I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Nyamuk Nyanyuk

Salam…

Seminggu dua ni banyak betul nyamuk berterbangan kat sekeliling Ustaz Love.. nak kata busuk tak mandi, takde kaitan dgn nyamuk rasanya.. kerana, walaupun hidung beliau panjang, bukanlah digunakan untuk menghidu.. tapi menghisap.. ini takde kaitan juga dgn penagih dadah.. sbb nyamuk ini menghisap darah..

Memang rimas.. kalau lalat tu bleh tahan lagi.. sbb beliau sekadar terbang dan hinggap je.. tapi nyamuk ni memang menggatalkan.. tahu2 je tangan dah berbintik..

Ada sekali tu Ustaz Love join tabligh (masa jaman2 belajar dulu) keluar 40 hari.. keluar plak kat area yang kawasan hitam penyakit denggi.. Ustaz Love demam seminggu.. Makan je muntah.. Muntah je, makan.. sampai tak larat nak duduk pun.. terbaring je mcm org menunggu ajal…

Makan panadol tak jalan… ENO pun tak jalan.. dah la kawasan tu dekat dengan laut.. angin kuat kemain.. dalam dok berselimut tu pun masih terketar2… Last2, member Ustaz Love bawak gi hospital.. Ustaz Love kena tahan malam tu.. dan kena berpuasa.. sbb diorg kata, kalau tak denggi, mungkin appendix.. alahai.. ketarnya masa tu.. tubuh Ustaz Love ni mana pernah terbelah2 lagi.. setakat kena pisau cukur tu biasa la masa main masak2 kecik2 dulu.. Itu pun gaya balutan mcm jari tu dah putus..

Nurse nak cucuk jarum nak masukkan air.. Ustaz Love berasa sangat takut dan gementar.. sbb Ustaz Love memang takut jarum ni.. tak rela sungguh kena suntik2.. mungkin mewarisi ketakutan arwah mak.. mula dia try cucuk belah kiri.. dah tembus.. pastu tak jadi plak.. sbb urat tak timbul.. kena try belah kanan plak.. nasib baik Ustaz Love tak nangis..

Lepas masuk air, badan rasa mcm berpeluh.. terus bleh tido.. Tapi masih lagi bleh dengar doktor yg bertugas borak2 dgn nurse bagitau mungkin nak kena bedah keesokannya..

Tapi, Ustaz Love sangat bersyukur yang tak jadi nak bedah.. sbb esoknya Ustaz Love dah sihat dan dah bleh keluar hospital… kalau betul kena appendix yg kronik, biasanya demam tak kebah..

Ramai gak member dan ahli keluarga Ustaz Love yang kena denggi ni.. ada yang meninggal.. ada yang dah sembuh.. Tapi, memang kalau lambat kesan (sampai organ2 dalaman tak berfungsi), kiranya harapan sangat tipis.. Sama spt yg terjadi pada arwah Din Beramboi..

Oleh itu, Ustaz Love mengambil kesempatan ini untuk menyeru sesiapa yg membaca entry ni.. cegahlah denggi.. sbb kalau dah kena, memang susah nak rawat.. caranya adalah dengan memusnahkan tempat2 pembiakan / yg boleh menjadi tempat membiaknya nyamuk aedes.. spt air yg bertakung dlm tayar, alas pasu bunga, kolah bilik mandi, longkang, akuarium, tin2 kosong dsb.. pendek kata, sebarang objek yg boleh menakung air hujan.. sbb nyamuk aedes memerlukan air untuk bertelur.. beliau tak bertelur atas tanah..

Ambil sikit masa kita untuk menjenguk sekitar rumah.. Takut kalau2 ada objek2 tu.. sbb kita duduk di rumah yg ada orang.. jadi sampah tu mesti ada.. lain la duduk kat kubur.. mana ada mayat yg nak buang sampah merata2..

