I Love Tamil Movie!!

Set Lego Yang Mesti Dibeli Kalau Ada Masa Tu!!

Teringat Masa Zaman Kegemilangan Dulu!!

Melupakan Bekas Kekasih

Terima Kasih…

mungkin kerana terlalu taksub dgn seseorang…

mean sy terlalu inginkan seseorang ini…

kdg2 mimpi yg sy dpt berkaitan insan ini…akhirnya menjadi kenyataan…

tolong sy .. bawa sy kembali kpd jln yg benar…

insan ini telah menghalau sy dr hidupnya…

tp saya seperti susah sgt untuk melupakannya…sehingga kdg2 sy menyakitkan hati dier…

sy  tau sy perlu yakin dgn ketetapanNya…

sy redha….

redha itu indah….tp untuk melaksanakannya…

ustaz pon tau kan….

sy mmg tidak kuat iman di dada…

ini yg menjadi masalah pd sy…

guide sy dgn cara doa @ ape2 yg tidak membawa kpd kesesatan…

sy sungguh terdesak untuk melupakan dier…

Ya Allah…bantulah hambaMu yg sering kalah dgn perasaan ini..Amin..
——————————————————————————————–

yg penting ada keinginan yg kuat untuk melupakan beliau. Sbb itu Allah berfirman yg bermaksud “apabila kamu telah berazam (bulatkan tekad) maka bertawakkal lah kepada Allah”.

Dalam berusaha untuk menenangkan hati dan jiwa daripada keremukan akibat masalah jiwa (masalah cinta juga merupakan sebahagian daripada masalah jiwa), maka saudari perlu berusaha dari segi rohani dan jasmani.

Dari segi rohani, saudari boleh memperbanyakkan amalan. Banyakkan membaca al-Quran, zikir dan selawat, solat tahajjud…dan di akhir setiap amalan, jangan lupa berdoa kepada Allah. Tiada doa khusus untuk melupakan seseorang ini, tetapi saudari boleh berdoa dengan gaya dan bahasa saudari sendiri. Allah itu Maha Mengetahui dan Allah jugalah pemilik hati manusia. Bila2 masa Allah boleh balikkan hati saudari daripada asyik teringat kepada bekas kekasih, kepada melupakan beliau secara total.

Dari segi jasmani, saudari boleh sibukkan diri dengan kerja, bersukan, berkebun dsb. Badan yg penat akan menyebabkan kita memudahkan pemikiran kita dan takkan meluangkan ruang di fikiran kita untuk perkara yg berat2 (spt mengingati bekas kekasih). Jadi, hidup kita akan dipenuhi dengan aktiviti tanpa perlu membuang masa bermuram durja.

WA 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Add a Comment
  1. nasihat yg sgt bagus…in fact tested and proven berkesan..me pernah jugak mengalami zmn2 putus cinta, heart-broken…what me did is..sibukkan diri..me join aerobic class after office hour…and Alhamdulillah, me jumpa jodoh me bukan kat aerobic class, tp dia call masa me tgh dok sibuk beraerobic 🙂 Tuhan dh buat and tentukan jodoh yg terbaik utk setiap hambaNya..

  2. salam ustaz dan teman2 blogger..
    saya sendiri pernah alaminya.. bukan sekali tapi dua kali di kecewakan oleh lelaki.. setianya saya pada sang lelaki tersebut akhirnya putus juga.. tapi saya tak pernah simpan dendam pada lelaki tersebut.. saya boleh berkawan mcam biasa.. lupaka apa yg telah dia lakukan pada saya.. saya anggap semua itu ketentuan.. bukan jodoh saya bersama dia.. nak akta tka kecewa, tipu la.. bila berkawan ni kita harap kekal buat selamanya.. tapi untuk apa kita fikirkan bnda yg bukan hak milik kita.. kehidupan mesti di teruskan seperti sedia kala.. orang2 tersayang masih di sisi..

  3. Hi , sy pun pernah mengalami masalah putus cinta . Sy pernah terlanjur dgn pasangan sy tp km berpisah juga bulan October 2016 . Pd awalnya hbgn km ok je , tahun ni 2016 sy dpt tau mak dia tak suka sy . Sy tak amek kesah sy nk anak dia , mls nk pk (-) . Km couple 8 tahun dh lme , yela plan mcm2 , tanpa sy sedar sy jd stress sbb mak dia . Sy pernah juga bgtaw femli dia ttg km terlanjur dan hampir pregnant . Dia suh Sy mkn pil , sy ikutkan je . Tak pregnant tp haid block gak la . Mak ayah dia tak wt pape pun , psl km terlanjur . Kecoh Jp dan diam . Slh nye dua2, sy cuba selamatkan hbgn km . Dr start sy stress psl mak dia ,, mulut sy tak terkawal . Sy takut hilang semangat dan komitmen tuk kekalkan relay km . Dulu sy tak mcm ni langsung , sy buat ape je tuk dia . Dia nk balik kg , sy baca surah yassin smpai la dia kat kg melalui on call . Mse dia free tgh keje drive lori , dia call sy ,, mmg tabiat sy akn baca surah al waqiah spye allah murahkan rezeki dia . Dia tak jemu pun , alhamdulillah . Bygkan kalo mertua tak suka ..mcm2 helah dia nk burukkan menantunya .bukan dongeng kay . Smpai satu hari sy terkeluar ayat ni ‘ ya allah sekiranya dia lyn aku lebih kurang kau tunjukkan lah ‘ . Sepontan giler . Awal taon 2016 psgn sy ni eksident lori , tak teruk boleh keje mcm biasa . Sy dh mula pelik dan was2 , tp …em kebetulan kod . Biarlah . Ambik berat lg mcm selalu , pastu bulan 6 tahun ni dia eksident lg , sy ckp ayat spontan tu lg . Kali ni eksident motor , mmg hancur motor tu dan parah jugak la pkwe sy ni smpai kaki patah . 2 bulan MC keje ..sy tak g melawat , mse tu rase dh lain sgt ! Haeyy ..ape la allah nk tnjuk lg , debor jantung . Takut dh , mse kat ward dia sndri mengaku yg dia beli motor baru tanpa sy tahu , mmg dia de mcj puan lain . Kwn2 je puan tu , sbb dulu dia pernah curang sy campak fon dia semuanya hancur ! Koyak gmb puan tu campak kt muka dia , sy pernah pengsan kat tgh jln sbb pk psl curang dia tu ..nasib umur pnjng , pkwe sy jugak yg tlg bwk sy kt rumah sewa dia . Dia follow sy dr ktm serdang ke Ptling jaya .
    Kes tu dh berlalu , km baik balik ..syg ni mcm takleh pisah , susah nye nk hilang . Kaki dia patah dan kalo jln pun masih sakit , setahun km tak jumpa . Dr c2 sy down bukan sbb dia cacat , bukan2 . Sy ikhlas dgn dia ..biarpun dia tak sempurna fizikal sy tetap syg dia dan jge dia . Mse kes km mak ayah dia taw tu sy tetekan , femli dia tak wt pape . Kurang ajar betul , sakit hati sy . Km gaduh teruk sejak dr tu , dia dh o.k.u , sy lak stresskan dia . Smpai dia dpt last warning dgn boss , sy cuma nk nikah susah sgt ke !! Bukan mntak duit hantaran , dia ckp dia dh tawar hati dgn sy dan nk putus . Dia tinggalkan sy dgn berbagai persoalan ! Nk gila rase ..sy cuba kuat semangat , pura2 happy tp ending tiap mlm menangis . Skrg ni sy tenangkan diri , jiwa solat awal waktu . Amalkan surah tenangkan hati , zikir , tahajud mohon ketabahan hati . Bygkan jela dh bg body tetibe nk blaa gtu . Sy termenung je skrg ni , diam dan sunyi je . Ya allah rindunya aku kat dia ..tiap mlm tgk gmb dia , actually sy tau dia dh de yg lain . Sbb dia pernah ckp kt sy , jgn pggil dia ‘ abg ‘ dan dia takkan kawin dgn mne2 puan dh, sy hem je kononnya syg dh wt dia pape Kedana
    Tp mmg mslh berpunca dr dia sndri ,dia slhkan sy psl eksident kononnya sbb sy ckp spontan tu ,, alhamdulillah la allah tunjuk ape dia kat sy . Skrg ni ,, lyn bisnes online kat umah , belom bersedia nk jumpa lelaki . Biarlah dulu .

Leave a Reply

Your email address will not be published.


CommentLuv badge

Ustaz Love Menulis... © 2010 Frontier Theme