I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Tutorial : Avatar Pada Komen

Salam…

Ustaz Love terasa nak berkongsi tutorial plak… Asalnya Ustaz Love bertanya pada blogger lain (RedBoys), dan bila dah dapat jawapannya, maka rasa tak best plak kalau simpan je… Baik Ustaz Love kembang2kan.. mana la tau kot2 ada pahala kat situ..

Ustaz Love nak buat 1st tutorial ni… Jadi, kalau ada salah silap harap dimaafkan… Tutorial kali ni adalah berdasarkan pada gambar di bawah ini…

Nampak tak ada perbezaan kat komen tu? Memang la berbeza mama zharfan dgn Ustaz Love… bukan itu yg Ustaz Love maksudkan… maksud Ustaz Love, kat avatar (gambar) tu… mama zharfan takde gambar.. Ustaz Love ada gambar…

Jadi, Ustaz Love mengajukan masalah ni kepada RedBoys yang pakar dalam wordpress ni… dan ini jawapan beliau…

Jadi, jawapannya adalah dengan menggunakan perisian gravatar yang boleh detect avatar yang kita pilih masa mendaftar di gravatar.com (http://en.gravatar.com/) dengan alamat e-mail yang kita gunakan masa membalas komen kat blog yang guna platform wordpress… Klik link tu…

Klik kat yang ada anak panah merah tu (Get your Gravatar today)…

Masukkan email dan klik signup.. pastu bukak mesej yang dihantar ke email dan klik link untuk pengesahan dan proses seterusnya (termasuk pemilihan gambar avatar yang kita nak)…

Jadi, bila kita komen je kat blog yang guna wordpress, maka ada la gambar avatar kita terpampang di situ…

Sekian dulu tutorial yang ntahapahapantah ni… dan terima kasih kepada blogger RedBoys atas pertolongan itu…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Comments

Add a Comment
    1. salam matdin..

      bab tu Ustaz Love pun tak pasti… sbb tak pernah guna disquss… tapi kalau ditanya sape lg berat antara gravatar dan Ustaz Love, dah tentu la Ustaz Love.. hehe πŸ˜€

  1. SALAM ustazlove..

    sy maseh berusaha keras nie..
    maseh lom berjaya…

    nanti try lagi…kite tak pandai bab it nie…

    test3 (dh kuar lom avatar hihi)

  2. salam ustaz..

    percubaa kali terakhir saya…

    kalau okeh saya belanja ustaz minum teh halia okehh..

    kalau tak ok saya yang ko..hihi

    aduhhai..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme