I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Suatu Kisah Di Kedai Makan

Salam…

Ustaz Love makan tengahari kat luar tadi.. Sebab masih lagi dalam mood percutian.. Mana bleh main masak2 kat dalam chalet.. nanti terbakar hati sape yg tahu..

Tengah tunggu order, nampak sekumpulan orang.. satu family rasanya.. sebab ada datuk, nenek, mak ayah, anak2 dan cucu-cicit duduk nak order makan.. Kelihatannya seorang budak pempuan sedang duduk sambil menonton tv..

Tiba2, sorang ahli kumpulan tu berteriak memanggil budak pempuan tu..

“Order.. order”

Terkebil2 budak pempuan tu.. tanpa menjawab, beliau meneruskan aktiviti menonton.. Brader tu nampak mcm nak naik angin.. dijeritnya lagi kuat..

“Order.. order”

Budak pempuan tu memandang lagi.. Brader tu dah tak dapat nak tahan sabar..

“Tak dengar ke orang nak order.. buat bodoh plak”

Budak pempuan tu menjeling tajam ke arah brader tu..

Sekali lagi brader tu jerit..

“Bila nak amik order ni?”

Kali ni budak pempuan tu dah tak pandang.. Kelihatan daripada dapur kedai makan tu, seorang akak sedang membawa bungkusan ke tempat cashier.. Lalu budak pempuan tu pun bangun.. dan membayar harga makanan bungkus tersebut.. Dan terus keluar daripada kedai tu..

Brader tadi tiba2 tersenyap…

Moral : Lain kali tanya dulu.. budak tu pekerja kedai makan ke, ataupun customer.. Kalu tak buat malu sendiri je.. Akhlak dan adab itu lebih bernilai daripada jam Rolex dan kunci Alphard itu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Add a Comment
    1. memang sah2 la budak pempuan tu bengang.. tapi memang malu la brader tu sbb tersilap timing πŸ˜€

    1. lagi melucukan bila tengok muka beliau masa beliau memandang budak pempuan tu yg naik alphard gak.. ingat beliau sorang je yg ada? hehe πŸ˜€

    1. banyak kejadian buruk berlaku bila manusia tak dapat nak bersabar pada peringkat awal.. sbb bersabar pada peringkat awal itulah yg betul2 dikatakan sebagai org yg bersabar.. bukan bila dah lepas sumpah seranah maki hamun, baru cool down sambil mengatakan “nasib baik aku bersabar” πŸ˜€

  1. tanya elok2 x boleh ke?????klau kakjem tntu malu jadi muka tebal berinci2 gamaknya…..hehheheehe

    1. bila orang dah rasa dirinya hebat, maka dipandang orang lain lebih rendah dan hina.. sama mcm perangai Yahudi yg merasakan diri mereka hebat.. dipandangnya org bukan Yahudi dengan penuh kehinaan πŸ˜‰

  2. budak pempuan tu mmg penyaba.. die diam je meskipun brader tu perli2 die.. dh la org kaye la jgk.. bwk alphard.. apela manusia zaman sekarang.. susah ke nk respect org lain.. sesame sedara.. sedare seislam..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme