I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

2011 – Tahun Berjimat Cermat

Salam…

Ustaz Love baru balik daripada bershopping td (aikk… mcm tak kena je dgn tajuk?)… Membeli barang2 basah untuk lunch ni… Walaupun mcm tak kena dgn tajuk, tapi kira sipi2 gak la kenanya… Takkan berjimat sampai tak bleh makan plak kan? Tengok le apa yang dibeli, baru kita kaitkan sama ada ianya satu penjimatan atau pembaziran…

Ustaz Love jenis yg suka membeli hari ni untuk dimakan hari ni… Agak kurang suka beli banyak2 untuk stok sebulan (contohnya).. spt yg biasa diamalkan kebanyakan orang.. katanya itu lebih menjimatkan… Tapi bagi Ustaz Love, belum tentu lagi jimatnya… cuba try audit akhir bulan, mana yg lebih jimat…

Namun, ia bergantung pada jenis orang jugak.. sbb manusia ni tak sama penilaiannya…

megi ni cuma gambar hiasan je.. takde kaitan dgn lunch, tapi ada kaitan dgn breakfast.. hehe

Macam arwah mak ayah Ustaz Love, biasanya stok barang dipenuhkan untuk sebulan… beras 4 kampit, gula, kopi dll semuanya untuk sebulan.. yg beli hari2 cumalah bahan mentah (ikan, ayam, daging dll) sbb zaman tu Ustaz Love duduk kat setinggan, jadi takde elektrik.. Kalau beli peti ais pun, nak cucuk kat mana? kat lobang idung? (inilah jawapan yg selalu arwah mak Ustaz Love bagi kalau Ustaz Love cadangkan beli peti ais.. hehe)…

Ustaz Love pun cuba nak buat cara mcm tu… tapi biasanya tengah bulan dah habis barang… jadi, stok yg kononnya untuk sebulan, sebenarnya cukup untuk stgh bulan je.. kena beli lagi untuk cukupkan sebulan.. bajet pun dah semakin lari…

Mungkin puncanya sebab barang makan banyak, jadi anak Ustaz Love selalu makan tak habis… jadi plak pembaziran bila makanan yg tak habis tu disimpan dalam peti sejuk sampai keras… elok2 peti sejuk tu jadi tempat simpan makanan utk elakkan rosak (elakkan busuk – ayam, ikan dll), dah jadi mcm tong sampah…

Bila makanan kurang, tau plak diorg nak habiskan makanan…

Jadi, Ustaz Love mengambil keputusan drastik untuk tahun ni… biar beli barang cukup2 je untuk hari tu.. hari esok, hari esok punya cerita… apa yg ada, kita makan.. tak ada, kita telan je air liur… hehe…

Nampak mcm kejam.. tapi itulah caranya Ustaz Love nak mendisiplinkan diri sendiri dan ahli keluarga… Sbb pembaziran ni akan menyebabkan kemiskinan… berjimat cermat akan mendatangkan keberkatan…

Ada 2 jenis orang yg kaya atas dunia ni…

1. kaya sebab berusaha menambah pendapatan.

2. kaya sebab berjimat cermat (yg bakhil kedekut tu tak termasuk dlm list ni)

Jadi, kita pilih la yg mana satu kita nak jadi… Sebab takde org pun atas dunia ni nak jadi miskin merempat… Walaupun tak kaya, sekurang2nya cukup makan pakai walaupun ala kadar… Yang penting, jangan sampai ke tahap terpaksa minta sedekah….

p/s: Azam utama Ustaz Love tahun ni nak selesaikan semua hutang2… Semoga Allah mudahkan… πŸ˜‰

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

Add a Comment
    1. sesetengah org yg memang berdisiplin, jika gunakan cara membeli utk stok jangka panjang (sebulan) sebenarnya memang menjimatkan… sbb :

      1. beli banyak dapat harga murah
      2. kurangkan belanja sampingan (duit minyak, tol, parking dll) kalau shopping sebulan sekali berbanding hari2 shopping.
      3. dapat bajet belanja utk sebulan (contohnya utk makan, beli barang tak lebih 1k, duit minyak rm300, duit tol rm100 dsb)… lebihan bleh terus simpan dlm tabung / bank… takut2 kalau beli hari2, ada rm50 hari tu, rm50 habis.. ada rm100, rm100 habis… tak leh gak nak menyimpan..

      semuanya bergantung atas kesesuaian diri individu tu sendiri… mungkin cara belanja sebulan sekali lebih praktikal bagi beliau.. mungkin juga cara belanja hari2 lebih baik… πŸ˜‰

  1. dulu akak beli brg mkan kering stock sebulan,brg basah seminggu..bila selalu mkn kat luar..jadi membazir duit simpan dlm peti ais..hehe
    skrg..dah mcm style ustaz..belanja ikut keperluan harian.tak sinpan cash bnyk dlm dompet,lebih baik cash simpan kat akaun OD.. : )

    1. betul tindakan kakyon tu.. bila ada duit sikit dlm wallet, kita akan beringat sket kalau nak berbelanja.. sbb malas nak withdraw duit banyak2 kali… kalau dah banyak dlm wallet, otak pun laju je memikir nak menghabiskannya.. πŸ˜€

    1. kena mulakan dari sekarang… sikit2 lama2 jadi bukit… tapi kena istiqamah dan berdisiplin.. takut2 nnt jd “sikit2 lama makin sikit” πŸ˜€

  2. klau kakjem mmg beli stok brg2 keperluan dapur khas untuk 1 bulan,alhamdulillah semuanya berjln lancar,dan 1 lagi cara kakjem mengasing2 kan duit keperluan sbg contoh kakjem akan senaraikan semua keperluan tuk 1 bulan kemudian di ketepikanlah yg ni duit tuk bayar bil api,air,astro,beli brg dapur,blanja harian,minyak kenderaan,poket anak2,bagi ibubapa dll lg lah…alhamdulillah hasilnya kakjem boleh atur kewangan dgn baik dan mendpt kepercayaan penuh drpd suami kakjem.

    1. kak jem memang seorang pengurus yg baik… kalau isteri surirumah, memang mudah.. sbb terima belanja dari suami, dah beliau tolong manage.. kalau isteri bekerja, memang susah nak bagi masa utk manage benda2 mcm ni..

      tapi tu la.. kalau nak, seribu daya kan? πŸ˜€

      1. ada citer disebalik smua tu,pada awal2 perkahwinan kakjem suami isteri mmg boros,kami akan beli apa saje yg kami maukan sehingga ada pepatah mengatakan “dpt bulan habis bulan”. kakjem mula berubah mula tahun 2003 waktu tu kira2 pukul 7mlm kakjem terpndang 1 siaran tv yg mana topiknya (bgaimana kita nak menguruskan kewangan) drpd situlah kakjem blajar,sehinggakan klau pegi supermarket kakjem akan bawak senarai brg yg nak dibeli sahaja.Alhamdulillah sehingga kehari ni kakjem masih amalkan konsep tersebut.
        Skrg ni ada juga kakjem dgr2 ada org menggunakan konsep spt kakjem cuma mereka menggunakan sampul surat tuk mengasing2kan keperluan,berbanding kakjem hanya menggunakan getah saje tuk mengikat duit2 tersebut…..

        1. walaupun nampak tradisional (guna getah ikat duit) tp sebenarnya kat situ ada profesionalnya… bila dah beranak pinak ni, memang kena pandai uruskan… sbb kalau kita takde makanan, kita bleh puasa / tahan lapar / ikat perut… tapi, sanggup ke kita nak suh anak2 pun sama ikat perut? πŸ˜‰

          1. almaklumlah kajem ni org kg…, bekas stinggan plak tu,itu pasal lah ikat pakai getah je…..hehhhehe.

          2. org kampung apanya.. org yg keje kat bank pun ikat duit pakai getah.. ke, getah lain kak jem pakai? kot2 pakai getah tayar beskal ke.. kihkih πŸ˜€

  3. betul..kena pandai manage je sebenarnye..macam saye suke belikan stok untuk sebulan bagi barang keperluan dan barang dapur kering sebab saye yg tanggung belanja semua tu untuk rumah ni..so memang jimat la..

    kalau barang basah selalu beli untuk stok seminggu..itu mak yg tanggung..^_^

    1. biasanya, kalau duduk skali dgn mak ayah, banyak bleh jimat… sbb org tua memang pandai manage.. org muda je yg kurang hati2 bab berbelanja ni.. πŸ˜‰

        1. a’a… kalau nak keluar pun, mak ayah bleh tolong jagakan anak.. kalu sengkek tgh bulan, bleh pinjam mak ayah… hehe πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme