I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Soal Jawab : Tudung Yuna

Salam..

Hari ni entry Ustaz Love banyak berkisar kepada soal jawab (banyak ke?)… Oleh sebab ada orang tanya, maka Ustaz Love jawab setakat termampu.. bukan la sebab Ustaz Love ni pakar ke, nak tunjuk bagus ke.. Tapi sebab dah ditanya kepada Ustaz Love, takkan Ustaz Amirul plak yg nak tolong jawab, ye tak?

Kali ni, persoalan masih seputar tudung… datangnya daripada Mama Zharfan dengan ucapan

ustaz, alang2 ustaz rajin jwb soalan tu, tlg jwb soalan ni yer..psl pakai tudung lagi/gaya bertudung…

syukran jazilan

http://suzie284.blogspot.com/2011/01/yuna-cun-sopan-popular-tudung-stylo.html

Ustaz Love copy paste sket la tentang isunya..

tp me musykil gak–kalai pakai tudung gaya gini, kira memenuhi tuntutan syariat tak? ie cover leher (ala2 pakai baju turtle neck gitu), then pakai inner + shawl or apa2 yg sewaktu dgnnya…so memang konpem tak nampak rambut, tp nampak lah bentuk leher tu kan..

gambar ni Ustaz Love amik kat blog Mama Zharfan

Ustaz Love pun tak pasti apa jenis tudung tu.. nak kata shawl, rasanya bukan.. dah rupa mcm kain ela balut2 kat kepala je.. hehe..

Persoalan utama adalah menampakkan bentuk leher.. sebenarnya, bentuk tu tak jelas mana.. sbb leher depan saja.. kecuali ia menampakkan susuk leher (bukan susuk emas okeh).. maksudnya bentuk leher itu sendiri..

Untuk lebih memahami, Ustaz Love bagi contoh lain.. contohnya buah dada (maaf.. ini bukan entry lucah).. kalau pakai baju kurung, bertudung menutup dada.. masih akan kelihatan penampakan rupa buah dada itu.. cumanya nampak sekadar tertonjol saja.. berbeza kalau berbaju ketat.. maka akan nampak sebijik2 bentuk di dalam itu..

Walaupun leher itu nampak ditutup ketat, tapi ada kain lain yg tolong cover untuk tak menampakkan sangat bentuk leher.. Jadi, tiada masalah di situ..

Ustaz Love cuma komen tang tudung je.. tang baju beliau yg ketat itu, dah masuk bab lain.. kalu nak tiru, tiru tudungnya.. jangan bajunya πŸ˜€

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Comments

Add a Comment
  1. sykuran ustaz–esok me copy jwpn ustaz utk entry kat blog me πŸ™‚ lawak la plak–balut2 kain ela yer hehhe

    org pompuan kan ustaz, nak bagi nampak stylo ajer biar pun bertudung–nalurinya gitu πŸ™‚

    1. hehe.. perkembangan fesyen bertudung, Ustaz Love nampak mcm dah kembali ke zaman dulu.. mcm zaman2 tok2, tokwan kita bertudung pakai kain batik.. hehe πŸ˜€

    1. hehe.. lain padang lain belalangnya.. mungkin pada kita nampak mcm kelakar, tp pada org lain nampak cantik πŸ˜€

  2. assalamualaikum w.b.t..sebelum ni saya memang confius style tudung macam ni memenuhi syarat yg dikehendaki dlm islam atau tak..tp dgn penerangan ni segalanya dh jelas…terima kasih banyak..

    1. waalaikumussalam..

      kalau tak mampu nak capai tahap maksimum, sekurang2nya syarat minimum dapat dipenuhi.. iaitu menutup aurat.. tapi janganlah kalau kita dah berusaha beramal dgn syarat maksimum (tudung labuh, warna tak menarik perhatian dsb), kita turunkan kepada beramal dgn syarat minimum.. sbb amalan kena ditingkatkan, bukan dikurangkan.. sama seperti gaji.. kita nak naik gaji, bukan potong gaji πŸ˜‰

  3. assalamualaikum… saya jarang BW.. rupa2nya jadi isu gak yer pasal pesen bebudak skrang yg suke pakai shawl.. huhu..

    papepun ustaz.. entri yg menarik & berinformasi.. TQ

    1. waalaikumussalam ana..

      dalam hidup ni, memang penuh dengan isu.. sbb hati manusia itu berbeza2.. pakai tudung pun salah.. tak pakai pun salah.. pakai jubah dikatakan menunjuk alim.. pakai seksi dikatakan jahil.. jangan hidup dengan kata2 orang.. sbb bukan org tu yg akan tanggung dosa pahala kita.. tapi hiduplah dengan syariat agama.. sbb Allah itu yang akan membalas segala baik dan buruk amalan kita πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme