I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Antara Tukar Banner Dan Bloglist

Salam..

Ustaz Love nampak macam menongkah arus plak.. patutnya, hari Jumaat ni buat entry berunsur keagamaan (tips dari blogger otai), tapi lain yang Ustaz Love cerita.. takpe la.. banyak dah blog2 lain dah buat entry keagamaan pada hari ni.. Lagipun agama itu bukan untuk hari Jumaat je..

Ada beberapa permintaan untuk bertukar banner dengan blog Ustaz Love.. Ustaz Love takde masalah pun nak letakkan banner orang.. lagipun untuk tukar banner dah ada page tersendiri.. bukan kat mainpage (takut loading page semakin berat).. Masalahnya cuma, Ustaz Love takde banner untuk ditukarkan..

Kat blog lama (ustazlove.blogspot.com) ada la banner Ustaz Love gambar kucing baru lepas mandi tu.. Tapi, Ustaz Love dah agak kurang minat nak tukar banner.. Bukannya apa, sebab banner2 ni orang jarang sangat nak tengok melainkan orang yg baru pertama kali sampai ke blog kita..

Ianya berbeza dengan bloglist.. Sebab bloglist ni insyaAllah akan sentiasa ada orang yang nak klik.. sbb setiap kali kita update entry, link blog kita akan naik ke atas dalam senarai bloglist.. Jadi, pemilik bloglist / pengunjung blog itu, jika melihat ada update entry biasanya dia akan klik untuk baca..

Itu kalau guna platform blogspot.. bagi wordpress, Ustaz Love tak reti nak adjust macam mana.. setakat boleh letak link je.. tak reti nak buat mcm konsep blogspot..

Bagi Ustaz Love, tukar banner dan tukar link ini agak kurang berkesan menarik pengunjung.. bertukar bloglist itu lebih berkesan.. bukan setakat pengunjung pertama, bahkan kita boleh dapat pengunjung setia melalui bloglist.. selain banner2 ini menyebabkan loading page menjadi lambat (kalau letak kat mainpage)..

Jadi, jika nak exchange link, cuba tukar minta masukkan ke bloglist.. mana tau ada rejeki.. sbb banner ni, takde masalah nak letak.. sapa2 pun bleh letak.. tapi kalau bloglist ni, hanya blog2 yg menjadi pilihan pemilik bloglist itu sahaja yg akan diletakkannya.. Ada juga yg jenis letak semua blog follower dalam bloglist.. masing2 ada cara tersendiri..

p/s: Ustaz Love nak minta tolong.. ada sesiapa yg mahir wordpress.. yang bleh jadikan konsep blogroll jadi mcm bloglist kat blogspot.. senang nak tengok updated entry bagi bloglist..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Comments

Add a Comment
    1. Yg tu kena buat permintaan khas.. pulut kuning dan ayam golek.. hehe..

      Ustaz Love memang nak letak.. tapi masih lagi mencari2 kaedah bloglist mcm blogspot tu.. kalau tak, memang berat la blog Ustaz Love nanti.. πŸ˜€

      1. Meh la turun malam esok ke tempat yg ustaz sedia maklum. Bukan takkan pulut kuning dgn ayam golek, kambing panggang pun boleh. hehehe.. Sedia? πŸ˜‰

        1. hehe.. Ustaz Love masih malu la.. auwww.. kihkih..

          takpe la.. bagi gambar ayam panggang pun ok dah.. πŸ˜€

  1. oooooo….begitu ke…saya ingatkan penting sangat banner tu …tapi betul kata ustaz love…tersenarai dalam bloglist sesuatu blog tu lagi bagus kan….

    1. betul tu.. sbb banner ni statik je.. mcm iklan gak.. takkan setiap kali org masuk, dia akan klik banner tu.. jadi, kebarangkalian utk klik amat susah.. πŸ˜€

  2. Salam Ustaz!

    Senang jer ustaz…nak buat blog roll tu…pergi kat dashboard..belah kiri..cari widget…..cari”link” bubuh la url..blog yg kita nak isi tu πŸ™‚

    1. Salam bro mankuchai..

      Terima kasih.. Ustaz Love dah buat mcm tu.. cuba tgk kat blogroll belah bawah sidebar.. tapi kira statik mcm tu je la.. tak mcm bloglist kat blogspot yang akan update entry2 terbaru di bloglist πŸ˜‰

        1. terima kasih bro mankuchai.. Ustaz Love dah buat dah (letak RSS) tapi still takde perubahan πŸ˜‰

  3. salam ustaz..
    Dah lama nak ucapkan terimakasih pada ustaz kerana listkan blog akak. tapi tak kesampaian lagi.
    hari ini baru nak ucap terimakasih banyak listkan blog akak yg ada serupa mcm takde..hehe

    1. salam kakyon..

      terima kasih kakyon.. yg penting, Ustaz Love tahu kak yon masih ada.. jadi masih ada org yg akan update blog tu πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme