sidi (sayyid bg lelaki dan sayyidah bg pempuan)..

      1. salam ustaz.. apa pendapat ustaz dengan nama nie
        MUHAMMAD AQIL QAYYUM dan apa maknanya..
        terima kasih..

      2. Assalamu’alaikum pak ustadz.. saya mau tanya arti nama saya apa ya ? ehehe..
        ” debby marisca “

  54. Salam…

    Ustaz, adik saya menamakan anaknya Qoid Ar-Rafieq..tapi belum lagi daftar…apa pandgn ustaz?

    1. salam ustaz….

      saya mempunyai seorang anak lelaki & nama di beriakan oleh kaka iapar saya…Ryan Aiden Mikael..adakah nama ini mempunyai maksud yang baek atau sebaliknya? Saya pernah dengar orang berkata “kalau nama tak de makna tak pe,jangan nama makne yang buruk”..betul ke ustaz?

      1. sepengetahuan Ustaz Love, nama itu mempunyai maksud yg baik.. yg terbaik adalah nama yg kita fahami maksudnya.. kalau takde maksud, buat apa kita nak letak sebagai nama, ye tak?

  55. Salam ustaz…
    Harap dapat jawab soalan saya berkenaan nama Qoid Ar-Rafieq…Dalam buku tulis Qaid tp adik nk ltk nama Qoid..ada beza makna x? Dan pndgn ustaz ttg nama yg dipilih ni sesuai dn elok x? Adik saya dah nak daftar Isnin dpn (23/7/12), hrp ustz dpt jwb segera…terima kasih

    1. Qoid atau Qaid adalah dua benda yg sama.. ia dieja dengan huruf qaf juga (sbb ia perkataan drp bahasa arab) yg bermaksud pemimpin.. pada pandangan Ustaz Love, nama itu memang elok.. cuma akan bertambah elok kalau dapat letak Muhammad di depannya..

      1. Terima kasih krna mjwb soalan sy tu…ada 1 lg soalan…bagaimana pula dgn nama Imannur Najla? Ok ke? Maaf la byk btanya..sbb sy rasa musykil pula…dh namakn anak nama ni…tp bl dh dftr mcm x kena la pula..hrp ustz boleh jwb ye…

    1. pasa pandangan Ustaz Love, zehra dan zahra tu lebih kurang sama je.. beza hanya pada sebutan.. satu nampak mcm mat salleh sket.. kihkih 😀

  56. Terima kasih ustaz. Lagi satu kalau saya sambungkan nama izz + daris menjadi izzdaris, adakah maknanya masih sama, Ustaz?

  57. Salam Ustaz, saya nak tanya, anak lelaki pertama saya nama Adney, bolehkan saya menamakan anak lelaki kedua saya dgn nama Ayden (Eden) yg mempunyai makna yg sama? Eden tu memang maksud yg sama dgn Adni ke?

    1. Maksudnya sama.. Tp bila perkataan itu asalnya dlm bahasa arab, lebih baik mengikut sebutan arab. Lagipun eden dlm bhs melayu nogori bermaksud saya (ekau maksudnya kamu). Takut nnt jadi bahan ejekan.. 😀

  58. Assalammualaikum ustaz

    Boleh ustaz terangkan maksud nama di bawah:

    1) Adif
    2) Elman

    Terima kasih ustaz….

  59. assalammualaikum ustaz
    1:sy nk tnya ank perempuan sy nama NUR ALYA BATRISYA..kata penceramah tv9 n dln internet batrisya tu nama ank jin..ank sy dr dlm pantang asyik menangis je..tp da bsr alhamdullillah sihat…dia bhsa kn diri dia yaya…
    2:apa maksud nama NURSHAH UMMI
    3:sy bakal lahir kn bayi pd bln 10 ni klo gurl sy nk letak NUR AFIYAH BASYIRAH,klo boy MUHAMMAD AQIL ASYRAF apa PENDAPAT USTAZ?

    1. 1. batrisya itu maksudnya cerdik / pintar. Sama ada ia nama anak jin atau cucu jin, Ustaz Love pun tak pasti. Cuma, kita perlu faham yg jin juga adalah makhluk mukallaf (yang dipertanggungjawabkan dgn dosa pahala seperti manusia), jadi jika mereka menggunakan nama Siti Nurhaliza sekalipun, tidaklah menjadikan kita haram menggunakan nama tersebut.

      2. maksud nur : cahaya, shah : raja (dalam bahasa Parsi).. kalau dlm bahasa arab shah (dengan ta’ marbuthoh) bermaksud kambing.. ummi : ibuku

      3. alhamdulillah.. nama2 itu membawa maksud yg baik.

  60. Ust, kalau untuk letak nama muhammad, yg betul / yg memberi maksud yg sebenarnya patutnya muhammad tu letak di depan atau belakang yea? Ada saudara dari mekah mengatakan muhammad di belakang baru ada makna. Mohon penjelasan

  61. salam. ustaz, bole ke memberi nama anak sempena nama nabi serentak. contoh: muhammad daud, muhammad daniyal, muhammad ilyas,etc

  62. Assalamualaikum ustaz, saya ingin memohon pendapat ustaz. jikalau saya ingin menamakan anak al-___ (yg bukan nama Allah) sahaja tanpa apa-apa nama lain di hadapannya boleh ke? contohnya seperti al-falah

    1. boleh, takde masalah.. cuma kebiasaannya nama yg tunggal mcm tu diletakkan muhammad di depannya menjadi muhammad al-falah.. itu lagi cantek..

      1. Salam ustaz love, perlu ke nama anak lelaki diletakkan Muhammad di depannya? sy bercadang nak namakan anak sy Haris Baihaqi tp x nak letak muhammad kat depannya sebab x nak nama panjang sgt..apa pandangan ustaz maksud nm tersebu?

        1. Tak letak pun takpe.. cuma jika diletakkan, ia lebih baik mengambil sempena nama Nabi kita, Muhammad s.a.w.. Nama Haris Baihaqi itu memang bagus..

      2. terima kasih atas jawapan. saya sebenarnya prefer nama pendek-pendek juga asalkan ada makna yg bagus.

        1. nama panjang atau pendek, takde masalah.. yg jadi masalahnya, bila nama dah pendek, dipendekkan lagi.. sampai hilang maksud asalnya (Gayah – asalnya Ghayah bermaksud tujuan / matlamat.. dipendekkan panggilannya menjadi Yah). Nama panjang memberikan lebih pilihan untuk dipanggil..

          1. lagi satu kemusykilan..betul ke kalau xletak nama muhammad di depan, nanti di padang mahsyar nama tersebut lambat dipanggil?

  63. assalamualaikum ustaz…. Sy baru sahaja menunaikan ibadah umrah bersama anak dlm kandungan sy dan bercadang untuk mengabadikan nama2 yg berkaitan dgn ibadah umrah, mekah dan madinah utk anak dalam kandungan sy ni…. Tapi sy tak tahu nama apa yg sesuai….saya suka nama madina tapi rasanya lebih sesuai utk girl…..anak sy boy….. Boleh ustaz cadangkan nama yg sesuai?
    And sesuai tak gabungan nama zarith izz zikri? Terima kasih

    1. Setakat yg Ustaz Love terlintas, nama Zam-zam tu ok gak.. biasa digunakan oleh lelaki.. Muhammad Zam-zam. Kalau nak letak nama Muhammad Tawaf ke, Muhammad Tahallul ke, macam tak kena plak 😀

      Gabungan nama tu membawa maksud yg baik.. takde masalah..

  64. Salam, ustaz saya bakal menimang cahaya mata lelaki yang pertama pada bulan November nanti. Saya dan suami bercadang menamakan nya Muhammad Rayyan Iskandar. Harap ustaz dapat memberi pandangan pada nama tersebut.

  65. Salam Saya musykil tentang ejaan nama anak..adakah maksud sesuatu nama itu berubah jika ejaan rumi diubah tetapi masih mengekalkan bunyi yg sama?contohnya IMAN..tp diberi ejaan moden EIYMANN..ataupun YUSUF, diubah ejaan menjadi EUSUFF.. Perlukah ejaan rumi mengikut ejaan bahasa arab 100%?

    1. Salam, minta pandangan….

      Kalo nak namakan anak dengan nama Hadi, yang mana lebih elok?
      – Abdul Hadi @
      – Muhammad Hadi…..

    2. ejaan rumi takkan sama dengan ejaan arab.. sbb tu nak belajar al-Quran, kena kenal huruf2 arab, dan bukannya belajar melalui tulisan rumi. Ejaan nama, walau apa juga gayanya, yang paling penting adalah sebutannya dan maksud yg nak disebutkan itu. Ejaan Yusuf, Eusuff, Yusof, Yiusof dsb takde masalah, sbb ia memberikan sebutan dan maksud nama Yusuf..

      WA

  66. assalamualaikaum… bolehkah gna nama Azfaril azeem , walaupun dlm ejaan arabnya azfar al-azeem….

  67. Assalamualaikum Ust.

    Terima kasih penjelasan ust..saya sgt gembira baca sbb sy suka nama mu’iz.
    Saya & suami berminat dengan nama yg pendek. senang..kadang2 panjang sangat nanti panggilan jadi pendek bila kat sekolah. mazwan= wan, khadijah = khati
    dah hilang maksud sebenar.
    sy berminat dengan nama
    Muhammad Muaz Bin Amir Hakim = nama sahabat
    Muhammad Muiz = memuliakan (99 nama Allah tp tak letak AL)
    Muhammad Muin = menolong

    Kalau perempuan saya nak letak
    Nurin Aina Binti Amir Hakim = aina yg bermata cantik tp maksud aina jugak: dimana? boleh ke ust?
    Nurin Alyaa = ketinggian

    Adakah maksud Nurin = Nur = cahaya
    saya xnak letak nurul sebab nnt dh besar mesti akan ada yg panggil nurul (nur + AL) xde maksud
    Jadi saya nak letak NURIN.. ok x ust?
    Harap ust dapat beri penjelasan
    terima kasih byk2 🙂

  68. Ustaz Love, boleh tak saya nak beri nama Isaac untuk anak lelaki saya? Dari bacaan saya, nama Isaac tu berasal dari Ishak (untuk bahasa arab) salah ke saya kalau beri nama tersebut? Terima kasih 🙂

  69. Assalamualaikum Ustaz…

    saya ada baca dr beberapa blogger/google yg lain mengenai sunat memberi nama pada anak walaupun gugur/meninggal dlm kandungan……

    saya cuba mencari nama yg sesuai untuk anak yg telah saya kandungkan lebih dari 3 bulan… ada yg gugur dan ada yang telah meninggal dalam kandungan ketika 5 bulan lebih…..
    semua kandungan yg 3 bulan ke atas adalah 4 kali…

    mohon ustaz beri panduan pada saya 4 nama yg sesuai utk anak2 saya, walaupun saya tdk tahu kandungn saya itu lelaki atau perempuan…

    di padang masyar nanti nama2 anak kita akan dipanggil dengan nama yang diberi oleh kita…
    insyaallah…

    nama anak2 saya yg hidup
    nur ardini batrisya
    ahmad danial adham
    ahmad syafi ahza

    harap ustaz dapat membantu…
    terima kasih..
    nazroliza recently posted..SUNAT BAGI NAMA ANAK YG MENINGGAL DLM KANDUNGANMy Profile

    1. Assalamualaikum Ustaz…

      Boleh tak saya tahu maksud nama berikut & boleh tak saya menamakan anak saya;

      1) Aaron;
      2) Nazril;
      3) Ilan

      Harap Ustaz dpt membantu..terima kasih

  70. Assalamualaikum ustaz.. Mohon bertanya erti nama– 1) Nurriana Syahira / 2) Khaleef Raihan Zikri / 3) Nurrania Zahira. Terima kasih : )

  71. assalamualaikum ustaz..sy bakal menimang cahayamata tidak lama lagi.nama yg sy pilih adalah :
    adam hasif (lelaki) ataupun
    syazwina balqis (perempuan).
    adakah nama tersebut elok atau adakah perlu letak muhammad dan nur/nurul di depan? terima kasih

  72. Assalamualaikum..
    Mohon pandangan ustaz nama berikut ada makna/maksud yg baik..atau uztaz ada pandangan nama yg lebih baik..

    1. Muhammad Adib Furqan
    2. Muhammad Adib Rayyan
    terima kasih

  73. Assalammualaikum ustaz

    Bulan 12 ni insyaAllah saya akan melahirkan bayi lelaki. Nak minta pandangan ustaz nama yang sesuai di bawah ni

    1- Akif Izz Zafran
    2. Akif Ar-Rayyan
    3. Akif Khaleef

    Saya lebih minat Akif Khaleef tapi tak tahulah samada gabungan maksudnya sesuai

    T.kasih banyak2 ustaz =)

  74. Salam ustaz love,apakah hukum jika nama Adrian diberi pada anak saya yang bakal lahir jika nama tersebut berasal dari bahasa Greek dan bermaksud kekayaan. Nama tersebut pernah dipakai oleh paderi2 kristian.Adakah salah di sisi agama Islam?.Mohon ustaz dapat perjelaskan.

  75. Assalam Ustaz….

    saya nk tnya bole ke saya letak nama Adlin Firzanah untuk ank yang bakal lahir? sedangkan adlin untuk bayi lelaki…bole ke dipakai untuk bayi perempuan?

  76. salam ustaz..saya nak tanya bulehkah kite meletakkan nama pertama anak kita dengan nama puteri,tengku atau singkatan bg tengku ialah “ku” walaupun nama keturunan sy dan suami saya tiada brpgkt puteri atau tengku.. adakah ia salah? maaf saya hanya skdr brtya..

    1. takde masalah nak letak.. nak letak nama Maharaja pun ok.. cuma ia salah dari sudut penggunaan dalam masyarakat..itu saja.

  77. Salam Ustaz….

    Saya akan dikurniakan seorg puteri tidak lama lagi. Ingin mendapat pendpt ustaz tentang nama yg saya ingin berikan, mana satu yg lebih sesuai…

    1)Naurah Arina
    2)Naurah Arissa
    3)Naurah Ariana

    Terima kasih.

    1. pada pandangan Ustaz Love, kesemua nama yg diberikan agak kurang tepat dari segi gabungan makna.. dan ada yg Ustaz Love tak pasti maknanya.

      WA

  78. Ustaz..nk tanya klu sy guna nama allah aliy..boleh x.sy hajat nk namakn baby ngn muhammad aliy qusyairi..pe maksudnya?

  79. Salam ustaz. Apakah maksud nama Samsudin? Dan sy telah memberi nama Muhammad Mateen Samsudean kpd anak sy. Boleh tak ustaz berikan maksud nama tersebut? Dan ada yg kata kalau guna nama2 Allah, tak baik/tak bagus letak Muhammad di depannya. Mohon penjelasan ustaz. Thank u.

  80. Salam ustaz. Apakah maksud nama Samsudin? Dan sy telah memberikan nama Muhammad Mateen Samsudean kpd anak sy. Boleh tak ustaz berikan maksud nama tersebut? Dan ada yg kata kalau guna nama2 Allah, tak baik/tak bagus letak Muhammad di depannya. Mohon penjelasan ustaz. Thank u.

  81. ustaz..saya ingin meletakkan nama bayi lelaki saya dengan nama Muhammad Aisy Ar-Rizqin.. Boleh ke letak pangkal nama dengan Ar?adakah akan menukar maksud nama?

  82. sslam…
    boleh ke kita ltk nama malaikat…cthnya mikhail
    dan digabung dgn aidan..sy jumpa maksudnya dlm bhs arab sang penolong…
    mikhail adalah mlaikat yg trunkn rezeki….jd jika mikhail aidan penolong yg trunkn rezeki…mcm tu ke ustaz…

  83. Salam, ustaz.. saya baru dikurniakan cahaya mata yang pertama, lelaki, dan bercadang memberi nama spt Danial DanishRizq .
    Muhammad Iman Azfar Rizq .
    Muhammad Rizq Raihan
    Rizki Fathullah
    Rizq Darwisy
    Annur Raisya Rizq
    Ashari Rizqi
    Nak tanye bole tak saya guna nama salah 1 nama diatas dan apakah maksud nama2 tersebut.. minta pencerahan ustaz..

  84. Ustaz..sya nk tny apa maksud nama
    1) Muhammad Rayyan Al Haqaish
    2) Khayra Khalyssa Az Zahra
    Harap ustaz dpt membantu..

  85. Assalamualaikum wbt..

    Wife nak namakan anak kami nanti Nur Syifa Husna. Apa pendpt ustaz ttg gabungan nama itu… Dan ttg Syifa itu apakah sebutannya itu perlu ada -ak dibelakangnya atau sekadar -a saja?

    Terima Kasih

    1. kalau Ustaz Love boleh cadangkan, lagi cantek letak Nur Syifa’ al-Husna. Sebutan Syifa’ tu ada -ak di belakang.

  86. Assalam ustaz love.

    Kagum ustaz nOnstop menjawab soalan2 di atas. Saya pun nak tanya ustaz jgk lah..

    Apa pendapat ustaz tentang nama ahmad deen hannan? Dan Kalau gabungkan nama ahmad+deen = ahmaddeen, adakah ia membawa makna yg sama mcm nama tunggalnya atau totally tak ada makna..

    1. maksudnya sama saja.. cuma susunannya agak kurang sesuai.. pada pandangan Ustaz Love, lebih sesuai jika diletakkan Ahmad Hannan Ad-Deen (Ahmad Hannanuddin).

      Ahmad : Yang terpuji
      Hanan : belas / simpati
      Deen : Agama

  87. Assalamualaikum ustaz,

    sy bercadang nak menamakn cahaya mata yg bakal isteri saya lahirkn nanti dengan nama MUHAMMAD AQEEL ZIQRI..apa pendapat ustaz?

    1. Nama tu ok.. cuma Ziqri tu kalau boleh ejaannya ditukar menjadi Zikri (supaya sebutan nanti mirip huruf kaf dan bukan qof).

  88. Assalamualaikum ustaz, Nama Ayden maksudnnya tangan kan? Ejaan arab (alif, ya, dal,ya, nun) betul? Boleh guna untuk diletakkan untuk nama anak.? Terima kasih ustaz.

    1. Org tak gunakan sebutan ayden atau ejaan yg membawa maksud tangan.. sebaliknya menggunakan ejaan dan sebutan ‘Aaid (ain alif hamzah dal) atau ‘Aaidiin.. yg membawa maksud org2 yg kembali..

  89. Assalamualaikum Ustaz sy mohon penjelasan kalau sy ingin menamakan anak ADZ ZARITH MUHAMMAD, ‘AUF UTHMAN AFFAN boleh ke dan ape maksudnye ustaz?

  90. Terima kasih ustaz.. Ustaz tak jemu2 jawab soalan walaupun entry ni dah lama.. Sangat membantu… Alhamdulillah..subhanallah 🙂

    1. Ustaz Love cuma tahu maksud Arasy (yg membawa maksud Arsy) dan Putra (perkataan Melayu dan bukan Arab yg bermaksud anak lelaki). Yg lain kemungkinan ada maksudnya dalam Bahasa Indonesia. Ustaz Love kurang arif.

        1. Jika tidak mengetahui maksudnya, lebih baik kita tidak menggunakannya.. kerana nama panggilan itu seumpama doa. Gunakan saja nama umum yang lebih memberi maksud seperti Muhammad Arasy. WA

          1. Jika tidak mengetahui maksudnya, lebih baik kita tidak menggunakannya.. kerana nama panggilan itu seumpama doa. Gunakan saja nama umum yang lebih memberi maksud seperti Muhammad Arasy. WA

  91. Assalamualaikum ustaz… Saya bercadang ingin meletakkan nama anak yg bakal lahir nanti Nor Ibrahim Al-Hadi. Jadi, Al-Hadi tu xboleh guna la ye? If Nor Ibrahim Hadi, boleh ye?

  92. Salam.. Ustaz. Saya nak tanya kalau penggunaan nama abdul tu, adakah d mestikan dengan menggandingkannya dengan asma ul husna? Spt Abd kareem, Abd Muiz, Abdul Rasyid. Kalau tak di ganding dgn asma ul husna boleh tak? Mcm Abdul Rayyan, Abdul Thaqif, Abdul Akif?

    1. ya.. jika abdul itu digabungkan dengan nama lain, ia akan memberi maksud yg menyalahi akidah.. cthnya abdul kaabah atau abdul rayyan dsb, ia memberi maksud hamba kepada makhluk (kaabah itu makhluk.. begitu juga rayyan) sbb abdul itu bermaksud hamba (‘abd).

      1. Assalam.
        Ustaz, saya bakal menerima cahaya mata pertama, inshallah jika diizikanNya pada awal Feb ni. saya ingin menyambung legasi nama pertama keluarga saya iaitu Amir. tapi saya agak berkenan dengan nama “Qayyum” sebab selalu berzikir Ya Hayyum YA Qayyum yg memberi saya ketenangan. soalan saya adakah boleh saya menamakan saya dengan Amir El Qayyum nanti? El tu cuma pada saya penyambung untuk mencantikkan nama. ataupun guna Ar jika boleh. mohon nasihat Ustaz.

        1. Gabungan nama tu pada pandangan Ustaz Love takde masalah walaupun agak kurang sesuai.. jika Ustaz Love boleh cadangkan, nama Amir Abd al-Qayyum itu lebih sesuai..

          WA

  93. ustaz, nama anak perempuan sy, AYRISS NUR ALEISHA…adakah betul fahaman sy bahawa nama ini membawa maksud sejenis bunga cahaya yg terpelihara & bagaimana dengan ejaan jawinya?

    bagi anak kedua MUHAMMAD AQEEL AR-RAYYAN…in shaa allah..apakah maksudnya ustaz?

    1. Setakat pengetahuan Ustaz Love, hanya nama Nur saja yg mempunyai maksud dan berasal drp perkataan arab, yg bermaksud cahaya. Ayriss tu rasanya nama lain bagi anak mata (istilah sains – iris). Aleisya juga Ustaz Love tak jumpai maksudnya..

      Muhammad : yg terpuji
      Aqeel : yg berakal
      ar-rayyan : nama pintu syurga bagi org berpuasa

      WA

  94. Ustaz..sya nk tny apa maksud nama
    1) Muhammad Rayyan Al Haqaish
    2) Khayra Khalyssa Az Zahra
    Harap ustaz dpt membantu..

    1. 1. Muhammad : yg terpuji
      rayyan : nama pintu syurga utk org berpuasa
      hakaaish : mengumpul / menghimpun (yg ni Ustaz Love kurang pasti.. cuba rujuk Ustaz lain)

      2. khayra : kebaikan
      khalisah : ikhlas / org ikhlas
      zahrah : bunga

      1. Salam ustaz…sekiranya saya tukarkan Huruf K ke Huruf Q bg nama
        Qhayra Qhalyssa Az Zahra..adakah maksudnya juga akan berubah…
        Harap ustaz dpt membantu..

    1. Boleh.. takde masalah.. maksudnya :

      Mukhlis : Orang yg ikhlas
      Aidan : (daripada ‘Aa’id – ain alif hamzah dal) yg bermaksud org yg kembali

    1. untuk mendapatkan maksud yg betul, sebutannya juga kena betul.. iaitu ‘aa’id (ain alif hamzah dal.. sebutan lepas tu Aa’iden ke, idun ke, idan ke, takde masalah) yg bermaksud org yg kembali.. cth lain spt eidul fitri : kembali kepada fitrah

      1. salam ustaz..boleh ka namakan anak lelaki seperti nama sahabat Nabi Muhammad s.a.w seperti saidina umar al-khattab @ khalifah umar al-khattab…manakala anam perempuan dimulakan dengan saidatina diikuti nama yg lain…klu letak nama saidatina aisyah bagaimana pula…

  95. Assalamualaikum ustaz…
    Mcmana pulak dgn nama Aryan ? Apa maksudnya?
    Kalau la nama Ayden itu digunakan ejaan rumi Ayden tetapi cara sebutan dan ejaan jawinya kita gunakan ejaan ain alif hamzah adakah dibolehkan ustaz?
    Terima kasih ustaz.

    1. Aryan tu suatu puak yg dianggap suci dan hebat.. ada kaitan dengan Hindu (dalam kitab Veda) dan juga Nazi (mereka mengagungkan bangsa Aryan.. dianggap sang penakluk sehingga diabadikan dalam bendera). Oleh kerana ia berkaitan dengan suatu bahagian drp agama Hindu, sebaiknya tidak digunakan sebagai nama. Itu pandangan peribadi Ustaz Love. Kalau salah, harap dapat betulkan.

      Ayden / Eden itu lebih kepada maksud syurga (perkataan Eden memberi maksud Syurga Adnin).

      WA

  96. Assalamualaikum,

    Saya nak tanya boleh ke nama kan anak dengan Amirul Mukminin? Jika boleh, manakah yang lebih sesuai?

    1. Amirul Mukminin
    2. Amir al-Mukminin
    3. Amir ul-Mukminin

    TQ.

      1. maknanya no1. atau no.2 mana2 boleh digunakan ye? adakah Amirul mempunyai maksud ustaz? apakah nama lain yang sesuai digandingkan dengan Amirul ustaz?

        1. Ya.. amir maksudnya ketua.. kalau sebut amirul saja, perkataan tu salah drp sudut kaedah arab. Boleh digandingkan dgn apa saja nama lain yg memberi maksud yg baik spt amirul hakim, amirul mukhtar dsb.

  97. kalu sy nk letak nama ilman nafiz ok x ustaz? anak kwn sy nama ahmad rayyan raqeeb,ank kerap kena sawan. ada kaitan dgn nama x ustaz?

    1. ilman : ilmu
      nafiz : berwibawa, tajam akal

      nama takde kaitan dengan sawan ke, tak serasi ke dsb.. cuba gi cek kat hospital.. takut2 anak tu ada masalah kesihatan.

  98. salam..ustaz sy betul2 inginkan pandangan dan cadangan ustaz..anak sy dah 4bln.nama dia Muhammad Rizqi. tapi bila di sebut rizki. sy keliru yg mana yg betul bila sebut nama nya.sy ingin menukar nama dia menjadi muhammad Rizqi Syahmi.dan daftar semula di jpn. pada pandangan ustz perlu tak sy tukar..? time kasih ustaz

  99. assalamualaikum

    apakah nama anak dari bahasa sansekerta boleh atau tidak?
    mohon penjelasannya. terimakasiu

  100. salam ustaz love..
    sy dan suami bakal melahirkan anak lelaki dan kami bercadang ingin memberi nama anak kami ” Muhammad El-Shaarawy” jadi soalan kami..adakah name tersebut sesuai dan boleh diguna pakai ?
    terima kasih

    1. insyaAllah, takde masalah.. cuma kalau boleh Ustaz Love cadangkan, tambah jadi Muhammad Mutawalli El-Shaarawy (mcm nama ulamak besar Mesir).

  101. Salam.

    Apa pandangan ustaz tentang nama-nama berikut untuk anak perempuan.

    1) Maisarah
    2) Amelia
    3) Sarah Amelia

    Boleh ustaz cadangkan nama gandingan yang sesuai/sedap untuk nama2 berikut:

    1) Sarah ________
    2) _______ Maisarah
    3) Maisarah _______
    4) ________ Tasnim

    Sori menyusahkan ustaz, tak tau saya nak tanya sape. Takut silap ganding, maksud jadi pelik pula. TQ ye ustaz.

    1. 1) Maisarah : Sebelah kiri..
      2) Amelia : Pada pandangan Ustaz Love, sebutannya lebih dekat dengan Amaliyyah yang bermaksud amal perbuatan.
      3) Sarah : nama isteri Nabi Ibrahim a.s.

      WA

      1. Ustaz, sy bnr2 keliru pasal nama maisarah ni. Nama lelaki ke perempuan?

        Mcm grammar/spelling serta asal usul nama ni (hamba lelaki khadijah dan byk perawi nama ini adalah yg popular) dan sehingga kini di tanah-tanah arab, ia adalah nama lelaki!

        Kalau di sana nama ni nama lelaki. so jika org kita nak juga namakan anak pompuan dia maisara mcmana?

  102. Assalamualaikum Ustaz,

    Mohon pendapat ustaz mengenai maksud dan kombinasi nama Syafiyah Adni / Adani.

    Jazakallahu khairan kathira

    1. Pada pandangan Ustaz Love, yg lebih tepat adalah Sofiyyah. Kombinasi Adni Sofiyyah itu lebih tersusun.

      WA

    1. As Salam ustaz,
      Mintak pandangan ttg nama “aqeel iskandar” yang membawa maksud yang bijak, nama seorang raja. Aqil = bijak, kalau ejaan ditukar menjadi aqeel ada maksud lain ke? dan apa pandangan ustaz dgn nama “iris areesa”? iris = bunga dan areesa mmg sy tak jumpe makna nye. Kalau arissa = kekuatan, azam

      1. aqeel : yg berakal
        iskandar : dinisbahkan kepada nama raja atau tempat..

        nama iris dan areesa / arissa, Ustaz Love tak tahu maksudnya.

      1. ustaz tp bukan izz tu maknanya kekuatan?
        jd xde masalah la kalau sy letak nama anak dgn nama tu.
        syukran ustaz. 🙂

  103. Assalamualaikum Ustaz.

    Boleh saya tahu makna & ejaan jawi yang tepat untuk –

    1. Aqil
    2. Mu’iz / Muiz

    Harap dapat penjelasan. Terima Kasih.

  104. assalamualaikum ustaz. sekarang saya tengah tunggu hari untuk bersalin dan masih tak tahu nama apa yang paling sesuai.

    1) saya dari bujang memang suka nama zakri tapi dengan ejaan yang berlainan..ada masalah tak kalau saya ejakan zakri dengan “zachry”??

    2) saya nak letakkan nama “Muhamad A…… Zachry” tapi nama tengah tu masih belum dapat saya isikan sampai sekarang. boleh tak ustaz cadangkan nama yang paling baik utk anak yang bakal lahir.

    saya harap ustaz dapat jawab secepat yang mungkin. terima kasih..
    wassalam..

    1. 1) masalahnya bukan pada ejaan, tapi pada maksud sebutan. Setakat pengetahuan Ustaz Love, sebutan yg tepat adalah Zikri dan bukan Zakri.

      2) Ustaz Love cadangkan nama Muhammad Abdullah Zikri.

      WA

  105. Ustaz, saya bakal melahirkan anak Mac ini dan saya n suami sepakat untuk menamakan anak Muhammad Al-Fateeh. Adakah boleh saya menamakan sedemikian sedangkan Al-Fateh hanya gelaran? Apa pandangan Ustaz.

    1. takde masalah.. sbb sekalipun ia suatu gelaran, namun ia dinisbahkan kepada seorang raja yg adil yg telah membuka yg telah membuka Costantinople (Istanbul) spt yg diramalkan oleh Nabi s.a.w. Lagipun tiada masalah dari sudut maknanya.

      WA

  106. assalamualaikum ustaz,

    saya bakal melahir kan anak lelaki. saya ingin menamakan anak saya Aiden Dzarif. apa kah maknanya ustaz?

    terima kasih

  107. assalammualaikum ustaz. .
    1-di dalam bahasa arab ejaan untuk umar d mulakan dengan huruf ain. .adakah pada tulisan rumi saya perlu meletak tanda ‘umar untuk mengelakkan dari tersalah maksud?

      1. Assalamualaikum,
        InsyaAllah saya akan menerima cahaya mata tidak lama lagi. Apa pandangan Ustaz untuk menamakan anak perempuan dengan nama Hanania sedangkan nama tersebut adalah pilihan nama anak lelaki? Mungkin Ustaz boleh memberi pandangan nama berikut atau ada cadangan nama lain:

        Hanania Firzanna
        Hasya Hanania
        Alma Hanania

        Terima kasih

        1. Ada nama2 tertentu yg boleh digunakan untuk kedua2 jantina.. contohnya Aini, nurul huda dsb walaupun biasanya kita letak pada anak perempuan. Ustaz Love tak pandai nak bagi cadangan.. sebaiknya nama itu membawa maksud yg baik dan mudah disebut.

          WA

  108. Assalamualaikum ustaz, Saya nak check kalau saya letak nama anak saya Muhd Aqeel Mikhael apa maksudnya? Adakah meletakkan nama malakat adalah tidak baik? tolong bantu

  109. Assalamualaikum ustaz

    Ustaz nak tanya bolehkan ejaan nama anak dalam rumi dimodenkan contoh Zain tetapi dieja dengan Zaen…adakah maksudnye sudah berbeza?

  110. Assalamualaikum ustaz.
    Boleh saya tahu maksud nama ILHAN?
    Nama ni sesuai utk anak perempuan & juga anak lelaki ke?
    Terima kasih atas bantuan

    1. Kalau tak silap, ia berasal drp perkataan lahn, iaitu lenggok suara atau melodi. Ilhan tu maksudnya orang yang menggubah melodi.. boleh digunakan untuk lelaki mahupun perempuan.

      1. AsSalam..
        sy bakal melahirkan anak xlama lg..sy b’cadang nk letakkan gabungan nama amni..tp gabungan nama yg sy pilih semuanya sami sy kata xkena dari sebutan b.arabnya..bleh x ustaz cadangkan gabungan nama amni yg sesuai…tq

          1. boleh letak nama nur amni atau nurul amni.. jangan letak nama nur amnu dah le.. kiki

    1. nak kata komposer tu, macam tak kena juga.. sbb komposer tu adalah penggubah lagu, sedangkan lahn itu maksudnya lenggok / gaya sebutan (slang).

  111. Salam ustaz love… saya menamakan anak lelaki saya dengan nama Muhammad Adiyy sempena nama seorang pejuang islam iaitu adiyy ibn hatim… sedangkan saya tak tahu apa maksud sebenar ‘adiyy’ itu sendiri… mohon ustaz kongsikan maksud ‘adiyy’… terima kasih…

  112. ASSALAMUALAIKUM USTAZ…
    Boleh ustaz tolong bagi pandangan ttg maksud nama ADRIAN dan ADRIANA?? adakah nama2 tsebut tgolong dlm nama-nama yang baik dan nama-nama ISLAM?? sy dan suami bcadang letakkan nama-nama tsebut utk bakal cahaya mata kami.

    terima kasih atas perkongsian daripada ustaz.

  113. Salam ustaz love… saya menamakan anak lelaki saya dengan nama Muhammad Adiyy sempena nama seorang pejuang islam iaitu adiyy ibn hatim… sedangkan saya tak tahu apa maksud sebenar ‘adiyy’ itu sendiri… mohon ustaz kongsikan maksud ‘adiyy’… terima kasih…

    1. Ustaz Love tak pasti maksudnya yg sebenar.. tetapi tiada masalah menggunakan nama para sahabat Nabi sebagai nisbah nama kepada seorang tokoh yg diiktiraf seperti Adi bin Hatim.

        1. USTAZ,

          BOLEH KOMEN UTK CADANGAN NAMA BERIKUT :

          AZZAHRA NUR ADNIN @ LEBIH SESUAI ADNIN NUR ZAHRA

        2. 3. Anneesa’ : wanita
          Nur : cahaya
          Zahra’ : Bunga

          4. Aqeel : yg berakal
          Asyraf : Yang paling mulia

          yg 2 lagi tu Ustaz Love tak tahu apa maksudnya.. WA

  114. Assalamualaikum ustaz..
    Saya saudara baru dlm islam dan juga mengambil seorang anak angkat perempuan.
    Saya berikan nama Nurfateema bt Abdullah..sekarang baby dh masuk umur 4mth..
    Mohon ustaz terangkan nama baby saya..
    Terrima kasih 🙂

    1. ariana : bukan drp bahasa arab, sebaliknya bahasa aryan yg bermaksud bangsa terpilih (kalau tak silap)

      qaisara : raja / penguasa (parsi)

      1. Salam Ustaz,

        Ada tak maksud nama anak lelaki utk nama ini:-
        1) Nazril @ Nazreel;
        2) Nazreef;
        Kalau nama anak perempuan contoh nama Qisya..kalau kita tulis Kiesha @ Kiesya…maksud dia lari x??
        sekian, tq 🙂

        1. Salam ustaz,

          Minta penjelasan dpd ustaz makna nama2 berikut

          1. Iman Az-Zahra

          2. Iman Fatimah Az-Zahra

          Mana lebih sesuai?

          Nama puteri Rasulullah ejaannya adakah Az-Zahra atau Az-Zahrah?

          Jazakallah ustaz

          1. Iman : Iman / Kepercayaan / Keyakinan
            Fatimah : Nisbah nama puteri Nabi s.a.w.
            Az-Zahra’ : yang indah seperti bunga

            Ustaz Love cadangkan nama Fatimah az-Zahra’.. nama puteri Nabi s.a.w. cuma Fatimah, az-Zahra’ itu cuma gelaran.

        2. 1. yg lebih tepat adalah Nadzrun / Nadzri yg bermaksud pandangan / pandanganku
          2. nazrif Ustaz Love tak pasti maksudnya.

          Qisha pun Ustaz Love tak tahu apa maksudnya..

  115. Salam Ustaz…

    Kalau sy letak nama Imaan Al-Hakeem boleh ke?
    Minta pandangan ustaz..
    terima kasih.

      1. Salam Ustaz,yang mana ejaan yang betul,Mohammad Omar atau Muhammad Umar dari bahasa arab ke rumi.Mohon penjelasan

  116. Salam Ustaz,saya ada sedikit kekeliruan dari segi ejaan arab ke rumi…ejaan manakah yang benar antara Mohammad Omar dan Muhammad Umar.Mohon beri penjelasan….

      1. محمد عمر ,cuba ustaz love teliti betul2…kerana kalau Muhammad Umar ejaan dalam arab mesti ada wau…maaf

          1. ustaz,
            untuk nama zahra’ & anneesa’ bagaimana gabungan nama yg sesuai dgn maksud nama2 itu?

            ad juga pendapat menyatakan zahra bermaksud yang mengunjungi..bgmana ustaz?

            drp komen ustaz, yg sy faham anneesa’ maksudnya wanita

          2. maksud yg lain tu Ustaz Love tak pasti.. gabungan nama yg sesuai adalah zahratun nisaa’ (zahrah an-nisaa’).. WA

    1. Muhammad : yg terpuji
      Naufal : pemurah
      al-amin : yg jujur

      Nakhaie : kalau tak silap maksudnya tunjang
      asy-syakirin : orang2 yg bersyukur

  117. a’kum ustaz,
    saya terpikat dengan nama salah satu imam di saudi iaitu muhamad al luhaidan. jika saya ingin menamakan anak lelaki saya haidan , apa kah maksud nama tu. terima kasih

    1. Ustaz Love tak pasti.. kalau haidan itu dengan huruf dhod, maka ia bermaksud darah haidh..

      Kebanyakan nama arab yg ada AL kat belakang tu dinisbahkan kepada sesuatu.. contohnya al-Bukhari itu dinisbahkan dengan nama tempat iaitu Bukhara.. WA

  118. Assalamualaikum ustaz. . .
    mohon pandangan ustaz mengenai nama ni

    MUHAMMAD FURQAN AL-IMTIYAZ

    apakah maksudnye ustaz?
    syukran 🙂

  119. As-Salam Ustaz,

    Saya nak tanya pendapat ustaz untuk kedua-dua nama ini
    1. Adelia Qaisara
    2. Qisya Adelia

    Adakah kedudukan dan maksud nama ini baik maknanya??

  120. dan bolehkah menamakan anak dengan nama yuhanna sebab ade nama tokoh geografi zaman dulu yang bernama yuhanna ibn sarabiyun?

  121. salam ustaz love…nama anak sy, MUHAMMAD DANISH HAIKAL..elok ke nama tu?maksud ‘haikal’ dalam islam adalah, pokok besar yang subur… tp ade sumber yang menyatakan haikal tu bermaksud ‘tengkorak’…perlukah saya menukar nama dia di JPN??plz ustaz…bagi maksud sebenar nama ank sy ni…terima kasih

  122. Salam Ustaz,

    anak pertama sy bernama isha adheena.. ape pendapat ustaz ttg nama ini?
    insyallah sy akan melahirkan bayi lelali julai ini..nak bercadang untuk nama kan anak dengan i____ a____ juga..ustaz ade cadangan nama yang baik tak?

    1. Assalam ustaz..ape pendapat ustaz dengan nama Maryam Nur Hana..adakah kombinasinya sesuai..??

  123. salam ustaz
    sy nk tanye apakah maksud aidan/aydan ye?
    de yg kata ia membawa maksud cerdik.ade pula yg kata “little fire”..

    1. Ustaz Love tak pasti maksud sebenarnya.. ada yg menterjemahkannya sebagai tangan (jamak kepada yad) yg mungkin memberi maksud kuasa (tangan biasanya dinisbahkan kepada kuasa)..

      WA

  124. Salam ustaz, saya ada 2 anak lelaki. Saya namakan:
    1. Hakim Naufal (8tahun)
    2. Hijjaz Mukriz (4 tahun)
    dan sekarang saya sedang hamil 7 bulan. Juga lelaki kata Dr, insyaAllah. Dan saya bercadang nak letak nama Muhammad Habib …..
    Ustaz ada idea untuk letak apa selepas Habib?
    Ok tak nama 2 anak saya sebelum ni? Risau pulak saya….

    1. Ustaz Love cadangkan Muhammad Habiburrahman.. nama anak yg dua tu ok cuma ejaan hijjaz tu sebenarnya hijaz..

  125. Salam ustaz

    sy bkal dpt cahayamata perempuan..apa pendapat ustaz jika diberi nama nur keisya khaira atau nur keisya kayla

  126. As salam ustaz. Saya baru menimang cahaya mata (lelaki) dan bercadang utk memberikan nama “Emir Danish”. Adakah nama tersebut sesuai? Atau ada gandingan yg lebih sesuai utk Emir

  127. assalam ustaz..

    mana ejaan yang betul ya? hakim or hakeem?? saya jumpa banyak letak hakim=bijaksana..

    dan kalau letak muhammad hakim/hakeem boleh ke tak ya? ke kena letak muhammad al hakim/hakeem?

    mohon pencerahan.. jazakkallah..

      1. gabungan itu pada pandangan Ustaz Love kurang sesuai, kerana marvellino itu tidak diketahui apa maksudnya. Jika mau digunakan juga, sebaiknya gunakan marvellino rahman saja, tanpa ada penambahan ar pada rahman.

        WA

  128. Minta pandangan ustaz, nama mana pling baik :
    1) muhammad naufal rizqullah
    2) muhammad habibullah husaini

  129. Salam ust..confus nk ltak nama ni..mn baik dri segi ejaan arabnya
    izzat rusydan
    ilyas rusydan
    ihsan darwisy
    ikram najmi

  130. Salam ustaz, sy ingin letakkan nama ank perempuan sy yg bakal lahir tak lama lagi 1)auni qalesya 2)auni azzahra 3) azra qalesya adakah nama2 ini mmpunyai mksud yg baik?nama mana yg lbih ssuai dr pndgan ustaz

  131. salam ustaz,

    boleh x kalau saya gunakan nama anak saya isyraq/ishraq ilham??saya nk letak nama anak saya ahmad isyraq ilham tp suami saya xnak nama pjg²..dia nk nama isyraq ilham je..boleh ke ustaz??

      1. salam ustaz…saya bakal dikurniakan cahaya mata tidak lama lagi..ingin minta pendapat ustaz tentang maksud dan kesesuaian nama untuk anak saya ini..

        1) EMIR DANISH EL-ESHRA
        2)EMIREZ FILDZA HAIFA

  132. assalamualaikum,ustaz nak tanya nama Nur Qisya Sofia maksud dia ada bercanggah x?
    kedua-Anak sulong saya nama Nurqistina Balqis..ada org kata nama jin dll.. macam mana nk buat ustaz..

  133. Aslmkm ustaz. Saya bercadang ingin menamakan bayi lelaki saya Mieor Muhammad Danish Ar-Rayyan. Apa pandangan ustaz dan betulkah susunannya. T.kasih.

  134. Salam ustaz, maaf mengganggu.

    Sy ingin tanye pendapat ustaz dan maksud nama berikut
    1. Rayyan Al-Aisy (nama anak pertama sy)
    2. Raniya Az-Zahra ( cadangan utk anak prmpn sy yg bakal lanir)

    Terima kasih

  135. Salam Ustaz.. saya sedang sarat mengandungkan anak perempuan (Inshaa Allah)..Saya dgn suami telah memikirkan nama yg sesuai..Kami membuat keputusan untuk menamakan anak saya Darin Sofea..setahu saya Darin bermaksud bunga dlm bahasa arab..akan tetapi tidak tahu bunga apa..Sofea bermaksud menawan..bolehkah ustaz bagi pendapat utk nama pilihan kami ini? Teima Kasih..

  136. Assalaamu’alaikum Ustadz …
    Ttg dilarangnya pencantuman Al diikuti Asmaul Husna pd nama anak. Anak sy 7 thn bernama Muhammad Wildan Al Aziz. Apakah sy harus menggantinya mengingat sudah dibuatkan Akte Kelahiran. Jazzakallah khairan katsira utk tanggapannya.
    Wassalaamu’alaikum …

  137. Assalamualaikum ustaz.sy musykil. ada pendapat mengatakan elok menamakan dengan nama muhammad tetapi jangan meletakkan dengan nama yang boleh menimbulkan riak. soalan saya bagaimana dengan nama anak sy muhammad amzar sebab maksud nama tersebut yang terpuji, yang mulia. harap ustaz dpt membantu

  138. as salam Ustaz apa makna AR dalam pangkal nama?
    seperti Ar-Rayyan….boleh ke ita ketak nama Ar-Rayhan saya harap Ustaz boleh jelaskan untuk kepastian terima kasih Ustaz

  139. Salam ustaz, saya telah menamakan anak saya dengan nama Mohamad Reyza Rayyan dan Siti Izara Rezlin… DI sini saya ingin mengetahui maksud nama anak2 saya ini dengan lebih jelas. Terima kasih.

  140. Salam ustaz,

    saya nak minta pandangan ustaz.saya ingin menamakan anak saya dengan nama khaleesha. apakah maksud khaleesha ini? dan apa ejaan yang sesuai? sebab ada yang letak qaleesha jugak.. gabungan nama apa yang sesuai dengan nama ini yer?
    intan recently posted..IELTS exam sekali lagi..oh no!!!My Profile

  141. Salam Ustaz.. mohon penjelasan perbezaan ejaan/ maksud nama di bawah

    1. Khalish
    2. Qhalish

    boleh ustaz bgtau ejaan jawi nya?

  142. nama irfan fahri apa maksudnya ustaz?
    ker lagi elok nama Muhammad fahri atau Muhammad irfan..

  143. Assalamualaikum.. Ustaz..
    saya mahu bertanya tentang makna atau maksud nama
    saya kerana sudah banyak ustaz sy tanya tetapi jawapan nya tidak pasti..jadi sy mahu bertanya kepada ustaz?? 🙂

  144. Assalam ustaz..sy berminat nk menamakn ank lelaki sy MUHAMMAD KHALEEF ZHAFRAN..apa pndapt ustaz?sesuai tak gabungan nama tersebut?

  145. assalamualaikum ustaz, saya just nak tanya pendapat.. sy meletakkan nama anak2 saya dengan muhammad az-zafran dan az-zahraa’ bazilah… penggunaan az tu seperti al kan? mohon sekiranya mengetahui maksud nama zata

  146. Salam ustaz..sy bakal melahirkan anak..jajat hati nak bg nama bakal anak
    Muhammad hayyan al-haq..tp haq tu nama2 allah takleh guna ‘al’ kan..jd nama yg betul muhammad hayyan haq la ye ustaz? Mohon pencerahan

  147. salam ustaz..
    mohon pencerahan mana yg sesuai dengan ejaan maksud nama dlm bahasa arab:
    1. muhammad umar al-ukail
    2.muhammad umar al-aqil
    3. muhammad umar hakim
    10q

  148. JPN kena lebih prihatin dan letakkan garis panduan untuk meletakkan nama anak.. x semua orang ada pengetahuan tentang penggunaan nama2 ini….

  149. Assalamualaikum Ustaz love.. Saya & suami cadang nak buh nama first baby girl yg bakal lahir beberapa bulan lagi nanti dengan nama HASYA ZAHIRAH.. Apakah maksud HASYA & bagaimana pulak ejaannya dlm bahasa jawi ye?
    Atau kalau Zahirah (dengan huruf jawi ‘zai’ maksudnye cantik berseri?) tu tak sesuai, boleh tak ustaz love suggest nama yg sedap & sesuai?
    HASYA ________ .
    Syukran ye Ustaz baarakallahu lakum.

  150. Salam ustaz. Sy nak tnya gabungan nama yg sesuai dan memberi maksud yang baik.

    1. Nur Auni Darwisyah
    2. Nur Auni Arissa
    3. Nur Ariana Auni
    4. Nur Auni Raisha
    5. Nur Auni Sofia

    Terima kasih ustadz.

  151. salam… ustaz minta pencerahan maksud nama alfi? sy bcadang meletakkan nama anak syed alfi hariri. boleh ke ustaz berikan maksud nama tersebut.. t.kasih…

  152. T.kasih ustaz. Alhamdulillah. Sy baru shj melahirkan anak lelaki 5 hari yg lalu. Apakah maksud hariri? Setahu saya hariri bermaksud nisbah. Betul ke?

  153. Salam ustaz. Sy nak tnya gabungan nama yg sesuai dan memberi maksud yang baik.

    1. Nur Auni Darwisyah
    2. Nur Auni Arissa
    3. Nur Ariana Auni
    4. Nur Auni Raisha
    5. Nur Auni Sofia
    6. Nur Auni Syafiah

    Terima kasih ustadz.

  154. Assalamualaikum Ustaz, saya Beri nama kepada anak saya DZURROTUL SOFEA DHAU’IIYAH. Apa makna nama tersebut? Terima kasih.

  155. as salam ustaz..boleh tak kalau saya tukarkan nama khalif kepada ejaa khaleef sbb kalau xsilap saya ejaan khalif tu membawa maksud yg kurang baik..mohon pertolongan..

  156. salam ustaz love,
    saya khairul, nk tny pndapat ustz ttg susunan cdgn nm anak spry brikut;
    Amsyar al-Fayyadh
    Amsyar Iskandar

    mn yg lbih sesuai?
    tkasih ustaz love…

  157. salam ustaz..minta pendapat nama anak saya muhammad azim mikhail..bolehkah di ambil sempena nama2 Nabi, nama2 Allah dan nama2 Malaikat..apakah maksud azim?

    1. setakat pengetahuan Ustaz Love, yg lebih tepat adalah jazmi yg bermaksud ketegasanku. kalau jismi maksudnya tubuhku.

  158. terima kasih bnyak2 ustaz…
    maknanya… ejaan jasmi itu sepatutnya jin-zai-mim-ya bukan jin-sin…. ya ustaz..?
    trima kasih 1x lg 🙂

  159. terima kasih ustaz..pening org sekeliling mempersoaljan gabungan nama anak saya,,kata nya nama terlalu berat lah,tak meletak kan abdul dihadapan nama azim lah, tak boleh letak muhammad dihadapan nama azim lah, tak boleh meletakkan nama malaikat lah,. yg saya tahu tiada pula didalam alquran dan hadis melarang nya..sekaoi lg terima kasih ustaz..

    1. kalau letak nama anak tu Gemuk ke, Gendut ke, memang berat la.. hihi.. Ustaz Love melawak je..

      Sebab tu orang dulu2 sebelum letak nama anak, dia tanya orang alim dulu.. kita sekarang banyak ikut trend.. tiru nama anak artis la, nama watak dalam filem la.. istilah berat pada nama ni hanya kepercayaan karut org dulu2..

  160. Salam ustaz, saya nak tahu apa maksud nama aidan dlam bahasa arab. Saya nak namakan anak lelaki saya aidan darius. Boleh minta pencerahan dari ustaz?

    Terima kasih.

          1. Pada pandangan Ustaz Love, sebaiknya pilih nama anak yg kita pasti maksudnya baik seperti muhammad, ahmad dsb.

  161. Assalamu’alaikum Ustaz Love 🙂
    Mana lebih tepat? Hijanah/Hijannah?
    Mana pilihan Ustaz? Hafiz/Hakim?
    Terima kasih banyak2 Ustaz Love! 🙂

  162. Assalamualaikum Ustaz,

    Saya ada beberapa soalan yg ingin ditanya:

    1. maksud nama asni @ asniza
    2. nama lain bagi nur yg bermaksud cahaya. adakah nama adhwa @ dhiya bermaksud cahaya.
    4. adakah betul ejaan ainur yg bermaksud cahaya mata.

  163. Assalamualaikum ustaz,

    Minta tanya maksud nama asna? Adakah betul ejaannya? Adakah nama ini sesuai untuk anak perempuan?

    1. maksudnya pemilik keagungan kemuliaan. Sebaiknya buang Dzu di hadapan itu kerana Dzuljalal itu (Maha Pemilik Keagungan) adalah nama khusus utk Allah (asmaul husna). Tukarkan kepada Abdul Jalal atau Mohd Jalal..

      WA

  164. Assalamualaikim ustaz..
    Apa pandangan ustaz jika saya menamakan bakal anak saya
    dengan nama Dzulzafran izzuddin

  165. Assalamualaikum Ustaz,

    saya ada melihat maksud asna = yang tinggi,yg bersinar.Tapi ustaz ada nyatakan maksud asna, asni@asniza = memuji.

    Minta ustaz komen lebih lanjut.

  166. Ustaz,

    Bolehkan saya menamakan anak saya airis. Adakah nama airis terdapat dalam senarai nama anak-anak Islam memandangkan saya tidak menjumpai nama tersebut di dalam himpunan buku nama-nama anak.

    1. Setakat pengetahuan Ustaz Love, airis atau iris tidak diketahui maksudnya. Cuma dalam istilah sains, iris itu merujuk kepada anak mata.. WA

  167. assalamualaikum ustaz saya nak tanya…apakah maksud khalish itu baik… ataupon yg betul adalah kholish… saya keliru… dan adakah ejaan nama ini betul siti nur humaira’ ataupon humairah

  168. Assalamualaikum, ustaz.

    Saya nak minta pendapat ustaz nama kt bawah:-

    1) Muhammad Akid Anaqi (Akid = Yang kuat, teguh, tetap ; Anaqi = Keindahan yang menawan hati)

    2) Muhammad Aqra Arami = (Aqra = pandai membaca ; Arami = tandaku)

    Maksud dia kena x ustaz? Atau ustaz ada cadangan? kalo boleh saya nak namakan anak yg bakal lahir ni bermula dengan A dan A..

    Terima kasih, ustaz.

    1. nama yg agak pelik walaupun mempunyai maksud yg baik.. sebaiknya cari nama yg biasa digunakan atau nama2 yg dinisbahkan kpd org2 yg dekat dengan Allah spt nama para nabi, sahabat, orang soleh dsb.

  169. Assalamualaikum ustaz..
    nk minta pencerahan ustaz..

    dr segi ejaan dan makna, yg mana sesuai..
    1) Fatimahtuzzahra’
    2) Fatimah az-zahra’

  170. ustaz nama anak saya muhammad khalish farhan… adakah maksudnya baik..sbb saya rasa muskil dengan nma khalish… dan nama suami saya pulak mohamad zakri adakah bermaksud.. sebab saya cari dalam buku tak ada.. mohon penjelasan ustaz

  171. Assalamualaikum Ustaz,

    Saya keliru dengan penggunaan nama an bagi nama annur.Ustaz kata boleh. Minta ustaz komen lebih lanjut sebab annur termasuk 99 nama Allah?

    1. boleh dengan meletakkan tambahan di awalnya atau dibuangkan alif lam jika nk menggunakannya secara tunggal..

  172. Assamualaikum, ustaz.
    Mohon pencerahan jawapan ustaz. Yang mana 1 jawapan uztaz kpd pertanyaan saya (soalan di no. 565 pada 19 february 2014 jam 10.48am?

    Terima kasih.

  173. terima kasih ustaz untuk jawapan itu… apa pandangan ustaz adakah saya patut menukar nama anak saya dan suami saya… atau pon menukar huruf supaya menjadi maksud yg betul

  174. Salam ustaz love ..tumpang tanya ustaz tahu ke maksud nama farel atau farrel? Puas mncari tp saya x berjumpa ..hrp pertolongan ustaz..syukran..

  175. Assalamualaikum Ustaz
    macamana eja nama jika tukar dari arab ke rumi: adakah Az-Zubair atau Az-Zubayr?
    terimakasih

  176. Ada yg kata maksud farel adalah pahlawan dr bhs arab ..mungkin jika sangsi lebih baik tidak digunakan nama tersebut…tq atas respon dr ustaz..

    1. adel sama bunyi dengan adil.. maksudnya adil / tidak zalim.. sebutan yg lebih tepat utk adelia adalah adliah (adliyyah) maksudnya keadilan.. WA

  177. Assalamualaikum ustaz.. sy bru melahirkan anak lelaki & ingin namakan muhammad adeeb haikal..soalan sy:
    1. Drpd hasil google sy, maksud haikal itu ada pelbagai (pohon yg subur, tengkorak & rumah berhala utk dajjal). Pd pndgn ustaz masih bolehkah sy letak nama haikal dgn sandar kpd maksud pohon yg subur shj?
    2. Adakah ejaan hayqal/haiqal/haykal memberi makna yg lain walaupun sebutan sama seperti haikal?
    mohon pencerahan drpd ustaz.. terima kasih.

  178. Assalamualaikum Ustaz,

    Saya ade terperasan sejak menjak ni ade ibu bapa pasangan Islam yang menamakan anak mereka dengan nama Melayu tetapi digabungkan dgn nama orang putih contohnye mcm Jessica Iris dan ade jugak yang menamakan anak mereka sempena nama pemain bola sepak terkenal cthnya Ralph Benzema El Muhammadi..dan yg peliknya nama org putih tu pun ade makna..tak sure plak makna itu diambil daripada mana..so ape pandangan ustaz mengenai perkara ini..

    1. sekiranya ada maksud yang baik, takde masalah nak letak nama orang putih ke, orang jawa ke, orang india ke..

    1. jika nama Sarah, maka ia adalah nama salah seorang isteri Nabi Ibrahim a.s. Kalau sara, mungkin boleh difahami dengan maksud bahasa melayu iaitu menyara atau menanggung..

  179. assalammualaikum ustz…nk mntak pndangan ustaz pada nama muhammad adam khaleef..elok x mksudnyr..sebab dapat tau khaleef 2 xde mkna n xelok…

  180. Salam ustaz. Sy nk tanya sy letak nm ank2 sy Muhammad Qayyum n Muhammad Qahhar. Elok atau tidak ustaz?

  181. Sy ada dgr n sy bc artikel ustaz ni elok letak abdul di depan nm 99 nm Allah. Jd mcm sy letak muhammad kt depan 2 kena tukar ke? Bila panggil nm ank cuma panggil qayyum n qahhar ja. Salah ka sbb panggil bkn dgn nm penuh?

  182. apa maksud nama Mikael Adam, ustaz? Dari dulu saya berkenan nak nama anak lelaki macam tu huhu. Kalau maksudnya tak elok, saya akan fikirkan yg lain

      1. ustaz tidak salah kah menguna kan gelaran nabi muhammad maksud saya Al amin?apa yang tidak boleh di guna kan kalau makai perkataan Al

  183. Assalamualaikum ustaz,

    Bolehkah saya menyambung 2 nama menjadi 1.Contohnya nama nur + isya = nurisya. nur+ifa=nurifa. nur+izan=nurizan.

    Adakah nama nuril alina mempunyai maksud di dalam islam.

    Sekian,wassalam.

    1. boleh sambungkan nama dengan syarat maksud sambungan nama itu mempunyai maksud yang baik. Nuril alina itu mempunyai maksud yang baik walaupun mengandungi kesalahan tatabahasa arab. WA

  184. Salam uztaz,

    Sy berminat dgn nama Al Barr, jadi menurut penjelasan ustaz di atas bolekah diberikan nama Barr sahaja?

    Terima kasih

  185. Assalamualaikum ustaz,
    Salah kah saya letak nama anak saya Muhammad Qayyum, sedangkan nama tersebut adalah nama Allah.Perlu tak saya menukarnya.

  186. assalamualaikum ustaz..
    saya baru cadang nak letak nama anak yg bakal lahir bulan 5 ni dengan nama syarifah sumaiyah bg ank perempuan.. itu xda mslh.. yg mslh ank lelaki, sy cadang nak letak syed al-azeem.. td baru terbaca pasal al.. klu boleh xnak nama ank panjang2.. sbb abg dia nama syed al-aqeel

  187. salam ustaz. kalau ustaz pilih nama. yg mane pilihan ustaz muhammad/ahmad falah atau muhammah/ahmad fatih. tq

  188. assalamualaikum ustaz

    saya nak menamakan anak yang bakal lahir nie dgn nama sumayyah nafeesa.apakah maksud nafeesa dan jika bayi lelaki saya nak menamakan dengan rifqi mukhtarullah.ada satu lagi pilihan,sumayyah iman@iman sumayyah..terima kasih ustaz

  189. Assalammualaikum Ustaz,

    Boleh ke nama2 ini dijadikan sebagai nama anak??

    Qaisara Nur Adelia (anak perempuan)

    Muhamad Qhalaf Isyraf (anak lelaki)

    Terima kasih.

  190. Damira helena
    damia juliana
    dazreen ariana
    danish aleesa
    danielle syifaa.

    Sesuai tak maksud, susunan, ejaan nama di atas ?

  191. Asalamualaikum ustaz… klau letak nama hadaff al asyraq boleh ke… asyraq dan isyraq sama mksud ke ustaz?…

    1. Pada pandangan Ustaz Love, lebih tepat menggunakan al-isyraq sbb asyraq itu fi’il (perbuatan) dan dalam kaedah arab, fi’il kita tak letakkan al di depannya.. WA

  192. Assalamualaikum ustaz boleh ke saya tahu nama yang lebih baik 1.muhammad iyad hijaz 2. Muhammad iyad hakeem 3. Muhammad hakeem hijaz dan boleh saya tahu maksudnya?

  193. Assalamualaikum ustaz..

    Saya bakal menimang cahaya mata lelaki bln Ogos nnt..sy bercadang nk namakan bakal anak saya Harraz Izz Zahwan..elok x gabungan nama tu? atau ustaz ade cadangan len / susunan yg lebih elok maknanya..saya memang nk letak nama Harraz Izz ______ .

  194. Assalamualaikum ustaz…
    apa pandangan ustaz pada nama
    1) zahirul haq
    2) khairul adam
    3) dhia hana

  195. Assalamualaikum…ustaz…
    ingin bertanya..

    berubah tak makna atau maksud klu beri nama anak cth:

    khalish kepada Qalish

    Terima kasih ustaz…atas pandangan..
    tqvm.

  196. As Salam ustaz, mohon untuk tahu maksud nama syed thaqif mukhriz @ syed rayqal mukhriz.. Sy becadang nak letak utk anak yg bakal lahir oct ni..

  197. Salam Ustaz..

    Anak sy diberi nama Abdullah Hakeem. Ada sahabat menyatakan agak janggal jika nama tersebut ditulis dalam bahasa arab kerana Abdullah berakhir dgn huruf H dan Hakeem bermula dgn H juga. Adakah benar? Juga adakah masih sama makna bg nama yg dieja dengan Hakeem atau Hakim?

  198. Assalamualaikum Ustaz,

    Boleh tak saya namakan anak saya Mateen Khalis. Ada pendapat ustaz lain, kalau nama-nama Allah je, kena letak Abdul.

  199. Assalamulaikum Ustaz,

    Boleh ke saya namakan anak saya yang bakal lahir dengan nama Muhammad Al-Fateh? Bersempena dengan nama Sultan Muhammad Al-Fateh yang menakluk kota konstantinople?

  200. Assalamulaikum Ustaz,

    Boleh ke saya namakan anak saya Izz bagi lelaki dan perempuan?

    Cth :

    (a) Izz Rayyan (Lelaki)
    (b) Izz Zayani (Perempuan)

    Terima kasih.

  201. Assalamualakum ustaz…
    mohon jasa baik ustaz pada cadangan nama pada anak saya jika lelaki MUHAMMAD IRFAN AFIF dan jika perempuan DAMIA HUMAYRAA. Adakah kedua-dua nama ini mempunyai maksud yang baik dalam Islam dan sesuai pada susun aturnya. mohon pandangan baik dari ustaz. Terima kasih. Moga dalam rahmat Allah sentiasa

  202. salam ustaz..
    saya nak tanya..kalau saya nak bagi nama anak saya muhammad syahid..tp dengan pggilan syahid boleh ke?

  203. Salam ustaz..boleh tak pilih mane satu nam yang terbaik.
    1.muhammad adam
    2.muhammad harith
    3.muhammad rayyan

    Terima kasih ustaz.

  204. Ustaz, klu kombinasi nama risya zareera dan aqil razeen sesuai x? Boleh bg maksud yg tepat. Syukran

  205. boleh ustaz carikan maksud muhammad asyraf qashfi..
    asyraf yg sy thu bermaksud paling mulia..tetapi sy tidak pasti maksud Qashfi. Harap ustaz dapat bantu.

  206. Salam
    .ustaz…harap ust dapat mbantu dlm pemilihan nama yg tepat buat anak saya.da seminggu lahir tapi blum diberi nama.anak saya lahir pada 1 ramadhan.harap ust bg pandangan nama seperti :-sarah khatijah, maryam saffiyah,soffiyah khadijah…@ust ade x cadangan nama yang baik.

  207. Assalamkum Ustaz cinta.. Apa pandangan ustaz jika anak dinamakan dengan Ar-Rayyan Anaqi yang membawa maksud Keindahan Pintu syurga bg org2 berpuasa yang menawan hati.. (kalau tak salah)