Bayangkan.. bagaimana suatu hari, kita mendapat berita yg jiran kita meninggal disebabkan penyakit demam denggi ni.. Puncanya pula datangnya daripada kawasan rumah kita yg menakung air.. Ada rasa menyesal tak?

Macam mana plak kalau ahli keluarga kita sendiri yg kena musibah tu? Akibat kenyanyukan (kelalaian / kealpaan / kelupaan) kita untuk menyiasat kawasan rumah kita..

Ingatlah.. fogging (semburan asap penghalau nyamuk) mahupun merokok tidak mampu menghalang kehadiran nyamuk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 Comments

Add a Comment
  1. me paham bahayanya denggi sbb BIL, adik perempaun+adik lelaki me, dh pernah kena, and memang dh hampir mati tu, sbb tahap kritikal, nasib baik Tuhan masih panjangkan umur dan sempat berubat πŸ™‚ amsuk wad lama gak

    1. katanya memang susah nak sembuh.. even dah sihat pun, virus tu masih lagi ada kat dalam badan πŸ˜‰

  2. salam ustazlove…

    seriau dengo demam denggi nie…
    sebab sy pernah alaminya 2kali ya ustaz….
    syukur,pada ya ALLAH…kerana maseh lagi bernafas…dan diberi kesempatan untuk meneruskan kehidupan..
    sy ade juge update n3 pasal denggi nie….
    ustaz dah baca lom? apee? belom?
    nie nak majuk nie….hihi

    1. salam ateh..

      demam biasa pun Ustaz Love dah tak tahan, apatah lagi demam denggi.. hanya org2 yg terpilih je yg dapat ujian berat2 ni πŸ˜‰

      ada entry baru? Dengan pantass Ustaz Love gi jenguk..

  3. baru je pas kne gigit ngn nyamuk ni..merah n berbintik je kaki..=p

    insyaALLAH same same kite ikhtiar n cegah mne yg boleh..=)

    1. Selain memastikan tiada tempat takungan air (untuk tujuan pencegahan umum), kita sendiri pun kena buat persediaan.. takut2 kawasan kita dah ok, kawasan jiran plak bermasalah..

      Kalau boleh, tido pakai kelambu… kalu tak tahan panas, boleh try sapu losyen.. tido pakai stoking ke.. πŸ˜€

  4. haaa.. same here. penah kena denggi last year. exactly 7 days in the hospital. tupon selepas merayu mintak nak balik dengan doc. sila la jaga diri supaya tidak kena penyakit bawaan virus begini. sakit dah satu hal, nak makan pun susah.

    happy blogging

    1. itu la.. sbb waktu sihat ni sebenarnya satu nikmat.. kita susah nak menyedarinya kecuali la bila dah sakit..

      apapun, terima kasih atas komen piah πŸ˜‰

    1. kalau sakit teruk, memang kesan yg paling jelas adalah penurunan berat badan.. tapi ramai gak yg cuba turunkan berat badan sampai sakit teruk.. yg ni kes diet biasanya πŸ˜€

  5. salam n terima kasih keana memberi kesedaran ttg bahaya nymuk aedes…dah tahu dah ttgnya tp lagi diulang2 lagi berkesan akan kesedaran untuk mencegahnya..

    1. salam dinaz..

      memang kena selalu diingat2kan.. sbb manusia ni kan pelupa.. sbb tu iklan kat tv pun dok ulang benda2 yg sama je.. bagi masuk dlm hati manusia πŸ˜€

  6. salam Ustaz.. sama2 doakan Imam surau di rumah saya yg kini sedang kritikal dengan penyakit denggi berdarah. Beliau punya seorang isteri dan seorang ank prempuan..

  7. salam ustaz love..
    lady terjatuh cinta ngn entry ustaz love yg ni..
    tergolek2 jantung lady jatuh time baca.. terkejar2 lady pungut balik.. ayt ustaz sempoi habis.. kelakar.. :)..ingtkan nak cite sal aper.. tp sal nyamuk rupe2nyer.. :)..

    suke πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme