I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Ujian Sakit

Salam…

Walaupun (aikk.. starting mcm tergantung je…) Malaysia bukanlah negara 4 musim mcm kat UK ke, tapi ia masih lagi bermusim dari beberapa sudut… Contohnya musim hujan, musim banjir, musim panas, musim eksiden, musim durian, musim org buang anak, musim artis kena tangkap khalwat dsb…

Kat rumah Ustaz Love mengalami musim demam… habis satu family demam… Ustaz Love pun nyaris demam semalam… tapi sebab kemas2 sket opis, badan berpeluh… jadi tersihat balik…

Walaupun ‘dikatakan’ dah kemas, tapi masih lagi bersepah.. Itu tandanya ada org yg sedang bekerja di dalam ini bilik… Kalau kemas sentiasa, itu dinamakan bilik tinggal…

Ustaz Love suatu ketika dulu sangat susah dihinggapi demam… main la hujan ke, panas ke, main air ke, main lompat getah ke… semuanya tak lut… tapi bila sekali demam, memang lama… ada sekali Ustaz Love demam time exam kat sekolah… seminggu direct…

——– berhenti rehat seketika ——–

Tak sempat plak nak sambung semalam… hari ni baru berkesempatan…

Nasib baik masa tu bleh buat exam lepas cuti… org lain amik seminggu, Ustaz Love amik 1 hari je untuk semua paper… bukan la nak tunjuk yg Ustaz Love ni pintar terlajak, cuma nak bagitau memang terseksa 1 hari tu.. tak sempat nak berehat.. habis satu paper, terus sambung paper lain… sbb cikgu takut Ustaz Love dapat soalan bocor daripada member…

Bila demam ni, baru la teringat kat Tuhan sket… bukan la sebelum ni tak ingat kat Tuhan, tapi selalu lalai.. bila sakit ni, mulut tu dok sebut2 je “Allah.. Allah..”… sebab itu sakit ni tandanya Allah sayang… buktinya, bila sakit, kita selalu sebut nama Allah… bila kita ingat Allah, maka Allah akan ingat kita…

Allah akan uji kita dengan penyakit setakat kemampuan kita… tak mampu la kita nak menghadapi penyakit seteruk penyakit Nabi Ayub a.s. Namun, kalau dengan sakit yg sedikit tu pun, kita masih lalai dalam melaksanakan perintah Allah, maka kita akan dibandingkan dengan sakit para Nabi a.s. yg walaupun kesakitannya itu sangat teruk, tapi masih lagi tak melalaikan diri mereka drp mentaati perintah Allah…

Jangan pula berdoa untuk mendapat sakit teruk.. takut2 nnt, dapat sakit teruk, perangai kita pun makin teruk.. ibadah pun jadi teruk.. akhlak pun dah jadi serupa beruk…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Add a Comment
    1. salam hariz…

      alhamdulillah… sakit itu menghapuskan dosa.. dah lepas sakit ni, kena banyakkan pahala πŸ˜‰

    1. salam bro zul…

      alhamdulillah.. Ustaz Love tak sempat nak demam… tapi sempat gak la rasa seram sejuk dan tersumbat hidung serta bersuara serak…

      asalnya opis Ustaz Love kat tingkat atas… tapi sebab susah orang nak datang berurusan, maka Ustaz Love melepak je kat opis jurunikah.. hehe πŸ˜€

    1. terima kasih mama…

      memang betul… spt yg dinyatakan dlm hadis “2 nikmat yg selalu dilupakan oleh kebanyakan manusia : 1. nikmat sihat.. 2. nikmat masa lapang” πŸ˜‰

    1. itulah yg dinamakan alah biasa tegal biasa… org yg dah biasa mkn pedas, selamba je mkn sambal belacan.. mat saleh boleh pitam kalau makan sambal belacan.. sbb tak biasa πŸ˜‰

  1. sy pun menghargai sgt klu sihat..sebab kalu sy demam, mmg teruk, pernah sekali kena HFMD…terseksa tul..nasib baik bukan H1n1..;-)alhamdulilaah

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme