I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Telur Palsu Atau Kenyataan Yang Palsu?

Salam…

Ustaz Love baru tengok berita tadi.. Menteri Kesihatan kata, kajian awal menyatakan bahawa telur2 yang didakwa telur palsu itu sebenarnya telur ayam asli.. dan bukan telur palsu.. Apa pun, esok akan dibuat ujian kedua.. Tapi rasanya telur asli.. Sebab tengok kat berita tu pun, orang yang kata telur kuning tak pecah tu sebab dia dok ceduk2 mcm tu.. cuba pakai garfu ke.. takpun pakai pemukul telur (mcm nak buat kuih bahulu).. mesti telur tu pecah.. jangan kata telur ayam, telur kambing pun bleh pecah..

Ustaz Love tak tahu dah nak kata apa dgn NGO2 yang menggembar-gemburkan kes ni.. Banyak dah kes mereka2 ni menuduh secara semberono.. sehinggakan menjejaskan perniagaan penjual2 yg ikhlas.. malah menconteng arang ke muka ayam2 yg penat2 bertelur.. Itu belum masuk kes tuduhan barang itu ada babi, barang ini ada lemak tak halal dsb..

Ustaz Love rasa, dah tiba masanya JAKIM dan KPDNHEP mengambil tindakan sewajarnya.. sebab ini dalam bidang kuasa mereka (bidang halal dan barang2 runcit harian).. berita2 sebegini memang menggemparkan.. sampaikan Ustaz Love pun dah was2 nak makan telur ayam.. terpaksa beralih arah ke telur puyuh.. tapi lama2 boring gak.. sbb telur puyuh tu tinggi kolesterol.. kononnya nak selamat daripada telur palsu, akhirnya terpedaya dgn kenyataan palsu..

Walaupun NGO ini menyatakan bahawa mereka mempunyai makmal sendiri untuk melakukan kajian, seharusnya kajian itu dilaporkan atau dikongsi dulu dengan Kementerian Kesihatan.. biar Menteri Kesihatan yang keluarkan kenyataan.. ini pandai2 keluar kenyataan sampai menggemparkan negara..

Kesian tengok Ah So tadi beli telur terpaksa pilih2.. Ustaz Love pun biasa beli telur pilih2 gak.. pilih yg takde tahi ayam banyak sangat.. nanti susah nak basuh..

Akhirnya, Ustaz Love nak menyeru kepada diri sendiri dan rakan2 blogger.. apabila datang berita yang tak kita ketahui akan kebenarannya, maka siasat dulu.. Kalau kita pun sama2 menyebarkan benda2 tak pasti ini, dikhuatiri kita menyebarkan benda2 fitnah.. Ini akan menjejaskan pendapatan penjual2 telur.. juga menjatuhkan integriti ayam2 telur seMalaysia..

p/s: Ustaz Love tengok CSI New York.. Ada satu kenyataan daripada polis New York dalam satu siri.. “Sesuatu perkara yg diupload di internet, akan kekal buat selama2nya”.. Jadi, sama2 la kita berhati2 πŸ˜‰

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

24 Comments

Add a Comment
  1. Biasa la ustaz.. Manusia, mane terlepas buat salah dan silap.. telur palsu tu memang ada, tapi kat negara china laa.. Malah harga lebih murah.. Malangnya sangat berbahaya.. hehe..

    1. Ustaz Love pun tak pasti plak adakah ianya betul2 dijual di China? ataupun sekadar video cara2 nak buat saja.. sbb rakyat negara China kan pandai meniru dan kreatif.. barang palsu pun nampak ori.. mcm tak logik plak diorg nak makan benda2 berbahaya tu πŸ˜€

      1. yang membuat telur tu tak la makan, tapi dia jual kat orang lain.. orang lain yang tak taw, kompom bedal je pasal harga murah.. biasa la, mentaliti orang, yang murah dicapai dulu.. kualiti belakang kira.. hahahaha

        1. betul jugak kan.. tapi takkan takde apa2 kenyataan daripada kerajaan China ttg isu ni? diorang kan lagi pakar hal2 risikan ni.. takkan diorg tak tahu, tapi rakyat Malaysia yg tahu dulu? πŸ˜€

      2. logik je derang nak makan telur2 palsu tu sebab lagik murah dari telur asal.

        Banyak terdapat kes-kes keracunan makanan direpot di tanah besar negara China. Pada tahun 2001 terdapat 185 kes keracunan makanan melibatkan 15,715 penduduk dan menyebabkan 146 kematian. Jumlah kes bertambah dua kali ganda pada 2002. Pada 2003 jumlah kes yang dilaporkan adalah 10 kali ganda dari tahun 2001 dan jumlah yang terlibat mencecah 29,660 termasuk 262 kematian. September 2008 hampir 53,000 kanak-kanak di negara china sakit akibat pencemaran susu dan 4 kematian.

        Di China terdapat sekolah khas yang mengajar teknologi menciplak atau mencipta semula sesuatu, termasuk telur juga telah dibuat sendiri dengan menggunakan bahan kimia, sama apabila digoreng dan dikatakan paling popular sekarang.

        Step 1, prepare raw material, refer pictures below
        Telur tiruan dibuat dari calcium carbonate, starch, resin, gelatin, alum dan lain-lain chemical

        Step 2 egg production
        Raw egg into the mold to 2 / 3 full, put calcium chloride, colouring die, the egg appears on the film been announced.

        The ‘yolk’ is shaped in the round mould. ‘Magic water’ containing calcium chloride is used.
        By adding a yellow pigment and become raw egg yolk.

        Step 3 fake egg shape
        In the mold into 1 / 3 raw egg white, like the first package, like dumplings into the egg yolk, egg white into another, into the magic water, a shell eggs will come slowly. Naked egg shape to 1 hour to dry after washing with water, at shells ready.

        Step 4
        Sewing lines through the use of eggs, immersed in paraffin wax, calcium carbonate, such as modulation of the eggshell into a solution, repeated several times until the shell a little dry, immersion in cold water pumping line shape, this point, the egg has been put on a false cloak , You’re done.
        Hard shells are formed by soaking in paraffin wax onto the egg, which are then left to dry.
        Oh yeah The Egg is ready. The artificial egg shell is very fragile and break easily but who cares!!
        Look so real
        Many small bubbles is formed during frying the egg but not many people can tell the difference.
        The egg look exactly the same, and the eggs taste better than real but you are adding to the statistic of food poisoning person.

        Why make fake eggs ?
        Because of money.

        The cost of fake egg is only 0.55 Yuan/kg, while the true eggs’ market price is 5.6 Yuan/kg.

        1. cuba cik nana perhatikan ayat terakhir tu :

          “The cost of fake egg is only 0.55 Yuan/kg, while the true eggs’ market price is 5.6 Yuan/kg”..

          kalau telur tu sampai nak dieksport, maka ia kena dikomersialkan.. kalau dah komersial, maka dia punya cost bukan lagi dikira /kg dah.. kena kira kos2 lain.. kos2 ini yg akan meningkatkan harga telur tiruan ini.. alaa.. lebih kurang mcm beli anjing hidup dengan nak beli anjing robot la.. yg mana lebih mahal? kalau ikutkan kos anjing robot tu murah je (sbb guna bahan2 plastik).. tapi disebabkan kos2 lain, maka anjing tu jadi lagi mahal daripada anjing tulen.. padahal anjing robot punya pergerakan pun kaku je nak dibandingkan anjing tulen..

          soal keracunan makanan di China tu, ianya bukan isu yg baru.. bahkan kebanyakan penyakit2 pun selalu berasal daripada sana.. spt JE, virus nipah, bird flu dsb.. puncanya… tahap kemiskinan di sana masih tinggi.. jadi, soal kebersihan kurang diutamakan.. tambahan lagi, mereka merupakan pengguna babi paling tinggi di dunia πŸ˜‰

    1. manusia terlalu ghairah.. sampai terlupa prinsip siasat dulu sebelum sebar.. ini sebar dulu, lepas tu baru siasat πŸ˜€

      1. semua pihak salah.. media salah sebab main bedal je, kementerian plak salah sebab lambat respond, kita selaku pengguna pun salah jugak pasal perangai kita suka ”mengannguk” tanpa selidik.. haiz.. apa la nak jadi.. hahaha

    1. betul tu.. tekanan itu menyebabkan ayam2 kurang bertelur.. maka makin bertambah la risiko kemasukan besar2an telur tiruan ke Malaysia πŸ˜€

  2. telur pun boleh dipalsukan..tu yg sy takjub tu.

    p/s:tgelak-gelak baca entry ustaz, kalau ustaz ngajar sy masa zaman sekolah dlu, mesti jd ustaz fevret semua..hehe

    1. Salam kakyon..

      owh, ye ke? Mungkin kakyon boleh ceritakan serba sikit tentang telur palsu tu..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme