I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Ke Mana Menghilangnya Blog Mama?

Salam…

Ustaz Love agak terkejut apabila cuba menjenguk ke blog Mama Zharfan, didapati bahawa blog itu telah kena removed.. Adakah Ustaz Love tertinggal banyak perkara 2 3 hari ni sejak tak menjenguk blog sendiri.. apatah lagi blog orang lain.. Beberapa kali Ustaz Love cuba refresh page, tapi resultnya sama..

Ustaz Love terus terbayangkan.. bagaimana perasaan Mama Zharfan jika blog beliau kena remove sedangkan kat dalam tu banyak catatan dan entry2 kenangan yang boleh diabadikan sehingga ke hari tua.. Sebab banyak juga cerita2 yang Ustaz Love dengar, sesebuah blog itu boleh hilang begitu saja kalau guna free hosting.. Contohnya blog che det (Tun Mahathir.. kalau tak silap).. hilang begitu saja.. dan beliau telahpun berpindah ke domain .co.cc.. Tak pasti plak ianya free domain gak ke, atau berbayar..

Layan berita jap.. pastu try skali lagi buka blog Mama Zharfan.. alhamdulillah… ada balik rupanya.. tapi serius.. beberapa minit yang lalu, keluar page notification bagitau blog Mama dah kena removed..

Ustaz Love takde niat pun nak ajak Mama bertukar ke domain dan hosting berbayar.. cuma Ustaz Love nak berkongsi perkara ini dengan blogger2 yg lain.. Agar melakukan back up database dengan kerap… kalau guna blogger.com, ada ditunjukkan tutorial untuk buat back up… kalau tetiba blog hilang ke, kena hack ke… senang2 je kita bleh masukkan balik entry2 lama…

Tapi, kalau Mama nak tukar ke domain dan hosting berbayar, Ustaz Love memang sokong sangat… lebih kurang masalah, dan lebih banyak manfaat.. πŸ˜€

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Comments

Add a Comment
    1. salam kakyon..

      kakyon google je.. insyaAllah, jumpa tutorialnya… biasanya blogger2 otai ada buat entry pasal ni πŸ˜‰

  1. memang me sedar and tahu apa yg berlau–and memang pucat lesi tadi–masa tu me kat library–tak tau kenapa blog me jd gitu–me dgn penuh suspens +debar2 terus buat trouble shoot , report dgn pihak blogger/blogspot–siap verify via mobilenumber phone utk recover balik my blog–memang nak kena pikir nak berdomain sendiri ni…

    thanks sbb ustaz sgt concerned πŸ™‚

    1. sama2 Mama.. kebetulan masa tu Ustaz Love online.. kalu tak, tak perasan gak..

      apa pun, cadangan mama nak berdomain sendiri itu sangat dialu2kan πŸ˜‰

    1. salam ateh…

      Ustaz Love perasan juga.. tapi Ustaz Love tak pelik sangat sbb ateh dah maklum yg ateh akan remove blog.. berbeza dgn situasi Mama Zharfan, blog beliau diremoved oleh blogger.com..

      apapun, harap ateh dapat banyakkan bersabar.. hidup ni sendiri adalah ujian.. πŸ˜‰

  2. Assalamualaikum…

    huhu..saspen jugek membaca entri ni.Yalah..bygkan blog sendiri pn terkena.adehh…Nau’zubillah..

    ustaz, sy nak tanya satu soklan.

    Kalo perempuan solat, tgnnya nampak sehingga pergelangan tangan, sah ke solatnya ye? maksudnya, time ni perempuan ni solat tak menggunakan telekung tetapi menggunakan jubah dn tudung yang labuh jer.
    Harap ustaz sudi menjawab soklan sy ni,

    1. insyaAllah.. yg penting kita tahu mcm mana nak selesaikan problem macam ni.. amik iktibar dan pengajaran drp pengalaman org lain πŸ˜‰

    1. biar jauh di mata, tapi dekat di hati.. daripada dekat di mata, tapi saling berjauh hati πŸ˜‰

  3. Salam…

    dulu blog saya pun pernah kena removed dari blogger.com. Memang down sangat. sebab tak sempat buat back up untuk entry baru. Saya memang ada back up blog di wordpress. Tapi selepas 3 bulan saya cuba log in semula, verify via mobile number, then blog saya recovered semula. Alhamdulillah…. πŸ˜‰

    1. Salam…

      alhamdulillah.. kalau jadi sekali lagi, jgn down sangat.. tukar je pakai wordpress… sbb wordpress lagi stabil drp blogspot πŸ˜‰

    1. salam cik jue..

      terima kasih kerana sudi buatkan entry khas untuk Ustaz Love.. Ustaz Love sangat menghargainya πŸ˜‰

  4. issh issh… dalam tulis n3 sempat promote.. ada murah2 punya domain ke.. tapi sama aa x reti nak tukar.. blogspot.com nie.. dah sedia ada .. dulu pernah beli domain 100+++ kat intenet tapi x reti n burn g2 je… ish ish..

    1. kekuatan bisnes adalah pada promosi.. Kalau Cina punya bisnes, memang jumlah yg diperuntukkan untuk tujuan promosi tu kadang2 melebihi daripada modal.. berbeza dgn bisnes orang Melayu.. nak promosi pun malu la, segan la.. padahal buat bisnes halal πŸ˜‰

      untuk guna domain + hosting sendiri, kena pandai cara nak mengendalikannya.. kena habiskan masa untuk mengkaji tutorial2.. kalau nak lebih mudah, upah je orang tolong buatkan.. tapi dah semestinya kena keluar duit lebih sket.. πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme