I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Kuliah Subuh

Salam…

Hari ni hari cuti kemerdekaan… Tapi Ustaz Love ada program daripada pagi sampai petang.. Maka, blog Ustaz Love hari ni takde update entry baru kecuali yg pagi tadi… blogwalking pun separuh2…

Pagi tadi kuliah Subuh disampaikan oleh Ustaz Zul Ramli… Kali pertama Ustaz Love mendengar ceramah beliau walaupun dah biasa dengar nama beliau menjadi sebutan.. Masa nak jadi MC tadi pun Ustaz Love tergaru2 ter ragu2 yang mana satu beliau… nasib baik ada pak bilal yg mengesahkannya..

Ceramah beliau pagi tadi sangat bersemangat… Sampaikan Ustaz Love tak lalu nak menidurkan diri (sebenarnya sbb Ustaz Love duduk depan skali.. hehe).. Beliau bercerita soal amal dunia yang nak dibawa ke akhirat.. Sangat menyentuh hati Ustaz Love dan jemaah… Tapi Ustaz Love tak dapat nak recall skrg… Ingatan Ustaz Love ni kena amik masa untuk recall point2 dalam ceramah beliau.. InsyaAllah nnt Ustaz Love ingat, Ustaz Love akan tambah sikit2…

Satu point yang Ustaz Love teringat (kiranya tak terlupa la ni) berkenaan satu kisah yg dikisahkan oleh beliau.. sebenarnya ia merupakan sebuah tamsilan (misalan)… Kisahnya mcm ni..

Ada seorang yg membeli kereta baru… kiranya kereta mewah.. tapi kereta beliau telah dilanggar lari oleh sang kancil kereta kancil sehingga kereta beliau tersangkut di longkang dan tak sempat mengejar kancil itu.. Beliau berasa sangat marah sampai meletup2 atas bawah.. sampai la satu kereta peronda polis.. beliau pun sibuk mengadu2kan tentang kecederaan yg dialami oleh keretanya sambil mencarut2 kepada kereta kancil tadi… Sampailah polis tu menyuruh beliau diam…

Polis tu bagitau… dia terlalu kisahkan keretanya sampai tak sedar yg tangan kanannya dah hancur semasa kancil tadi menyeret keretanya… Lalu beliau pun tersedar dan menjerit.. “Ohh… my Rolex!!”

Manusia terlalu kisahkan tentang dunianya.. tentang perniagaannya.. sampai terlupa tentang kesihatannya.. terlupa akan matinya… terlupa akan perkara yg paling dekat dengan dirinya.. iaitu mati..

p/s: mengantuk plak…
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

Add a Comment
  1. salam ustaz love..
    huuu~ mmg materialistik tu..
    adui~ sampai tngn dh hancur pun x pasan..
    rolex pulak..
    ih3..
    neway, tq atas perkongsian ni..
    insap, n menarik..
    =)

  2. assalam..
    masyaAllah,smpai cmtu skali hamba Allah tu.
    cemane la dia bleh tak sedar keadaan dri dia yg dah cedera camtu..
    smoga kisah begini mmberi iktibar kpd insan laen,
    idup kt dunia smntara cume,akhirat jua kekal slamanye..
    wallahualam..

  3. dh pernah dgr citer ni dlm bentuk joke..tp satu mesej yg sgt baik..betapa ramai manusia yg sukakan duniawi..kdg2 me pun teralpa..

  4. assalam ustaz.
    mcm kelaka pon ade cite nye.
    tp ade isi yg tersirat.
    insyaallah sy akan sentiasa ingat mati.
    🙂

  5. السلام عليكم
    bertandang lagi..
    moga sihat selalu orang
    di sini..carilah keberkatan
    10 malam terakhir..Insyaallah

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme