I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Laptop Kembali Sihat

Salam…

Seperti mana tajuk di atas, Ustaz Love ingin berkongsi kegembiraan atas kesihatan laptop Ustaz Love yang dah kembali pulih setelah diserang virus…

Hakikatnya, sebelum ni Ustaz Love terlalu sibuk untuk menumpukan pada pembaikan laptop tersebut… Sbb Ustaz Love takde peralatan yg diperlukan… semuanya bermula bila Ustaz Love kembali daripada kursus minggu lepas… biasanya kalau dalam kursus, memang selalu sangat la berkongsi pendrive untuk copy file… Nasib Ustaz Love tak berapa baik, balik je kursus laptop mula menjadi slow dan browser kerap ‘not responding’..

Kemuncaknya bila Ustaz Love dah tak dapat bukak apa2 file… dan seterusnya langsung tak bleh masuk Windows… oleh kerana Ustaz Love nak cepat settlekan kerja, maka Ustaz Love terus pinjam laptop member dan melupakan seketika laptop Ustaz Love yg tercinta ini…

Tapi, malam ni betul2 Ustaz Love kena selesaikan kerja.. jadi, semenjak petang Ustaz Love cuba settlekan sendiri… Ustaz Love ketepikan rasa sayang pada file2 dan dokumen2 penting yg bersepah dalam laptop dan berhasrat untuk format je hard disk (kebetulan member Ustaz Love ada CD Windows walaupun XP.. Ustaz Love guna Vista)…

Bila Ustaz Love start up dgn restart, tiba2 kepala otak Ustaz Love ni teringat nak masuk ke DOS command.. tekan F8 lama2, pastu ada plak kuar arahan repair hard disk… pastu ada plak function system restore… Ustaz Love lantas melompat katak kegembiraan lantas melaksanakan function tu… Akhirnya, Ustaz Love berjaya mengembalikan kesihatan laptop Ustaz Love ke zaman masa muda2 dulu…

Jadi, Ustaz Love nak amik peluang membuat seruan agar kita dapat buat system restore.. Caranya klik kat start (ataupun lambang windows) –> All Programs –> Accessories –>System Tools –> System Restore..

Kalau belum create restore point, maka klik open System Protection…

Klik create… kalau dah create restore point, abaikan step ni…

Pastu ikut step yg dia ajar… bila restore point dah siap, maka mulakan balik step first tadi untuk melakukan system restore…

Pastu pilih tarikh mana yg pc anda paling sihat… pastu klik next..

Last sekali dia akan mintak kita confirmkan… klik finish dan dia akan restart…

Step yg Ustaz Love ajar ni cara mudah kalau nak hapuskan virus… sebab kadang2, bila kita scan, ada file yg dikesan dijangkiti virus itu adalah file system.. ataupun berkongsi dgn file system.. kalau tak bleh nak rawat (healed), maka terpaksa delete.. kalau delete, bleh menjejaskan system pc…

Andaikata la mengalami masalah mcm Ustaz Love (langsung tak bleh bukak apa2 file… atau langsung tak bleh masuk windows), maka restart pc… sambil tu tekan kekunci F8 laju2… sampai la dia keluar skrin hitam… kat situ biasanya dia akan keluar function untuk repair system / hard disk.. tak ingat la plak… pilih la yg tu.. nnt ada pilihan sama ada kita nak scan ke, apa ke.. dan yg paling penting, kalu kita ada create restore point, kita bleh buat system restore…

Sekian dulu tazkirah yg caca marba ni.. Ustaz Love terlalu gembira hingga terpaksa berkongsi banyak gambar plak kat entry ni… maaf kalau loading page slow.. hehe

Selamat beramal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Comments

Add a Comment
    1. terima kasih mama… Ustaz Love dah pun mengambil langkah berjaga2 dgn menginstall norton antivirus trial version for 30 days.. hehe πŸ˜€

  1. Salam ustaz,

    Nak tanya? Saya ada laptop. Laptop ni tak boleh masuk ke windows secara normal. Kena guna safe mode. Kalau boleh masuk windows secara normal pun, tapi tak boleh klik langsung. Die hang gitu jer. Kalau masuk secara safe mode, boleh tapi ada function yg tak berfungsi lak. Maybe, sama ke masalah saya dgn masalah laptop ustaz ni…

    1. betul tu kak jem… apa2 device yg dikongsi mmg berisiko virus.. termasuk la sikat rambut (risiko kutu), tuala (risiko kurap) dsb.. πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme