I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Akibat Mabuk, Nicholas Cage Masuk Cage (Lokap)

Salam…

Ini percubaan Ustaz Love untuk buat entry SEO.. betul ke ni entry SEO? hehe.. Ustaz Love pun tak pasti entry ni entry SEO ke tak.. tunggu je berapa trafik masuk.. kalau takde, maknanya ini entry SEOksendiri..

Ustaz Love baca kat berita Yahoo! berkaitan perkara ini.. Untuk bacaan lebih lanjut, boleh rujuk kat sini..

Ustaz Love tak nak ulas lanjut pasal kejadian tu.. cuma nak ulas kesan minum arak ni..

Arak ini haram disebabkan ianya memabukkan.. dalam mazhab Syafie, sikit ke, banyak ke, maka ianya tetap haram.. Kalau minum sikit, rasanya takde la mabuk..

Bila mabuk, maka hilanglah akal.. Bila dah hilang akal, maka seseorang itu akan bertindak di luar batasan manusia waras.. Kalau memandu, tak kisah langgar orang ke, langgar tiang ke.. Malah ada beberapa kes yang tertido dalam kereta tengah2 jalan.. Puncanya sebab mabuk malam semalam..

Kalau sedar sket pun, masih tak dapat nak kawal pemikiran.. Sebab itu banyak berlaku kes keganasa rumahtangga akibat suami mabuk.. berlakunya kes2 rogol apabila wanita mabuk..

Pengambilan dadah juga boleh menyebabkan mabuk dan hilang ingatan.. sbb itulah, walaupun pengharaman penyalahgunaan dadah tak diterangkan dalam al-Quran, namun illah (sebab) pengharaman itu masih ada.. iaitu memabukkan dan menghilangkan kewarasan akal.. Namun, dadah yang diambil dlm jumlah terkawal (spt panadol, paracetamol dsb) adalah diharuskan.. kerana pengharamannya itu bila dah sampai ke tahap menghilangkan akal yg waras, bukannya haram daripada asal (spt arak)..

Maka itu, Ustaz Love mengambil kesempatan ini untuk menyeru diri dan member2 blogger sekalian.. jauhkan diri daripada dadah dan arak.. kerana ia bakal merosakkan tubuh badan dan merosakkan masa depan.. Sekali dah ketagih, memang susah nak tinggal.. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Add a Comment
    1. owh.. mcm tu ke? terima kasih banyak2 faiz.. insyaAllah, nnt Ustaz Love cuba aplikasikan 😉

  1. Ustaz, suami saya hari hari balik kerja mabuk dan berbau busuk akibat dari minum minuman keras..Selalunya dia akn cari gaduh, kejutkan saya tidur, walaupun tidak memukul,tapi hidup saya tetap tersiksa. kerja saya selalu terganggu kerana tidak cukup tidur. Suami saya penyayang, tapi beliau lebih sayangkan botol arak dari isteri..selalunya, alasan dia kerana melayan client dan untuk merasuah pegawai kerajaan..kadang kadang rasuah ini sehingga dalam bentuk perempuan urut, yang sudah tentunya lebih dari sekadar mengurut. Saya rasa seperti besubahat dengan suami melakukan semua ni, kerana duit itula punca makanan dan pakaian kami..banyak kali saya lari tinggalkan rumah, tapi akhirnya saya pulang, kerana terlampau sayangkan dia…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme