I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Belalang Oh Belalang

Salam…

Tengah2 Ustaz Love layan TV tadi, tiba2 ada belalang masuk dalam rumah… Takde la besar sangat… tapi cukup untuk merimaskan Ustaz Love yang tak berapa gemar dengan benda2 yg terbang2 ni (terutamanya lipas)… Tapi, kalau belalang kunyit Ustaz Love tak kisah sangat…

Terus Ustaz Love amik kamera nak tangkap… rupanya belalang tu dah takde sebelah kaki yg panjang tu… jadi beliau tak boleh nak melompat sangat…

Ia mengimbau kenangan Ustaz Love masa zaman budak2 dulu… Ustaz Love bersekolah asrama di sebuah sekolah agama… jadi jarang ada masa kat rumah.. Ada sekali masa cuti sekolah, Ustaz Love balik rumah… tiba2 Ustaz Love nampak belalang nangka (belalang yg selalu melepak kat pokok nangka…) dalam rumah.. oleh kerana bentuknya agak pelik, maka terus Ustaz Love bagitau kat arwah mak Ustaz Love yang itu adalah belalang pelesit… beliau melekat kat siling rumah…

Oleh kerana terpedaya dengan kenyataan Ustaz Love, arwah mak Ustaz Love berusaha bersungguh2 nak menghalau ‘belalang pelesit’ tu… sampailah kakak Ustaz Love balik dan bagitau itu cuma belalang nangka…

Kalau ikut kepercayaan mereka2 yg mengamalkan ilmu pelesit ni, dikatakan bahawa belalang pelesit itu dibela dan diberi makan… tapi tak pasti plak apa fungsi pelesit ni.. sama ada jadi tukang hisap darah ke, spy ke.. cumanya, ada petua mengatakan jika nak tahu belalang tu pelesit atau tak, maka cabut kepala beliau dan tengok kalau ada nasik ke atau rambut ke, maka belalang itu memang pelesit yang dibela.. sejauh mana kebenarannya, Ustaz Love tak pasti…

Di kesempatan ni, Ustaz Love nak selitkan sikit berkenaan hukum memakan belalang ni… hukumnya adalah harus… belalang memang sedap kalau digoreng kunyit (termasuk la belalang kunyit… namanya begitu sbb warna kuning mcm kunyit, dan bukanlah sebab beliau dah disaluti kunyit)… Masa zaman budak2 dulu, Ustaz Love suka tangkap belalang, cabut kepala dan goreng dalam tin… pastu makan.. rangup macam ikan bilis…

Belalang tadi Ustaz Love tak makan pun… buang balik kat luar rumah… sbb Ustaz Love dah kenyang makan nasik…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

Add a Comment
    1. salam afiq…

      try le makan belalang.. cuba dengan belalang kunyit… makanan eksotik tu.. hehe 😀

    1. ada cara nak siang belalang ni.. cabut kepala perlahan2 sekali dgn isi perut dia keluar… kalau tak buang isi perut dia, mungkin rasa mcm rumput sket.. hehe 😀

  1. saya adalah penangkap belalang kunyit tegar masa kecik2 dulu. bila goreng, rasanya macam udang. tapi nak membolehkan dapat semangkuk belalang goreng tuh, haruslah hitam legam berpanas mengejar dan mengendap itu belalang. terasa bangga plak menjadi penangkap belalang… -_-

  2. salam ustazlove..

    rase terpanggil lak ustaz bt n3 pasal belalang nie….dulu2 mase zmn budak2 pernah makan belalang nie..time tu kami usahakan swh bendang..jadi bnyk lah belalang..
    tangkap kat situ juge kami bakar,gunakan batang2 padi yg kering….tapi paling takut belalang *pelesit ler…rase2 sy lah ustaz belang pelesit nie dihantar untk menghisap darah! nasib baik ustazlove dh kenyang yer..klw dakk..selamt belalang tu mendarat dlm perut ustaz…hihi

    (suker n3 pasal belang nie…:))

      1. pelesit selalu dikaitkan dgn perbuatan jahat ataupun nakal… org tua dulu2 kalau marah selalu sebut “perangai mcm pelesit”… org tua2 skrg kalau marah selalu sebut “perangai mcm mat rempit” 😀

    1. salam ateh…

      mmg belalang tu spesies makhluk perosak tanaman… jadi, lebih baik kita tangkap dan makan daripada membunuh beliau tanpa mengambil apa2 manfaat… membazir tu…

      belalang pelesit (kalau benarlah kewujudannya) pun makhluk Allah.. tak perlu takut… tangkap dan makan je beliau hidup2… biar beliau tahu apa rasanya kena gigit.. hehe 😀

  3. oo..belalang…ingatkan Ustaz tengok Astro Ceria cerita Belalang. !!! hehehe….

    tp kan, cukup ke nk makan belalang tu..kalo dapat banyak, ok ler..tp setakat sekor dua, buat lekat celah gigi jer.. hehe…

    1. kalau tak silap, dah ada dah restoran yg jual masakan belalang ni… tak ingat plak kat mana… 😉

    1. kat bandar mana nak jumpa belalang… sbb kat bandar susah nak jumpa padang.. tak kena dgn pepatah “lain padang lain belalang” 😀

  4. salam, saya nak tanya sejak tahun 2007 atau lapan rasanya belalang pelesik tu asyik datang umah saya…dulu masuk umah,…tapi sejak suami pagar rumah dgn ayat2 suci dia masuk kot tandas….dan sekarang dah 2013 asyik mai depan umah . sampai pi shoping pun ikut atas kereta…saya yg tak takut kan belalng dah benci padanya…memang memporak perandakan hidup kami.

  5. Smlm ada belalang ni sye tgk ada dlm toilet..so saya biar je la.bler saya kuar nk tido tbe2 dgr belalang ni bunyi bising sgt2 sampai mgangu tido saya..org tua2 ckp klaw ada belalang masok umah.mksud nya ada bnde halus ..trus saya bunuh dye….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme