I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Soal Jawab : Kitab Anwarul Nukmaniyyah Tak Sahih?

Salam…

Beberapa kenyataan Ustaz Love sebelum ini memetik pendapat daripada kitab ini..

Manakala kenyataan daripada mohd pula adalah seperti berikut :

“Kitab Anwarul Nukmaniah bukanlah suatu kitab sahih bg glgn syiah kerana d dlmnya trdpt riwayat yg dhaif…Pembacaannya perlulah dipertimbangkan dengan saringan ilmu hadis”

Suatu pertanyaan daripada Ustaz Love untuk mohd.. Adakah kitab ini tak sahih keseluruhannya atau sebahagiannya saja? Jika ianya tak sahih keseluruhannya (maknanya, semua yg ada dalam kitab itu adalah palsu), maka Ustaz Love boleh menerima sekiranya petikan Ustaz Love berdasarkan kenyataan kitab ini diragukan / ditolak ke tepi..

Tetapi, menurut kenyataan di laman web syiah itu menyatakan :

Anwarul Nukmaniyah yang dikarang oleh al-Marhum Sayed Nikmatullah al-Jazairi merupakan kitab himpunan riwayat-riwayat. Walau bagaimanapun ia seperti kitab-kitab yang lain di mana terkandung di dalamnya riwayat Sahih dan Dhaif. Bahkan terdapat beberapa hadis palsu di dalamnya.

Atas kriteria apa mohd mengklasifikasikan kenyataan Ustaz Love berkenaan “darah Ahlus Sunnah itu halal dibunuh” (yg memetik kenyataan daripada kitab ini) sebagai palsu? Adakah disiplin ilmu yg menyatakan ianya palsu? Atau adakah sebenarnya, ia memang kenyataan yg sahih (sbb kenyataan ttg darah ahlus sunnah dan ‘nasibi’ itu disokong juga dalam kitab2 lain yg utama).. maksud Ustaz Love, bagaimanakah penilaian mohd ke atas kenyataan itu? Sbb kenyataan daripada laman web itu menyatakan “terdapat beberapa hadis palsu”.. bermakna yg palsunya bukan semua.. 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Add a Comment
    1. tak guna gak bro Affan.. sbb diorg akan putar belit balik.. kata kitab tu banyak hadis palsu la apa la.. apa yg penting, ianya menjadi pengajaran buat kita yang mencari kebenaran (bukan setakat guna nickname pencari kebenaran je.. hehe) 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme