I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Resepi Sup Tulang

Salam…

Esok Ustaz Love bercuti lagi… ganti cuti yang kena bertugas masa raya hari tu… Masa bukak peti ais tadi, terjumpa tulang2 lembu korban yang Ustaz Love dapat masa program korban hari tu… terus terasa macam nak buat sup tulang plak… Jadi entry ni akan menceritakan proses2 penyediaan sup tulang ala Chef Love (tukar kopiah ganti topi chef plak.. hehe)

Mula2 bersihkan tulang temulang itu sehingga berkilat… tak perlu letak sabun untuk membersihkannya.. sebab beliau bukanlah pakaian…

Lepas tu masukkan dalam periuk dan isikan air separas tulang itu… jangan isi banyak2 sangat… sebab air tu, kalau dah kurang bleh tambah lagi… tapi pastikan ia berkurang disebabkan pemeluwapan… dan bukan disebabkan periuk bocor… sampai ke sudah tak masak2 kang… Jangan lupa pasangkan api.. sebab tulang itu takkan menjadi sup kalau setakat direndam dlm air…

Sambil2 tunggu tulang dan daging tu empuk, sediakan 3 biji bawang besar (org panggil bawang Holland… sangat sesuai dgn Ustaz Love sebagai penyokong Belanda)… buang kulit belah luarnya… jangan malas sangat nak buang kulit bawang tu… lepas tu basuh bawang tu dengan air mutlak..

Potong bawang tu ikut suka hati.. nak buat dadu ke, nak potong bulat ke.. jangan tak potong langsung dah le… sebab perisa bawang ni susah nak keluar kalau masuk sebijik2 mcm tu je… sila pakai spek mata kalau tak tahan kesedihan semasa memotong bawang tu..

Bila dah mendidih, maka sila la buangkan lemak2 yang timbul kat atas tu.. sebab tak berapa elok untuk pesakit darah tinggi dan gout.. lagi cantek kalau buang air daging tu bila daging dah empuk… tapi agak kurang sedap sket la… cuma ianya lebih baik utk kesihatan.. itu menurut kata pakcik karkun kat Ustaz Love..

Lepas tu, masukkan sup bunjut adabi… Ustaz Love letak 2 bunjut… bagi rempah dia kaw2 sikit… tapi jangan letak sampai 5 bunjut… nanti jadi pahit plak… bukan jadi sup dah, jadi air akar kayu plak nnt…

Kalau air dah kurang, bleh tambah lagi.. pastu masukkan bawang yang dipotong sampai mengalir2 air mata tadi… didihkan sekejap… dan gaul2kan sikit…

Sementara tunggu air mendidih sekali lagi, potong daun sup dan daun bawang… ni untuk menambahkan rasa dan aroma dalam sup tulang tu.. jangan memandai nak letak daun kari plak..

Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa… kalau tak balance gak rasa, bleh masukkan ‘racun tikus’ di atas.. tapi jangan masukkan banyak sangat.. bleh botak kepala nnt…

Sebelum menutup api, masukkan daun sup + daun bawang tadi… Sup tulang siap sedia dihidangkan…

Kalau perahkan limau dan tambah cili kicap sket pun ok gak…

Sekian saja resepi sup tulang daripada Chef Love…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

29 Comments

Add a Comment
  1. nmpk sedap la sup tulang ustaz buat ni…

    erm..lamanya xsinggah sini..wah ustaz dah tukar domain??tahniah ye ustaz..guna wordpress ke skang??

    1. Sedap ikut lidah Ustaz Love je… banyak langgar pantang.. halia tak letak.. bawang putih tak letak.. tapi sedap la plak… hehe πŸ˜€

      Ustaz Love baru je pindah minggu lepas.. guna wordpress.. mcm best gak.. sbb blogger.com selalu problem πŸ˜‰

      1. wah…..baiknya ati ustaz nak berkongsi resepi sup tulang…tapi akan menjadi lebih baik klau antau kat umah kakjem barang sepiuk……hehehhehe

        1. Mana la layak sup tulang Ustaz Love ni nak dibandingkan dengan sup meletop kesukaan Kak Jem tu πŸ˜€

    1. biasanya Ustaz Love takkan lupakan halia… nasib baik rasanya ok… dah selamat turun ke perut.. hehe πŸ˜‰

  2. salam ustazlove…

    wah2 pandai jgk ustaz memask yer….
    tapi klw nak bagi sup tu lagi meletop* ustaz seelok nye..
    kesemua bahan2 tersebot diblender…lebihkan bawang merah cikit ….3ari berturut2 sy pekena sop tulang nie…goda camne pon dh tak herann ..hihi

    tapi harus diingatkan makan dalam kuantity yg sedikit…
    sup tulang nie memang mengancam takut empunya diri yg terancam…(tips) perah asam limau kasturi peh mkn sup….insyaALLAH!

    terima kaseh,

    1. salam ateh…

      terima kasih atas resepi tambahan tu… nnt Ustaz Love try masa akan datang… πŸ˜‰

    2. stuju ngan atehqshe sbb kakjem pun wat cam tu gak,cuma bahan2 yg diblender tu ditumis dulu baru masukkan kedlm kuah sup tadi…..

      1. cara mak2 masak ni memang rumit sket.. cara bapak2 masak memang mudah.. campak2 je terus jadi.. hehe πŸ˜‰

    1. Salam…

      sup memang sedap dan berkhasiat dinikmati ketika panas… sama mcm teh… kalau dah sejuk, bleh buat perut tak selesa πŸ˜‰

  3. salam chef love…

    eh kite bleh geng ler kakjem…hihi
    ustazlove sy pon setuju jugak dgn kakjem,udah diblender kesemua nye harus lah ditumis dahulu…kan kan kakjem..!!

    1. salam ateh…

      Ustaz Love pun setuju kalau kita blender sekali dgn tulang2 tu… takyah susah2 nak kunyah.. hehe πŸ˜€

    1. hisyam… ustaz pun kalau masak tak kena cara, bleh jadi tak sedap gak.. apatah lagi kalau dimasak oleh ustaz rock mcm Ustaz Love.. hehe..

      apapun, rasa sedap ke tak ke.. semuanya Allah yg bagi… mungkin sedap di lidah Ustaz Love.. tapi di lidah org lain tak tau lg.. πŸ˜‰

  4. saya dah try guna reseoi ustaz. anehhhhnyaaaa…sedap laaa. ngan tadek bawang putih, halia…tapi sedap.

  5. uish….memang sdap sup tulang ni ustaz.tapi selalunya makanan yang sedap tidak boleh dinikmati terlalu kerap.memudaratkan kesihatan.

      1. saya masak guna cara bapak2 jugak..campak2 je jadi jugak..ehe..adakah ini cara pemalas? tapi janji sedap πŸ˜€

        ‘racun tikus’ tuu kalau org tersalah tafsir naya ustaz..

        1. Sebenarnya, mak2 pun biasa je masak main campak2 ni.. ia merupakan suatu bakat.. campak2 je, jadi.. ada gak yg masak guna sukatan, timbang itu ini.. tapi tak sedap gak.. πŸ˜€

    1. Ustaz Love memang kelakar semenjak dilahirkan.. kihkih.. bakat ada, tapi kerajinan tu yg tak berapa nak ada πŸ˜€

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme