I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Hati Zahir Hati Batin

Salam…

Tadi Ustaz Love tergesa2 nak balik sebab hujan tengah renyai2 (org Kedah ckp hujan rabu2)… Lambat bergerak ditakuti Ustaz Love akan menempuh hujan lebat di tengah jalan… Orang kata, kalau hujan tengah jalan, jalan la kat tepi jalan… hehe…

Alhamdulillah, dengan selamatnya Ustaz Love sampai rumah… jadi, Ustaz Love nak sambung cerita tadi berkaitan hati… hati mati.. hati rosak… ubat hati… kanser hati (spt kata mama zharfan… dsb…

Hati ini adalah tempatnya segala kebaikan mahupun kejahatan… spt yang dinyatakan dalam sebuah hadis, kalau baik hati, maka baiklah perlakuan seluruh anggota… kalau buruk, maka buruk la akhlak dan kelakuan…

Apakah maksud kalau secara zahirnya kita berkelakuan buruk, maka hati kita sebenarnya tengah sakit? Atau kalau kita berkelakuan baik maka hati kita sebenarnya sihat? Secara umumnya boleh la kita katakan begitu…

Jika dari sudut fizikal, jika perut buncit dan mata kuning, maka ia dikatakan ada kaitan dengan penyakit hati… begitu juga kanser hati, maka akan dikenali melalui simptom2nya…

Namun jika dikaitkan dengan hati dari sudut rohani, maka tiada siapa dapat mengesahkannya… soal ikhlas tak ikhlas, redha tak redha dsb… tiada siapa yg mengetahuinya kecuali Allah. Sebab itu tidaklah wajar kita menyatakan bahawa seseorang yang menderma dan masuk gambarnya dalam paper sebagai seorang yang tak ikhlas.. begitu juga jika seseorang yang menderma secara sembunyi, dikatakan dia ikhlas…

Sama juga dengan mereka2 yg tidak menutup aurat contohnya, maka tak sewajarnya kita mengatakan bahawa hati mereka itu tak baik… sebab yang menutup aurat juga ramai yg tidak berakhlak mulia…

Juga tidak sewajarnya kita menggunakan alasan “walaupun aku tak tutup aurat, tapi hati aku baik”…

Secara umumnya, ….

Aisey… Ustaz Love nak keluar jap… nanti la sambung balik.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Add a Comment
  1. bab tutup aurat tu, me sgt tertarik nak tau lebih lanjut πŸ™‚
    so mcm mana nak jwb, those yg ckp, tak pakai tudung tp hati baik, solat tak tinggal etc

  2. based on my exp, sy agak bhati2 dlm menilai org.. kdg2 yg nmpak sopan tu krap niat x baik kt kita.. plg penting dlm hati msti sentiasa niat baik ^^

    1. betul tu caliph… apa2 pun, yg penting kita dapat jaga diri kita sendiri… sebelum kita sibuk2 nak jaga pasal orang πŸ˜‰

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme